Babovřesky 2 – recenze

„Dneska frčí koláčky.“
 
 
Rok se s rokem sešel a pár dnů po Valentýnu nám do kin vtrhlo pokračování divácky úspěšné komedie Babovřesky. Režisér Zdeněk Troška nás po roce opět bere na návštěvu do vísky, kde všechno a všechny má pod palcem komando místních drben. Otázka zní: „Dopadla letní taškařice lépe než ta z loňského roku?“

Postavě stačí říct pr… a úspěch je zaručen.Ano, ale jen o fous. Na rozdíl od prvního dílu jsou Babovřesky 2 lehce ucelenější a netříští je tři prapodivné a násilné konce. I tentokrát se budeme potýkat s dvěmi hlavními liniemi. Do Babovřesk přijíždí kontrolor z vyšších míst, který má za úkol prověřit údajnou finanční zpronevěru. Druhá slavná návštěva ve složení Voráček, Kovář, Pavelec, Smoleňák a Tlustý protočí panenky chamtivým babkám, které začnou do vsi nahánět své vnučky. Obě zápletky na sebe balí řadu gagů, které jsou mnohdy zabity přehráváním, nevhodnými poznámkami či nešťastně zvoleným střihem. Ono ale proč se snažit, když postavě stačí říct pr… (zadní část těla) či jiné sprosté slovo a úspěch je zaručen.

Celému filmu ale bezesporu kraluje Jarmila Bursová (jedna z drben), která je nejen příjemná a milá, ale i vtipná, což rozhodně o celé ženské bandě říct nejde. My i farář Šoustal ji bez větších problémů dokážeme odpustit i krádež pěti brambor, protože to není smrtelný hřích, ale čin nutný k přežití.

Nejen díky ní je i nesmírně povedené úvodní intro. Sice je na první pohled poznat, že bylo z velké části natáčeno před zeleným plátnem, ale tato drobnost se dá i bez přivření očka odpustit. Takto originálně a vtipně podané úvodní titulky u českého filmu jsme již dlouho neviděli. Škoda, že se tato svěžest nepromítla i do zbytku filmu.

Babovřesky 2 sice zaznamenaly lehký posun k lepšímu, ale i tak dostáváme stejně přehrávanou letní komedii, plnou vesměs ne dvakrát příjemných postav, jako loni. Najdou se tu sice pozitivní střípky (úvodní titulky, Jarmila Bursová atd.), ale ty záplavu neohrabaných střepů nedokáží přebít. Můžeme jen doufat a modlit se, že to příští rok bude lepší. Jak to vypadá, i závěr této trilogie bude inspirován Sluncem, senem… a vydáme se na výlet do zahraničí.
 

Když jde o blaho vnučky, tak dopravní předpisy neplatí.


 

Není poslouchání cizích rozhovorů náhodou hřích?


 

V první řadě ho musíme ožrat!


 

25%

Babovřesky 2

Babovřesky 2 sice zaznamenaly lehký posun k lepšímu, ale i tak dostáváme stejně přehrávanou letní komedii, plnou vesměs ne dvakrát příjemných postav, jako loni. Najdou se tu sice pozitivní střípky (úvodní titulky, Jarmila Bursová atd.), ale ty záplavu neohrabaných střepů nedokáží přebít. Můžeme jen doufat a modlit se, že to příští rok bude lepší.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací