The Amazing Spider-Man 2 – recenze

amazing_spider-man_2_poster_electro_v1Komu přinese pavouček smůlu?

Vůči Spider-Manovi musím zůstat loajální. Je to jediný superhrdina, jehož komiksy jsem v dětství četl, a když jsem trochu vyspěl, zalíbily se mi i kreslené seriály, kde hrál hlavní roli. Tak tedy je mou morální povinností šířit dál Spideyho slávu a chránit jej před przněním. Jakkoliv jste nemuseli před dvěma lety sdílet moje nadšení z tehdejšího filmového rebootu, trvám na tom, že Marc Webb a Andrew Garfiled strčili tehdy do kapsy celou trilogii, kterou předtím uklohnil Sam Raimi. V pokračování se určitě vydali správným směrem, ale to neznamená, že by se občas neztratili.

Režisér zjevně zvládl zdánlivý protiklad. Postavy jsou živé a autentické, zatímco atmosféra se nyní mnohem víc podobá komiksům. Jak ve schopnosti nechat nás žasnout, tak ve chlubení se šílenstvím vlastních tvůrců. Obojí se snímku vyplácí, ale nejsilnější je v něm přece jen práce s hrdiny i jejich protivníky. Garfield se jako Spider-Man vrhá vstříc většímu, či menšímu nebezpečí a přitom v sobě probouzí odvázaného mladíka trousícího vtipné poznámky.

Hůř je na tom však na osobní rovině, jelikož se stále podivně „ksichtí a výská“, obzvlášť když jeho civilní alter ego Peter Parker propadá pochybnostem před svou přítelkyní Gwen Stacy (Emma Stone). Rozpaky jsou jedna věc, výrazy nemohoucnosti druhá. Stoninu inteligentní slečnu žádné pochyby nestíhají a může nás okouzlovat energickým vystupováním.

Skutečným mistrem energie je v příběhu Max Dillon alias záporák Electro. Jamie Foxx možná trochu přehání svoje projevy bláznivého ztroskotance, ovšem jakmile se z něj stane superpadouch metající blesky, tak pochopíme, že končí veškerá sranda. Nebo naopak začíná…

Světla reflektorů se upínají na duely mezi Pavoučím mužem a ‚Jiskřičkou‘.Druhý Spider-Manův protihráč, Harry Osborn, opět neodbytně vybízí ke srovnání s původní sérií. James Franco občas působil jako zavržený syn úspěšného otce, ale Dane DeHaan prostě touto osobností je a mnohokrát se to s ním zhorší, jakmile se dostane k nechvalně známé zbroji zahrnující kluzák…

Světla reflektorů se upínají na duely mezi Pavoučím mužem a „Jiskřičkou“, tedy na vskutku efektivní zápasy, poněvadž jsou umožněny po čertech dobrými zvláštními efekty – masivními výboji elektrického proudu a Spider-Manovým zpomaleným časem vnímaným díky pavoučímu smyslu.

O stejnou bohatost se scénáristé pokoušejí i v ději, jenže snaha vytěžit co nejvíc ze svých širokých možností končí přeplácaným cestováním od jednoho subplotu k druhému. Jednu chvíli řeší Peter zmizení svého otce Richarda (Campbell Scott), pak se mu myšlenky stočí na Gwen, později řeší své problémy Harry a své pomsty chce dosáhnout Electro. Ani hudební doprovody nejsou sto pomoci nám překlenout psychologičtější střihové sekvence. Zle se to podepisuje na konci, kde jsou pro nás jisté události přespříliš urychleny. Nemluvě o tom, že nás reklamní kampaň v jednom ohledu pěkně vodila za nos.

Do budoucna musí být další zážitky Petera Parkera pečlivě usměrněny. Nicméně je znát, že se před námi otevírá další bohatý marvelovský vesmír. Sinister Six, přijď si pro nás!

„Newyorkští hasiči si po 11. září získali až moc úcty. Tůůůdle!“

amazing_spider-man_2_foto_a04

„A nyní i ty, Spider-Mane, poznáš moc Temné strany Síly!“

amazing_spider-man_2_foto_a02

„Harry, nevím, co ti táta poradil, ale hlavně neútočte na jeho srdce!“

amazing_spider-man_2_foto_a12

80%

The Amazing Spider-Man 2

Do budoucna musí být další zážitky Petera Parkera pečlivě usměrněny. Nicméně je znát, že se před námi otevírá další bohatý marvelovský vesmír. Sinister Six, přijď si pro nás!

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací