Hercules – recenze

hercules_2014_first_poster„I’m Hercules!“
 
 
 
Staré řecké báje a pověsti Eduarda Petišky patří k základním položkám na seznamu povinné četby. Příběhy z řecké mytologie proto zná (alespoň zevrubně) každý. Režisér Brett Ratner se těmito texty volně inspiroval a přináší nám snímek, který se s nadpřirozenem a božskou silou vypořádává po svém.


Tentokrát se s Herkulem setkáváme až poté, co splnil 10+2 legendárních úkolů. Nyní se potlouká s partou smrtonosných přátel a nabízí své služby za zlatou úplatu. Ano, Herkules se živí jako žoldák. Jednoho dne o jeho služby zažádá Ergenia (Rebecca Ferguson) a její tatíček lord Cotys (John Hurt). V tu chvíli začíná hrdinova cesta za setkáním s osudem.

Rok 2014 je plný Herkulů. Počin Herkules: Zrození legendy vsadil na hlavního představitele s tváří Kellana Lutze, v Hercules Reborn se naopak potkáme s Johnem Henniganem. Ruku na srdce, kdybyste mohli ovlivnit casting, koho byste do role neohroženého boha obsadili? Dwayne Johnson by měl pořádně prozkoumat svůj rodný list, protože skutečně vypadá jako syn Diův a krásné Alkmény. Naštěstí do třetice všeho dobrého i zlého to klaplo, a my tak máme možnost obdivovat na velkém plátně doslova gigantické svaly bývalého wrestlera.

Šípy neminou cíl, koně létají vzduchem a polobožský rek rozdává tvrdé údery pěstí i kyjem.Brett Ratner vsadil nejen na charisma, bojové umění a fyzické přednosti populárního herce, ale i na netradiční cestu a pečlivé obsazení menších rolí. V Herkulově družině se proto objevili Ian McShane, Rufus Sewell či Aksel Hennie, kteří si své role zabijáků opravdu vychutnávají. Druhá volba, netradiční cesta, je již trochu diskutabilní, protože se tu trochu perou dva přístupy – realita x neuvěřitelnost. Výsledný mix pak připomíná něco mezi prodlouženým dílem seriálu Herkules s Kevinem Sorbem s puncem akčních „béček“ z 80. a 90. let a současným trendem polidšťovat. Naštěstí první skupina drtivě převažuje a nám je servírovaná 95 minut dlouhá akční jednohubka, kde šípy neminou cíl, koně létají vzduchem a polobožský rek rozdává tvrdé údery pěstí i kyjem. Nechybí ani scéna, kde se doslova utrhne ze řetězu. Podobnou jsme mohli vidět i v podání Lutze a nutno říci, že silák z Twilight je pouze čajíčkem v porovnání s horkokrevným a živočišným Johnsonem.

I když je celý příběh plytký, jednoduchoučký a místy si i budeme ťukat na čelo podobně jako král Eurystheus (Joseph Fiennes), budeme se prostě bavit a kochat. Nechybí vtipné hlášky (i s pikantnějším podtextem) a narážky. Ušetřeny nezůstaly ani dva letošní obdobné projekty.

Pokud budete mít možnost si vybrat mezi originálním zněním s titulky a dabingem, dejte rozhodně přednost originálu. České znění Herkulovi nepředstavitelně škodí a ubírá na atraktivitě. Někdy jsou rozdíly minimální, ale v tomto případě se počeštělá varianta opravdu nepovedla.

Snímek Hercules si neklade za cíl být hodnotným dílem (což je patrné na první pohled), ale na hodinu a půl pobavit, pomlátit stovky nepřátel a umožnit ženám i mužům obdivovat (mimo jiné) úžasná stehna, bicepsy, hrudník… zkrátka všechno, co skrovný Johnsonův úbor nabízí. On je zkrátka tahoun tohoto filmu a nefalšovaný Herkules.
 
 

Herkulovo jméno bylo pošpiněno. Dwayne Johnson se pouští do bitvy o jeho záchranu.

hercules_2014_foto_03
 
 

Zatnout svaly, zařvat, zapózovat a pukají i skály.

hercules_2014_foto_04
 
 

Při pohledu na takto povedeného synáčka, by se každý otec cítil jako bůh.

hercules_2014_foto_01
 
 

70%

Hercules

Snímek Hercules si neklade za cíl být hodnotným dílem (což je patrné na první pohled), ale na hodinu a půl pobavit, pomlátit stovky nepřátel a umožnit ženám i mužům obdivovat (mimo jiné) úžasná stehna, bicepsy, hrudník… zkrátka všechno, co skrovný Johnsonův úbor nabízí. On je zkrátka tahoun tohoto filmu a nefalšovaný Herkules.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací