Soudce / The Judge – recenze

soudce_2014_plakat„Uvidíme, jak ten arogantní hajzl prosazuje to, čemu říká spravedlnost.“
 
 
 
David Dobkin nám v předchozích letech přinesl několik komedií (V cizí kůži, Nesvatbovi, Rytíři ze Šanghaje) a nyní se po menší odmlce vrací s více jak dvouhodinovým rodinným dramatem Soudce. Jak již název i žánr napovídá, tentokrát se nebudeme popadat za břicho. Vydoluje v nás snímek jiné citové reakce?

Do Soudce je propašováno několik vtípků na odlehčení.Robert Downey Jr. tentokrát nechal červeno-zlatý obrněný úbor doma a zaměřil se pouze na klasické obleky s padnoucí košilí a kravatou. Ve snímku Soudce totiž hraje úspěšného právníka Hanka Palmera, který sebevědomě vyhrává jeden proces za druhým. Jednoho dne ovšem jeho bezchybný výkon naruší zpráva o smrti jeho milované maminky. Během okamžiku si sbalí kufr a vydává se na cestu domů. Do míst, kde prožil dětství a kde stále žije jeho otec Joseph Palmer (Robert Duvall) i bratři Glen (Vincent D’Onofrio) a Dale (Jeremy Strong). I když se s otcem, kterého oslovuje na základě jeho celoživotního povolání Soudce, již před lety odcizil, je právě on jediný, kdo mu může pomoci z maléru. Joseph Palmer je totiž obviněn ze zabití člověka, ale celý incident si bohužel nepamatuje.

Jak již úvodní odstavec naznačil, nečeká nás žádný drobek, protože snímek je dlouhý celých 142 minut. Ono také pátrání, kdy spolu musí spolupracovat rozhádaný otec a syn, není ničím jednoduchým. Případ je odhalován hezky krůček po krůčku, přičemž se na ústřední linku nabalují další rodinné tragédie a trable. Po sentimentální stránce nás tedy čeká pořádně vydatná (i klišoidní) bomba. Aby toho citového vydírání nebylo až přes míru, je do Soudce (i díky komediálnímu talentu Downey Jr.) propašováno několik vtípků na odlehčení.

Vzhledem k tomu, že u nás soudnictví funguje trochu jinak, je možné, že nám ne všechny postupy budou připadat logické. I ten „americký“ přístup k řešení rodinných vztahů nemusíme tak úplně chápat. I přesto se dá do postav docela snadno vcítit a to díky hereckým výkonům.

Soudce nabízí vše, co lze od rodinného dramatu očekávat. Máme tu pořádnou porci nevyřešených rodinných problému, srdcervoucí scény, setkání s přáteli po letech, ale i spoustu klišé a neodmyslitelné vaty. David Dobkin má ovšem cit pro načasování, výběr herců a schopnost propašovat humor i tam, kde bychom ho nehledali.
 
 

Snídaně u Palmerů není právě reklamou na vřelost.

soudce_2014_foto_01
 
 

Až si uklidíš pokoj, budeme se bavit dál, mladíku.

soudce_2014_foto_03
 
 

I právník je milujícím otcem.

soudce_2014_foto_13
 
 

75%

Soudce / The Judge

Soudce nabízí vše, co lze od rodinného dramatu očekávat. Máme tu pořádnou porci nevyřešených rodinných problému, srdcervoucí scény, setkání s přáteli po letech, ale i spoustu klišé a neodmyslitelné vaty. David Dobkin má ovšem cit pro načasování, výběr herců a schopnost propašovat humor i tam, kde bychom ho nehledali.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací