Zmizení Eleanor Rigbyové: Ona / The Disappearance of Eleanor Rigby: Her – recenze

zmizeni_eleanor_rigbyove_ona_on_plakatDruhá verze jednoho příběhu.
 
 
 
Neexistuje návod, jak uniknout smutku a bolesti. Ale způsobů, jak se o to pokusit, je mnoho. A právě o tom vypráví Zmizení Eleanor Rigbyové. Co se stane, když si každý z milujícího manželského páru vybere diametrálně odlišnou cestu úniku a my můžeme sledovat jejich pohledy ve dvou oddělených filmech: On a Ona.

Jako správná žena si nechá ostříhat vlasy, plní si sny a hledá bezpečné útočiště…Zatímco v mužské verzi se Conor (James McAvoy) křečovitě drží starých známých míst a zvyků, Eleanor (Jessica Chastain) zkouší začít od nuly. Jako správná žena si nechá ostříhat vlasy, plní si sny a hledá bezpečné útočiště po boku sestry a rodičů. U tohoto snímku se už předpokládá, že jste obeznámeni s nešťastným osudem hrdinů, a tak se děj rozjíždí o něco rychleji.

Stejně jako je „něžné pohlaví“ citlivější a emotivnější, je toto vyprávění odlišné od mužského pohledu. Přestože je hrdinka aktivnější a snaží se s životem pohnout a „jít dál“, není to bezcitná mrcha. Naopak. Mnohem snáz uvěříme silnému poutu mezi Eleanor a Conorem, přilneme k jejich problémům a pochopíme, jak spolu už nemůžou vydržet, a zároveň si v životě chybí. Což je pocit, který někdy po rozchodu zažil snad každý.

Čekají nás zajímavější vedlejší postavy, které mají větší hloubku, a ve většině případů dává to, co říkají, opravdu smysl. Zákonitě si zamilujeme Eleanořinu cynickou vyučující (Viola Davis), která s ní kromě silné osobnosti nemá nic společného, a přesto jí otevře nové obzory.

Kamera je citlivá, doprovázíte hrdiny, jako byste stáli vedle nich. A dýchne na vás atmosféra každé nové situace. Přesto nenajdete žádné srdceryvné scény, klišé. Prostě jen zraněné lidi, kteří se snaží žít dál, aniž by věděli jak. Chování hrdinů a ztvárnění jejich představitelů je tak uvěřitelné, až je to neuvěřitelné.

I když chtě nechtě musíme oba filmy srovnávat, není univerzální odpověď na to, který je lepší. Protože se dotýkají niterních záležitostí, které nás můžou, ale nemusí oslovit. Netradiční zpracování je příjemné, to co nás ovšem naprosto dostane, je přirozenost a síla dvojice McAvoy a Chastain.
 
 

Tohle už je opravdu dávno.

zmizeni_eleanor_rigbyove_ona_on_foto_04
 
 

„Nechcete to dneska odučit za mě?“

zmizeni_eleanor_rigbyove_ona_on_foto_02
 
 

„Říkala jsem, že tě čeká odměna, když posekáš trávník!“

zmizeni_eleanor_rigbyove_ona_on_foto_01
 
 

75%

Zmizení Eleanor Rigbyové: Ona / The Disappearance of Eleanor Rigby: Her

I když chtě nechtě musíme oba filmy srovnávat, není univerzální odpověď na to, který je lepší. Protože se dotýkají niterních záležitostí, které nás můžou, ale nemusí oslovit. Netradiční zpracování je příjemné, to co nás ovšem naprosto dostane, je přirozenost a síla dvojice McAvoy a Chastain.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací