Hobit: Bitva pěti armád / The Hobbit: The Battle of the Five Armies – recenze

hobit_bitva_peti_armad_poster2Dnes Erebor, zítra Středozem!

 
 
 
Trilogie o Bilbu Pytlíkovi nezačala přímo skvostně a leckdo si možná vzpomene na (byť menší) výhrady proti Jacksonovu vypořádání se s Návratem krále. Máme tedy právo cítit neklid, když se chystáme vydat na milost a nemilost poslednímu středozemskému filmu. Přiznejme si, že režisérovi skutečně v závěrech ság docházejí tvůrčí síly, ale milovníci žánru mu to za jeho oddanost Tolkienovu světu většinou budou moci odpustit.

Hobit: Bitva pěti armád již svůj děj neuvádí žádným flashbackem. Na křídlech draka Šmaka (Benedict Cumberbatch) vletíme do Jezerního města, jehož začnou brzy stravovat plameny. Kniha si toho žádá, a tak musí bestie rychle zemřít střelou Barda (Luke Evans). Úvod samozřejmě hlavnímu příběhu  musel rychle ustoupit, ale přesto to po dovádění „drakobijců“ z konce minulého dílu vyzní jako lehký antiklimax. O něco uspokojivější je záchrana čaroděje Gandalfa (Ian McKellen), jehož se zúčastní celá parta udržovatelů pořádku ve Středozemi.

Spor o trpasličí království Erebor vyvolal řadu změn a s nimi dostávají hrdinové Hobita nové, pozoruhodné příležitosti. Bardův národ se skrze svou nouzi zbavuje pohádkovosti a konečně zosobňují něco jako normální element v mytologické krajině. Mezi nimi alespoň trochu humoru vykřesá Ryan Gage  v roli bývalého starostova poskoka Alfrida.

Zoufalý dav by si rád vzal něco z trpasličího zlata…Zoufalý dav by si rád vzal něco z trpasličího zlata, jak mu to bylo přislíbeno. Bohužel, válečník Thorin Pavéza (Richard Armitage) propadl získanému bohatství svých předků a dělit se nehodlá. Je to silný charakterový obrat, nádherně obracející naše očekávání od heroického příběhu. Armitage byl ve svém živlu o něco víc jako zahořklý bojovník, ovšem paranoidní chamtivec má do sebe mnohem víc, krom toho i předznamenává touhu po moci Sauronova prstenu.

Příběh se tedy povedlo uvést geniálně. Horší to však je s přetrpěním výplně před samotnou bitvou. Akce ze „Šmakovy dračí pouště“ byla často přinejlepším adolescentní… Přitom u ní bylo možno se královsky bavit. Zdejší přechod je daleko prostší, poněvadž takřka všichni zůstávají stát na místě a čekají, kdy bude nejlepší čas na zahájení války. Bard trpí Evansovými nekonzistentními výkony a Bilbo (Martin Freeman) vlastně nemá dlouho na práci nic jiného než schovávání trpasličího klenotu Arcikamu. Tábor kolem Osamělé hory tak oživí hlavně Lee Pace se svým stále arogantním elfem Thranduilem. Po pěti předcházejících snímcích s námi bohužel postupující armáda skřetů už bohužel moc nepohne.

Tím se dostáváme k onomu slavnému bitevnímu střetu. Začíná docela slibně cameem rozverného Billyho O´Connollyho, tedy trpaslíka Dáina a hrozbou obřích červů zeměžroutů…. Jenže obojí se v bitevní vřavě ztratí. Jakkoliv Jackson spojuje plány skřetího vojska se Sauronem, kontextu prostě schází dobrodružný náboj, a co hůř, dění na bitevní frontě není ani tak epické, dokud skřeti nepřekonají hradby a nezaútočí na lidi. Režisér si byl patrně problémů vědom, proto konflikt přesouvá rychle na osobní rovinu. Jenže tam část soubojů sklouzne do videohry. Řekněme, že Legolas (Orlando Bloom) musel jako malý hrát hodně plošinovek. Když už mluvíme o elfech… Náš milovaný blonďák a Tauriel (Evangeline Lilly) byli tentokrát o něco lépe zapojeni do děje a Lilly dává najevo daleko víc citů. Sentiment těmto adaptacím vždy šel pěkně od ruky, proto si trochu zapláčeme, a to nejen kvůli vědomí, že cesta tam a zase zpátky skončila.

Jak se dalo čekat, závěr se úzce pojí se začátkem té lepší trilogie. Hobit zůstává i přesto nevyrovnaným. Jeho třetí část ztratila hodně toho, co člověk mohl obdivovat na díle předchozím. Dobrodružné putování a velkolepé bitvy ve společnosti Froda, Pipina, Smíška a Aragorna o své prvenství nepřijdou.
 
 

„Jsem snad v nebi pro lučištníky?“

hobit_bitva_peti_armad_foto_b01
 
 

Někdo tu snědl otrávené jablko.

hobit_bitva_peti_armad_foto_b07
 
 

NEDÁM!!!!!

hobit_bitva_peti_armad_foto_b06
 
 

70%

Hobit: Bitva pěti armád / The Hobbit: The Battle of the Five Armies

Jak se dalo čekat, závěr se úzce pojí se začátkem té lepší trilogie. Hobit zůstává i přesto nevyrovnaným. Jeho třetí část ztratila hodně toho, co člověk mohl obdivovat na díle předchozím. Dobrodružné putování a velkolepé bitvy ve společnosti Froda, Pipina, Smíška a Aragorna o své prvenství nepřijdou.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací