22. Febiofest – Praha přivítal Johna Maddena a završil trojici labužnických večerů Culinary Cinema

febiofest_2015_plakatCo myslíte, pochutnal by si Zamilovaný Shakespeare na srnčím hřbetu či kachním Foie gras?

Vynikající anglický režisér John Madden se stal jedním z vážených hostů 22. ročníku MFF Praha – Febiofest. Přiletěl k nám den před tiskovou konferencí a stal se i účastníkem audiovizuálního zážitku spojeného s prvotřídní gastronomií Culinary Cinema. „Byl to rozhodně skvělý úvod do Prahy a pražsko-asijské kuchyně. Jak jsem pochopil, tak ten nápad vznikl na festivalu Berlinale, nicméně je to nápad výborný a mohu vám ho všem vřele doporučit“, přiblížil Madden svůj první večer u nás. K jeho nejznámějším filmům patří například Mandolína kapitána Corelliho, Zamilovaný Shakespeare, Dluh, Báječný hotel Marigold a Druhý báječný hotel Marigold, jehož projekce letošní Febiofest uzavřela. Zamilovaný Shakespeare dokonce proměnil sedm ze třinácti oscarových nominací. Režisér prozradil, že tak velký úspěch romantického dramatu z divadelního prostředí opravdu nikdo nečekal. Vznik filmu a získání financí s sebou neslo mnoho nesnází. Nakonec se ale podařilo a výsledek potěšil jak diváky, tak filmové kritiky. John Madden převzal, zcela zaslouženě, na závěrečném festivalovém ceremoniálu Kristiána za přínos světové kinematografii.

Jak již bylo nakousnuto, po tři večery se konala i letošní novinka, a to Culinary Cinema. Tento projekt spojuje filmy o jídle s následnou několikachodovou večeří, a k nám do Prahy se dostal díky spolupráci Febiofestu s Berlinale. V ateliérech na Barrandově vyrostla stylová restaurace pro přibližně sto návštěvníků, kteří si vychutnali filmy Mé jméno je láska a Nejlepší recept s následnou Itálií a Asií inspirovanou večeří. Pro závěrečný večer byl zvolen dokument Foodies o milovnících jídla, kteří neváhají cestovat po celém světě a navštěvovat ty nejvyhlášenější restaurace. Svoje zážitky následně prezentují na blozích, které ovlivňují nejen ostatní „Jedlíky“, ale i majitele jednotlivých restaurací. Po projekci se podávalo menu inspirované nejlepšími michelinskými restauracemi (Kachní Foie gras s perníkem a ovocným chutney, Bretaňský humr se smrži a hříbkovou oplatkou, Srnčí hřbet s omáčkou z portského a lanýžovými nočky a Čokoládový Royal z čokolády Guanaja se zmrzlinou ze zrn Tonka). Na přípravu pokrmů po všechny večery dohlížel šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Pokud se vám nad vybranými lahůdkami sbíhají sliny, nesmíte si nechat ujít příští ročník.

Jak vypadalo setkání s Johnem Maddenem a večer Culinary Cinema, naleznete ve fotogalerii na našem oficiálním Facebook profilu.

febiofest_2015_madden_obr_01

febiofest_2015_madden_obr_02

febiofest_2015_culinary_cinema_obr_01

febiofest_2015_culinary_cinema_obr_02

febiofest_2015_culinary_cinema_obr_03

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací