Jurský svět / Jurassic World – recenze

jursky_svet_plakatZ Jurského parku vznikl slušný byznys, ale z dinosaurů se rozhodně nestali ochočení mazlíčci.
 
 
 
Ocitáme se ve světě, kde jsou živí dinosauři v Jurském parku pro děti stejná samozřejmost, jako pro nás sloni v zoo. Sen Johna Hammonda proměněný ve skutečnost. Je to však také byznys, snažící se přilákat co nejvíce návštěvníků, a to se mu daří i díky probouzení stále dalších vyhynulých druhů k životu. Lidem však tato vzácná stvoření už zevšedněla, a tak se vědci uchylují ke genetickým modifikacím.

Chtějí vytvořit tvora, který bude větší, zubatější, jednoduše co nejvíc cool. Výsledkem je nelítostná dinosauří dáma, která nezná bratra (jednoho znala a toho sežrala). A že je nejnebezpečnějším tvorem na ostrově, o tom brzy přesvědčí úplně všechny.

Na vtípky není při úprku před krvelačnými monstry zrovna moc času.Jsou tu samozřejmě i obyčejní lidští hrdinové. Chris Pratt (Strážci galaxie) představuje – s trochou nadsázky – zaříkávače dinosaurů Owena Gradyho, který místo psů trénuje raptory, jeho panovačná šéfová je náhodou velmi krásná zrzka Claire Dearing v podání Bryce Dallas Howard (Vesnice). Jejich škádlení mohlo dostat více prostoru a oživit příběh, ale je pravda, že na vtípky není při úprku před krvelačnými monstry zrovna moc času. V neposlední řadě jsou tu synovci Claire, kteří zažijí s tetičkou mnohem větší dobrodružství, než by si jejich rodiče kdy přáli.

Vrací se samozřejmě oblíbené postavy jako T-Rex a velociraptoři, ale hlavní roli má právě jejich geneticky vylepšená a pekelně chytrá příbuzná, které se samozřejmě podaří uniknout ze svého výběhu, zpříjemnit výlet asi dvaceti tisícům návštěvníků parku a zlikvidovat většinu ochranky tohoto „velmi dobře zabezpečeného ostrova“, což znamená asi 25 strážců s pěti auty a jedním vrtulníkem. Tím, že jde o „vylepšeného“ tvora s přísně tajným původem, překvapuje nás během snímku novými vlastnostmi a schopnostmi. Není divu, že mají dinosauři brzy volné pole působnosti. Tím více zábavy pro nás diváky.

Dobrodružný snímek je příjemně provázán známou melodií a samozřejmě i dalšími odkazy k předešlým snímkům. Milé je také vidět v menších rolích známé a sympatické tváře jako Vincenta D’Onofria či Omara Sy.

Přesto je počáteční vykreslování pohnutek a názorů jednotlivých postav celkem zdlouhavé, možná na úkor akce. Musíme se dozvědět, jak vnímá dinosaury extravagantní sponzor s (nejen) hlavou v oblacích, že pro Claire jde jen o cestu k zisku, biolog Owen má zase ještěry za parťáky, jiný je chce využít jako vojenskou zbraň…

Postavy jsou sympatické a celkem rozumně jednající, i na rozlícené dinosaury je velmi příjemná podívaná. Snímek nemá tak temnou atmosféru, jak by mohl mít, a cílí spíše na zábavu pro celou rodinu – dnešní děti už jsou přece jen výrazně odvážnější. Výlet na Jurský svět ale každopádně stojí za to.
 
 

„Ne! Piškotů už jste dneska měli dost!“

jursky_svet__foto_b02
 
 

Na výlet do Jurského parku musíte mít pořádnou kouli.

jursky_svet__foto_b03
 
 

Do boje s dinosaury doporučujeme tento slušivý bílý kostýmek, doplněný psaníčkem a krémovými lodičkami.

jursky_svet__foto_b01
 
 

75%

Jurský svět / Jurassic World

Postavy jsou sympatické a celkem rozumně jednající, i na rozlícené dinosaury je velmi příjemná podívaná. Snímek nemá tak temnou atmosféru, jak by mohl mít, a cílí spíše na zábavu pro celou rodinu - dnešní děti už jsou přece jen výrazně odvážnější. Výlet na Jurský svět ale každopádně stojí za to.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací