Bláznivá dovolená / Vacation – recenze

blazniva_dovolena_2015_plakat1Někdy jako přitažené za elektrický kabel albánského auta, ale zábavné.
 
 
 
Do kin se ve vypůjčeném autě řítí nešikovný a hodný tatínek Griswold (Ed Helms), jeho žena (Christina Applegate) a jejich dva synové. Ještě než na plátně jejich road trip začne, série bláznivých fotek z minulých dovolených nám napovídá, že uvidíme hodně podivných situací. Ti z nás, kdo znají předchozí filmy z dovolenkové série, asi už vědí, co čekat. Ti neznalí můžou být trochu nervózní, zda to bude výlet k popukání, nebo rodinná cesta do vyhlášeného Walley Worldu vyloudí ve tvářích diváků jen trapný úsměšek.

Rusty Griswold není ani úspěšný, ani charismatický, hezký, okouzlující a nemá ani příliš přirozeného talentu, aby rozdmýchal ve své ženě vášeň. Jeho představa o manželských radostech je roky tatáž – modrá tyrkysová svíčka a ztlumená světla. Stejně stereotypní je také jeho oblíbená dovolená – v identické letní chatě každý rok ty samé aktivity a totožně vypadající rodinné fotky. Jenže při poslední návštěvě sousedů si Rusty uvědomí, že už jde do tuhého. Jeho žena se v manželství nudí a synové k sobě mají dál než z domu do Walley Worldu (a ten je pěkně daleko!).

Znělo by to tak neuvěřitelně a absurdně…I když se nám Rusty zdá trapný, neschopný a poněkud ubohoučký jako hlava rodiny, snahu mu upřít nemůžeme. Vypůjčí si zcela speciální vozidlo albánské výroby a vyráží se svými blízkými za jasným cílem: stmelit rodinu a projet se na největší horské dráze všech dob. A teď to doopravdy začíná. Nemá cenu popisovat všechny podivnosti, které nám režisér John Francis Daley servíruje jednu za druhou v rychlém tempu. Znělo by to tak neuvěřitelně a absurdně… přesně jako Bláznivá dovolená je.

Při stmelovací jízdě Amerikou hraje pronajatý albánský vůz jak vystřižený z animáku důležitou roli. Vedle klasického odmykání má na dálkových klíčích deset dalších ikonek včetně mufinu, králíka i hákového kříže. A krom toho kříže si Griswoldovi samozřejmě všechna tlačítka vyzkoušejí. Stejně tak diváci zažijí všechno. Životně nebezpečnou jízdu na raftu, sex na hranici čtyř států, býky kanibaly, mrtvé býky, zvratky a zase zvratky, extrémně dlouhé mužské nádobíčko i pronásledování nebezpečným kamioňákem – k potěše milionů fanynek na celém světě – samotným Normanem Reedusem, který jako by si jen na víkend odskočil ze své zombie apokalypsy.

Ačkoli jsou mnohé situace jako přitažené za nefunkční elektrický kabel albánského vozítka a je nám jasné, že by se v reálu staly jen těžko, celý film se dobře bavíme. Často tušíme, co bude následovat. Jako například, že Griswoldovy unikátní léčivé prameny se zřejmě ukážou být jen rybníkem nezpracovaných splašků. To ale na vtipnosti šikovně vystavěných komediálních situací neubírá. Navíc se nejedná jen o řadu veselých historek. Sledujeme nelehký boj dospělých za udržení manželství a obnovení štěstí i rodinné pohody, a to dodává Bláznivé dovolené hlubší rozměr.
 
 

Pojmenovat tyhle „lázně“ jako Griswoldův pramen možná nebyl ten nejlepší nápad…

blazniva_dovolena_2015_foto_04
 
 

Vyhraje sexy vzhled a mužná síla, nebo oddanost a trapnost v jedné osobě?

blazniva_dovolena_2015_foto_14
 
 

Vědět, že ten kamion za námi řídí Norman Reedus, zastavili bychom strach nestrach.

blazniva_dovolena_2015_foto_20
 
 

70%

Bláznivá dovolená / Vacation

Ačkoli jsou mnohé situace jako přitažené za nefunkční elektrický kabel albánského vozítka a je nám jasné, že by se v reálu staly jen těžko, celý film se dobře bavíme. Často tušíme, co bude následovat. Jako například, že Griswoldovy unikátní léčivé prameny se zřejmě ukážou být jen rybníkem nezpracovaných splašků. To ale na vtipnosti šikovně vystavěných komediálních situací neubírá. Navíc se nejedná jen o řadu veselých historek. Sledujeme nelehký boj dospělých za udržení manželství a obnovení štěstí i rodinné pohody, a to dodává Bláznivé dovolené hlubší rozměr.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací