Prahu navštívil americký spisovatel Joshua Ferris, jeden z nejvýraznějších literárních hlasů své generace

joshua_ferris_slepicema_obr_00Doc. Roman Šmucler a Arin Kotheimer se začetli do knihy Vstát znovu se slepicema.
 
 
 
Joshua Ferris přijal pozvání nakladatelství Mladá fronta a přijel osobně do Prahy představit svoji knihu Vstát znovu se slepicema. Tento román, v pořadí autorův třetí, nás seznámí se zubařem Paulem O’Rourkem, který každý den chodí do práce a prochází si krizí středního věku. Vše ovšem dostane úplně nový směr ve chvíli, kdy se na internetu objeví webové stránky, Facebookový profil a Twiter účet falešného Paula O’Rourkeho. Odpovědný redaktor Antonín Kočí prozradil, že o knihu měli velký zájem ještě před tím, než se Ferris dostal do úzkého výběru finalistů Booker Prize. Boj vyhráli a byl by rád, kdyby Mladá fronta vydala i jeho ostatní knihy.

Do Paláce knix Luxor na Václavském náměstí dorazila celá řada hostů a kmotrů v čele s kulturní atašé velvyslanectví Spojených států amerických v Praze Arin Kotheimer. Podpořit Joshuu a jeho knihu přišel i přední český stomatolog Doc. Roman Šmucler. Moderátorského žezla se chopil herec Jaromír Nosek, který přečetl i ukázku z knihy.

Na akci se řešil i český název knihy, který zní „Vstát znovu se slepicema“, i když gramaticky správně to je „Vstávat znovu se slepicemi“. Proč tomu tak je, vysvětlil překladatel Richard Podaný. Ten prozradil, že přeložit publikace byl pro něho docela oříšek, protože v originále se nejedná o ustálený výraz, ale znamená to „Vstát v tu dobu, kdy vstávají slušní lidé“. Titul je prakticky vyjmutý z textu knihy, z dialogu, a to je právě ten důvod, proč je uvedený v hovorovém tvaru.

Posezení s autorem a hosty vyvrcholilo přípitkem a autogramiádou, na kterou se těšili všichni spisovatelovi fanoušci. Než se Ferris začal podepisovat, stihl Doc. Roman Šmuclet románu popřát: „Ať se knize daří a ať se všem líbí.“

Jak to na křtu a autogramiádě Joshuy Ferrise vypadalo, si můžete prohlédnout ve fotogalerii na našem Facebook profilu.
 


 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací