Bod zlomu / Point Break – recenze

bod_zlomu_2015_plakatKdyž videa z YouTube propojíte dějovou linkou.
 
 
 
„Jediným zákonem je pro ně gravitace. Neznají limity a provádějí nevídané a velmi propracované zločiny,“ hlásá oficiální promo k filmu a láká tak trochu falešně… Kdo se těší na svižné plánováníčko loupeží a zlodějské vtípky jako z Dannyho parťáků nebo Loupeže po italsku, bude zklamán.

Ke každé akci se totiž dostaneme jak slepí k houslím. Hlavní hrdina, dříve známý pod přezdívkou Utah jako extrémní sportovec, se po smrti svého kamaráda přidá k FBI a dostane se díky svým schopnostem k zajímavému případu – má infiltrovat zlodějský gang, který provádí své zločiny za využití extrémních sportů. Skákají z nejvyšších míst do nejhlubších propastí, sjíždějí největší vlny desetiletí, nejnebezpečnější srázy a lítají vzduchem ve wingsuitu (speciální oblek).

Co se extrémních sportů týče, je to samozřejmě pěkná podívaná.Co se extrémních sportů týče, je to samozřejmě pěkná podívaná. Aby ne, když se dala dohromady taková parta profi parašutistů (Jeb Corliss, Jonahan Florez), kaskadérů a kameramanů v jednom (Jon Devore), surfařů v obřích vlnách (Ian Walsh, Laurence Towner, Dylan Longbottom), lezců bez jištění (Chris Sharma), snowboardistů (Xavier De Le Rue, Iouri Podlatchikov) a mnoha dalších borců, kteří dokážou nemožné a k tomu mají zkušenosti s natáčením filmů.

Jenže pokud jsme aspoň trochu obeznámeni s videi na YouTube, už jsme dávno pochopili, že všechno je možné a že tihle namakaní blázni zkrátka takovými věcmi žijí dennodenně. Zbývá tedy druhé lákadlo filmu: propracované zločiny. Jenže ouha, agent FBI (Luke Bracey) při svém pátrání sice párkrát zapřemýšlí nad nástěnkou či rozloženými fotografiemi, ale je to taková rychlovka, že to skoro nestojí za zmínku. U všech zločinů přijdeme už k hotovému, takže o nějakých přípravách nemůže být řeč. A většina extrémních akcí se zločinem souvisí jen vzdáleně.

Na dějové lince není nic moc špatného, ačkoli je jasné, že scény s Teresou Palmer v oceánu a chatičce jsou prostě jen na odlehčení a nemají valného významu. Nadšení a údiv ale zažijí v kině spíš senioři, kteří si ještě nezačali tykat s internetem. Celkově je Bod zlomu především pocta extrémním sportovcům a jejich výkonům (z nichž někteří už bohužel stačili od natočení filmu při svých akcích umřít) a také pokorné poděkování planetě, že to s námi ještě nevzdala.
 
 

Luke Bracey a jeho vypracované tělo v neoprenu.

bod_zlomu_2015_foto_09
 
 

Luke Bracey a jeho vypracované tělo v džínách.

bod_zlomu_2015_foto_01
 
 

Édgar Ramírez a jeho vypracované tělo v tílku.

bod_zlomu_2015_foto_08
 
 

60%

Bod zlomu / Point Break

Co se extrémních sportů týče, je to samozřejmě pěkná podívaná. Jenže pokud jsme aspoň trochu obeznámeni s videi na YouTube, už jsme dávno pochopili, že všechno je možné. Nadšení a údiv zažijí v kině spíš senioři, kteří si ještě nezačali tykat s internetem. U všech zločinů přijdeme už k hotovému, takže o nějakých přípravách nemůže být řeč. A většina extrémních akcí navíc se zločinem souvisí jen vzdáleně. Celkově je Bod zlomu především pocta extrémním sportovcům a jejich výkonům a také pokorné poděkování planetě, že to s námi ještě nevzdala.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací