Ulice Cloverfield 10 / 10 Cloverfield Lane – recenze

ulice_cloverfield_10_2016_plakatUmíte hrát Monopoly? Pokud ne, naučte se to, možná se vám to bude v budoucnu hodit.
 
 
 
Představte si, že jedete autem, řešíte osobní problémy a znenadání vás ze silnice smete náraz o síle buldozeru. Když naberete vědomí, jste uvězněni v podzemním bunkru a váš věznitel/zachránce vám vykládá pohádku o tom, jak  ohromné štěstí vás potkalo, protože vám zachránil život. Venku totiž nastal soudný den a téměř všichni jsou mrtví. Ověřit si to ale nemůžete, protože na povrchu na vás čeká jistá smrt.

Ulice Cloverfield 10 se po většinu času odehrává na několika metrech čtverečních a ve společnosti tří postav.Jste zmateni? Nevíte čemu a komu věřit? Stejně tak se cítí i hlavní hrdinka Michelle (Mary Elizabeth Winstead) a my s ní. A tak trochu cholerické a nevyzpytatelné chování „velkého zachránce“ Howarda (John Goodman) mate ještě víc. Tvůrci se nás pokouší co nejdelší dobu držet v nevědomosti, jestli je v našem zájmu co nejrychleji utéct nebo se zuby nehty držet v relativním bezpečí nového domova. Ani třetí spolubydlící Emmett (John Gallagher Jr.) není jednoznačně vykreslená postava. A my si musíme neustále pokládat otázku: „Kdo je tady vlastně ten magor?“

I když se mysteriózní sci-fi drama Ulice Cloverfield 10 po většinu času odehrává na několika metrech čtverečních a ve společnosti tří postav, dokáže naši pozornost udržet bez problému (alespoň při prvním zhlédnutí). John Goodman hraje na jedničku nevyzpytatelného strýčka, který se v jeden okamžik usmívá a vrtí svým obřím pozadím do rytmu melodie linoucí se z jukeboxu a ve vteřině zuří a zatíná své obrovské pěsti v blízkosti vašeho obličeje. Atmosféra v bytečku 3 + 1 + spletité technické zázemí by se dala krájet.

Přesto, že se nám tvůrci od první chvíle, kdy byl utajovaný projekt J.J. Abramse odhalen, snaží namluvit, že s ručně natáčeným Monstrem (v originále Cloverfield) nemá tento film nic společného, nikdo jim moc nevěřil. Kdo tak učinil, udělal dobře. To je ale ta největší chyba, kterou Ulice Cloverfield 10 učinila. Úporná snaha propojit dva atmosférou naprosto odlišné snímky se moc nepovedla. Povzbudivé je, že se jedná pouze o zlomek filmu a pokud si ten kousek při sledování v hlavě vystřihneme, zůstane nám jen to dobré a povedené jádro.

Ulice Cloverfield 10 je ukázkou toho, že k tomu zaujmout a přimět diváka k diskuzi není potřeba miliardový rozpočet a hvězdné obsazení o délce románu Vojna a mír. Stačí tři dobří herci, jeden stísněný prostor a přiměřeně dávkované napětí a indicie o tom, co se to tu vlastně děje. Navíc, nikdy není nutné vysvětlit a odhalit vše, stačí jen to podstatné a zbytek nechat na nás, na divákovi. Přehnané finále může, ale i nemusí vždy potěšit.
 
 

Ti sousedi nad námi už zase pořádají večírek.

ulice_cloverfield_10_2016_foto_11
 
 

V TV programu píší, že dnes budou dávat Monstrum. Budeš se se mnou dívat?

ulice_cloverfield_10_2016_foto_09
 
 

Pivo, puzzle a jukebox, nejlepší společníci pro poklidně strávený páteční večer.

ulice_cloverfield_10_2016_foto_14
 
 

75%

Ulice Cloverfield 10 / 10 Cloverfield Lane

Ulice Cloverfield 10 je ukázkou toho, že k tomu zaujmout a přimět diváka k diskuzi není potřeba miliardový rozpočet a hvězdné obsazení o délce románu Vojna a mír. Stačí tři dobří herci, jeden stísněný prostor a přiměřeně dávkované napětí a indicie o tom, co se to tu vlastně děje. Navíc, nikdy není nutné vysvětlit a odhalit vše, stačí jen to podstatné a zbytek nechat na nás, na divákovi. Přehnané finále může, ale i nemusí vždy potěšit.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací