Ukázky z knihy Evropa, Rusko, teroristé a běženci přečetl Jiří Lábus

evropa_rusko_teroriste_bezenci_foto_15Besedy na aktuální témata se zúčastnili Miroslav Petříček, Petr Pithart, Tomáš Glanc i autor knihy Karel Hvížďala.

 

V pondělí v podvečer se v Knihovně Václava Havla konala beseda spojená s představením nové knihy novináře, dramatika a spisovatele Karla Hvížďaly. Na stránkách publikace Evropa, Rusko, teroristé a běženci jsou uvedeny rozhovory na nejaktuálnější témata týkající se událostí, které postihly Evropu a Rusko v roce 2015. Na fundované otázky odpovídala celá řada odborníků, jako jsou například Karel Schwarzenberg, Jiří Přibáň, Miroslav Petříček, Jacques Rupnik, Petr Pithart a mnozí další.

Na slavnostním křtu knihy, kde diskutovali Miroslav Petříček, Petr Pithart, Tomáš Glanc i Karel Hvížďala pod moderátorskou taktovkou Petra Fischera, jsme si mohli vyslechnout i několik ukázek v podání výborného českého herce Jiřího Lábuse. Probírání aktuálních a tak trochu ožehavých témat bylo prokládáno hudební vložkou, o kterou se postaral písničkář, publicista a režisér Vladimír Merta.

Dokonce jsme se zamysleli i nad tím, co znamená slovo „my“, a jak je nebezpečné ho používat v globálním měřítku. „Podle mě je to prázdné slovo, protože z běžných zkušeností víme, že když řekneme „my“, tak zároveň říkáme, tam ti do toho nepatří, tihle do toho patřit nesmějí a tam ty bych rád pozval. A nějaké absolutně samozřejmé „my“ prostě neexistuje. Co je ale horšího, když si to neuvědomujeme, tak s tím „my“ pracujeme, jako by to bylo něco reálného. Není to reálné a je tím poznamenané naše myšlení,“ uvedl český filosof Prof. Miroslav Petříček, Dr..

Anotace knihy Evropa, Rusko, teroristé a běženci:

Profesorské dialogy 2015

Rozhovory z větší části s univerzitními profesory či učiteli, kteří většinou žijí mimo ČR, mapují eskalující krize roku 2015, který rámují dva masakry v Paříži: 7. ledna byla vyvražděna část redakce Charlie Hebdo a v noci z 13. na 14. listopadu tam bylo zabito 130 lidí. EU těžko zabránila finančnímu kolapsu Řecka, Británie začala vyhrožovat vystoupením z EU, po Maďarsku i Polsko ochromilo ústavní soud, zestátnilo veřejnoprávní média a všechny státy střední Evropy se odmítly podílet na příjmu uprchlíků, kterých do EU přišlo asi jeden a půl milionu . V zahraničí musela EU spolu s NATO zasahovat v Iráku a Sýrii, pokoušela se vyjednat příměří na Ukrajině. Na Rusko, které bylo oslabeno pádem ceny ropy, byly kvůli porušení celistvosti Ukrajiny uvaleny sankce atd.. Ke všem teroristickým útokům se přihlásil tzv. Islámský stát. K eskalaci napětí v roce 2015 přispělo i sestřelení ruského bombardéru Su-24 dne 24. listopadu Turky. Zdá se, že tento a další léta by mohla být pro naší existenci velmi důležitá, protože spoléhat na to, že všechny problémy za nás vyřeší Spojené státy, už nelze. Musíme si zvyknout, že zvýšená míra rizika patří k závazně žitému životu.

Jak to na besedě a představení knihy Evropa, Rusko, teroristé a běženci v Knihovně Václava Havla vypadalo, si můžete prohlédnout i ve fotogalerii na našem Facebook profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací