Čistič – recenze

cistic_2015_plakatSonda do prostředí agrese a beznaděje.


 
 
 
 
Na slovenské scéně se letos objevilo pár filmů, které mají šanci prosadit se na evropských festivalech. Prvním je drama Eva Nová s Emílií Vašáryovou v hlavní roli, které bylo již oceněno na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. Druhým z oné dvojce je Čistič režiséra Petera Bebjaka, který se doposud zabýval spíše televizní tvorbou. Tento snímek se odehrává v ponurém a temném prostředí bratislavských sídlišť, kde panuje agresivita a beznaděj. Děj je protkán příběhy domácího násilí, zneužívání, samotou a nenávistí. Jsou tak naplněny všechny aspekty sociálního dramatu.

Hlavní hrdina Tomáš pracuje pro pohřební ústav, jako uklízeč po zemřelých. Jeho život se pohybuje mezi prací a přebýváním v neosobním bytě, kdy jeho jediný kontakt s ostatními lidmi je občasný telefonát s matkou a nářky a křik z vedlejší partaje. Tento stereotyp se mu najednou obrátí vzhůru nohama, když se náhodou ocitne v jednom z uklízených bytů i s jeho novými obyvateli. Ze svého úkrytu pod postelí je pozoruje a zalíbí se mu to natolik, že se k nim začne vracet a posléze i zasahovat do jejich životů.

Je nám ho místy líto, a stalking v jeho podání se jeví spíš roztomile.Je nám ho místy líto, a stalking v jeho podání se jeví spíš roztomile. Dokonce někdy vyznívá veskrze pozitivně, neboť „neviditelná ruka“ z pod postele svým „spolubydlícím“  celkem zásadně pomáhá. Hlavní postava, spolu s neotřelým námětem a dobře vypracovanou atmosférou nese celý příběh. Bohužel je ale napsána tak, že při ní Noël Czuczor nemohl hrát o moc víc, než kamennou tvář. Ve výsledku tak Čistič, nejenom tím, jak je zahraný, ustupuje hlavní ženské roli, na kterou se v druhé polovině filmu bude soustředěna naše pozornost. Tím však celkové vyznění neutrpí, spíš naopak. Její osud je totiž stejně pohnutý, jako osud Čističův.

Drama má neotřelý námět a dobře vybrané lokace. Tvůrcům se podařilo naplnit poselství, které si film vytkl předat. Bohužel emočně strohý charakter hlavní postavy na rozdíl od již zmíněné Evy Nové, neumožnily hercům se dostatečně „vyřádit“, i když to byl nejspíš záměr. Každopádně je to zajímavá sonda mezi lidi ze sociálně neutěšených poměrů.
 
 

Čistič podává pomocnou ruku

cistic_2015_foto_14
 
 

Tomáš je pravidelným návštěvníkem psychoterapie.

cistic_2015_foto_03
 
 

Temnou atmosféru dobře dokreslují sychravé bratislavské ulice.

cistic_2015_foto_12
 
 

80%

Čistič

Drama má neotřelý námět a dobře vybrané lokace. Tvůrcům se podařilo dobře naplnit poselství, které si film vytkl předat. Odehrává se v ponurém a temném prostředí bratislavských sídlišť, kde panuje agresivita a beznaděj. Děj je protkán příběhy domácího násilí, zneužívání, samotou a nenávistí.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací