Short Skin / Short Skin: I dolori del giovane Edo – recenze

short_skin_2014_plakatBez čeho muž není mužem.


 
 
 
Jestli něco zajímá dospívajícího muže ze všeho nejvíc, budou to nejspíš ženy. Jinak to nemá ani sedmnáctiletý Edoardo, hrdina italského snímku Short Skin. Jediný malý rozdíl oproti ostatním chlapcům ale přece jen nalézt lze. Edo, jak ho zkráceně oslovuje jeho rodina a přátelé, trpí fimózou (zúžením předkožky), všechny milostné hrátky se tak pro něj stávají nesnesitelně bolestivými.

Ukazuje se, jak je vlastně muž zranitelný.Short Skin se pohybuje na hraně komedie a rodinného dramatu, kdy jsou Edoardovy strasti, včetně rodinné krize a stále nenaplněného vztahu s jeho životní láskou doplněny humornými scénami. Celý příběh působí hodně realisticky, nepřináší žádné přehnané situace, nebo příliš emočně vyhrocené momenty. Přesto si z filmu odnesete intenzivní dojem. Ukazuje se, jak je vlastně muž zranitelný, jak jsou vztahy a sexuální způsobilost pro dospívajícího mladíka důležité a jak mu jejich absence dokáže komplikovat život.

Neobjevují se žádné velké akce ani převratné momenty a zvraty, vše plyne stejnou rychlostí a události na sebe navazují, jak je život přináší. Jednak tempo a jednak autenticita všech situací, které jsou mezi lidmi běžné, ale příliš se o nich nemluví, dělají ze snímku jeden z hodnotnějších v rámci žánru.

Od ostatních se sice neliší motivem, tedy dosáhnout konečně sexu, nejlépe s vysněnou dívkou. Jiný je tím, že na rozdíl od filmů, které jsou spíše bláznivými komediemi, se pohybuje v rámci všední reality a má působivý dramatický přesah. Pomáhá nám uvědomit si důležitost některých věcí, jako je důvěra v rámci rodiny či mezi přáteli a jak její nedostatek vztahy negativně ovlivňuje. Tím, že se Edo přestane za své problémy stydět, že se o ně podělí s nejbližšími a nechá si pomoct, se tato skutečnost jen podtrhuje.

Je to vkusný film o dospívání, který i díky lehce kontroverznímu a tabuizovanému tématu nabývá své vážnosti. Dokáže pobavit, ale není to vyloženě komedie, dokáže přimět k zamyšlení, ale není to vyloženě drama. Rozumná kombinace těchto žánrů tak dala vzniknout filmu, který je ve své kategorii příjemným osvěžením.
 
 

Edo s dívkou svých snů.

short_skin_2014_foto_01
 
 

Edoardo se svým rádcem, lehce nadutým kamarádem.

short_skin_2014_foto_03
 
 

Ne všechno vždycky vyjde podle představ.

short_skin_2014_foto_08
 
 

75%

Short Skin / Short Skin: I dolori del giovane Edo

Je to vkusný film o dospívání, který i díky lehce kontroverznímu a tabuizovanému tématu nabývá své vážnosti. Dokáže pobavit, ale není to vyloženě komedie, dokáže přimět k zamyšlení, ale není to vyloženě drama. Rozumná kombinace těchto žánrů tak dala vzniknout filmu, který je ve své kategorii příjemným osvěžením.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací