Viktor Frankenstein / Victor Frankenstein – recenze

victor_frankenstein_2015_poster„Všichni znají ten příběh: úder blesku, šílený génius, nepřirozené stvoření.“
 
 
 
Nové pojetí dobře známého příběhu. Děj je tentokrát vyprávěn z pohledu Igora, Frankensteinova pomocníka, ten se v knižní předloze ani neobjevuje. Igor a Victor spolu sdílí vizi o uměle stvořeném životě. I přes to, že první pokus nedopadne moc dobře, rozhodnou se ve svém šíleném experimentu pokračovat dál. V patách je jim zároveň inspektor Turpin, který se je snaží usvědčit z opakovaných krádeží lidských a zvířecích částí těla. Inspektor zároveň tuší, že je na stopě něčemu daleko většímu. Dalšími významnými postavami jsou Lorelei, do které je Igor zamilován, a Finnegan, Victorův spolužák, který jim na „projekt“ finančně přispívá.

Film se zabývá hlavně příběhem Victora Frankensteina a, co je nejdůležitější, jeho motivem pro stvoření svého monstra. Děj se z části inspiruje knižní předlohou, ale z části jde i o zcela nový pohled. Jak sám Igor tvrdí, všichni znají příběh stvoření Frankensteinova monstra, nikoli muže, který stál za jeho vznikem. Film se zabývá hlavně příběhem Victora Frankensteina a, co je nejdůležitější, jeho motivem pro stvoření svého monstra.

V hlavních rolích se představují Daniel Radcliffe (Harry Potter) jako Igor a James McAvoy (X-Men: První třída) jako Victor Frankenstein. Oba herci se ve svých rolích vyznamenali. Daniel Radcliffe, předvedl, proč je skvělý herec, a že roli nejznámějšího čaroděje kdysi dostal právem. Na druhé straně ústřední dvojice dokázal James McAvoy, že je podceňovaným hercem a zasloužil by si více respektu a větších filmových rolí, snad se toho jednou dočkáme. Ve vedlejší roli inspektora Turpina zazářil Andrew Scott, známý především fanouškům seriálového Sherlocka jako profesor Moriarty. Scott se trochu více proslavil poměrně nedávno, i přes to však v každé ze svých rolí publikum vždycky okouzlí, role Turpina není výjimkou, policistu posedlého Frankensteinovým tajemstvím ztvárnil dokonale.

Mezi nejznámější díla režiséra Paula McGugaina patří čtyři díly ze seriálu Sherlock, a to je poznat. Celý film se totiž nese v obdobném duchu jako již zmíněný seriál. Nejenže se oba příběhy odehrávají ve stejném období, totiž Viktoriánské Anglii, ale i grafická úprava, hudba a pohyby kamerou se zdají téměř totožné. Je jasné, že režisér má svůj unikátní styl, kterého se vždy drží.

Herecké výkony lze hodnotit na výbornou. Kameru, střih, grafiku, režii a hudbu také. Jediné, co zklamalo, je děj. S natolik známým příběhem jako je Frankenstein se toho dá udělat opravdu mnoho, je to klasika, to co z toho vytvořil McGugain je ovšem slabý průměr. Adaptací (ať už filmových nebo divadelních) na knihu autorky Mary Shelley je opravdu mnoho, a je pochopitelné, že každá nová se pokouší být originální a jiná, což ovšem ne vždy dopadá dobře. Jedním takovým příkladem je ta nejnovější, kde chtěl autor vsadit na originalitu a novost, což se moc nevyplatilo. Zaměřit děj na tvůrce monstra a ne na monstrum samotné nebyl úplně dobrý nápad. Milovníky klasiky příliš nenadchne, spíš zklame. To, co bylo dříve považováno za kultovní horor, je dnes jen jeho slabým odvarem. Ovšem za podívanou to určitě stojí, už jen kvůli samotným hercům, kteří si za svoje výkony určitě zaslouží uznání.
 
 

Viktor Frankenstein a Igor

victor_frankenstein_2015_foto_02
 
 

„Je to živé!“

victor_frankenstein_2015_foto_03
 
 

Inspektor Turpin v akci

victor_frankenstein_2015_foto_04
 
 

65%

Viktor Frankenstein / Victor Frankenstein

Herecké výkony lze hodnotit na výbornou. Kameru, střih, grafiku, režii a hudbu také. Jediné, co zklamalo, je děj. S natolik známým příběhem jako je Frankenstein se toho dá udělat opravdu mnoho, je to klasika, to co z toho vytvořil McGugain je ovšem slabý průměr. Adaptací (ať už filmových nebo divadelních) na knihu autorky Mary Shelley je opravdu mnoho, a je pochopitelné, že každá nová se pokouší být originální a jiná, což ovšem ne vždy dopadá dobře.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací