Comic-Con Prague 2023 je tu! Zahájili ho Palpatine i Herr Otto Flick s Helgou

Čtvrtý ročník se nese ve znamení čtyřek.

Rok se s rokem sešel a fanoušci komiksů, superhrdinů, fantasy, sci-fi a jiných tzv. geeky žánrů z celé republiky se opět setkali na pražském Comic-Conu. Po loňském nabitém programu, kdy do O2 Universa zavítali Christopher Lambert, Michael Bien, Tom Hopper, Finn Jones nebo Cara Buono a další světové hvězdy, se Comic-Con Prague vrací v plné síle a organizátoři si pro návštěvníky opět připravili nabitý program.

Ten odstartovala beseda s hercem Ianem McDiarmidem, kterého proslavila především role císaře Palpatina ve filmové sérii Star Wars. McDiarmid se na úvod rozpovídal o tom, jak se ke své ikonické roli dostal, při čemž uvedl, že měl štěstí, neboť byla již obsazena jiným hercem, který však musel odřeknout. McDiarmid zavzpomínal, jak na jeho konkursu režiséra George Lucase zaujal především jeho nos a zavtipkoval, že to byl jistě důvod, proč byl do role obsazen. Rozpovídal se i o své masce, kterou maskérům trvalo vytvořit několik hodin.

Mnohé fanoušky také potěšil předvedením svých ikonických hlášek v klasickém hlase Palpatina, přítomné publikum se tak dočkalo legendárního „Do it!“ nebo „Execute order 66!“. Na náš dotaz, který je jeho oblíbený Palpatinův moment, odpověděl, že scéna v opeře, kdy se snaží získat Anakina na temnou stranu. Řeč padla i na jeho zapojení do epizody IX Vzestup Skywalkera, kdy McDiarmid připustil, že byl sám překvapený ohledně návratu Palpatina. „Myslel jsem si, že byl mrtvý, ostatně jako snad všichni, ale nebyl, očividně,“ poznamenal na to konto.

Jedním z dalších panelů prvního dne letošního Comic-Con Prague byla „Beseda, co se nebude opakovat“, tedy setkání s herci Richardem Gibsonem a Kim Hartman, představiteli Herr Otto Flicka a Helgy v britském sitcomu Haló, haló!. Gibson i Hartman dorazili na jeviště v plné parádě, oblečení do svých autentických kostýmů německého gestapa. Na úvod sehráli malou scénku, při které se oba vžili do svých postav. Gibson i Hartman pak povyprávěli, jak se ke svým rolím dostali. Gibson zažertoval, že u něj to bylo na bázi jeho znalosti špatných německých vtipů, kdy si tvůrci všimli, že umí poměrně solidní německý přízvuk.

Společně pak oba herci zavzpomínali na natáčení před živým publikem a na úvodní znělku seriálu, ze které se jim prý dodnes stahuje žaludek nervozitou. Téma se stočilo i na ikonickou klobásu a „Padlou Madonu s velkejma kozama“, dva památné artefakty ze seriálu, které si postavy neustále navzájem kradly a falsifikovaly, a to až tak, že už, podle slov Gibsona a Hartman, ani samotní tvůrci nevěděli, kde se tyto rekvizity v příběhu nacházejí, neboť v tom zkrátka ztratili přehled. Hartman krátce povyprávěla i o svém slavném synovci, kterým je Christopher Nolan. „Když byl malý, tak mu spolužáci ve škole nevěřili, že jsem jeho teta, takže jsme se spolu museli vyfotit, aby měl důkaz. Teď bych asi měla požádat o fotku já jeho, aby mi lidi věřili, že je opravdu můj synovec,“ zažertovala na to téma Hartman.

Po úvodních besedách pak následovalo slavnostní zahájení, kterého se zúčastnili cosplayeři, komiksoví tvůrci, herečtí hosté i domácí hvězdy. V jednu chvíli tak na pódiu společně stáli Danny Glover, Raphael Luce, Elodie Grace Orkin, Dan Fogler, Richard Dean Anderson, Matt Ryan, Ian McDiarmid, Kim Hartman a Richard Gibson. Na otevření celé akce nechyběl ani primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda, jehož proslov se nesl v duchu seriálu Pán času. Na stage pak také přihopsal starosta Prahy 9 Tomáš Portík v kostýmu Grinche a s proslovem, jak chtěl všem zkazit Comic-Con. Celou akci pak doprovázela hudební skupina Skety.

Letošní Comic-Con Prague se nese ve znamení čtyřek: jde o čtvrtý ročník, slavíme 40 let od premiéry Návštěvníků, 40. výročí má také Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediho, organizátoři pozvali čtrnáct hvězdných hostů a na akci zavítá i sám autor Čtyřlístku. Organizátoři si také připravili spoustu novinek: rozšíření prostor s aktivitami a stánky, místnost pro hraní Pokémon karet, Minecraft program nebo novou mobilní aplikaci.

Čtvrtý ročník pražského Comic-Conu potrvá až do neděle 16. dubna a návštěvníci mohou těšit na program plný zajímavých hvězd a besed, focení se svými oblíbenci, spoustu doprovodných aktivit a stánky s originálními tematickými suvenýry, kde si každý najde to svoje.

Jak to v pátek na Comic-Con Prague vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu.

(Foto: Červený koberec)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací