Sully: Zázrak na řece Hudson / Sully – recenze

sully_zazrak_na_rece_hudson_2016_plakatHrdina nebo člověk, který zbytečně ohrozil život celé posádky? 
 
 
 
Představte si, že jste pilot padajícího letadla. Během několika vteřin musíte vyhodnotit situaci a jednat. Zachovat chladnou hlavu ve chvíli, kdy jde o život vám i ostatním cestujícím, zvládne málokdo. Je lepší řídit se bezpečnostními manuály nebo vlastní zkušeností?

Chesley „Sully“ Sullenberger (Tom Hanks) pilotuje přes čtyřicet let a zkušenosti jistě má. Vnitrostátní let jednoho lednového dne roku 2009 měl proběhnout hladce. Jenže po několika sekundách od vzletu z newyorského letiště LaGuardia narazilo do letadla hejno ptáků a zapálilo oba motory. Kapitán Sully odmítl návrhy dispečera, aby se vrátil na některou z nejbližších přistávacích ploch. Byl si jistý, že to nestihnou. Místo toho přistál na ledové řece Hudson a jako zázrakem všech 155 pasažérů přežilo. Během minut se stává mediální hvězdou, ale současně pro něj a kopilota Jeffa Skilese (Aaron Eckhart) začíná úmorné vyšetřování. Odborná komise NTSB musí zjistit, zda Sully nepochybil a provedení takto riskantního manévru a následné zdemolování letadla bylo jediné možné řešení.

Snímek je velmi civilní, nepoutá barevnými animacemi, historickými kostýmy ani honosnými bitvami. Scenárista Todd Komarnicki se inspiroval při psaní životopisného dramatu knihou samotného Chesleyho Sullenbergera a Jeffreyho Zaslowa. Zkušený režisér Clint Eastwood (Million Dollar Baby, Gran Torino) natočil film podle skutečné události, a to je zárukou divákovy pozornosti a respektu. Snímek je velmi civilní, nepoutá barevnými animacemi, historickými kostýmy ani honosnými bitvami. Zaujme kvalitním hereckým obsazením a právě onou reálností. Každý, kdo někdy absolvoval let letadlem, se do scénáře může dokonale vžít a prožívat s pasažéry paniku, strach a euforii z dobrého konce.

V 96 minutách (což je oproti  standardním dvou a více hodinovým filmům příjemná změna) sledujeme celý příběh v na přeskáčku uspořádaných vzpomínkách. Do reálných výjevů před osudným letem, během něj i po něm se mísí Sullyho zlé sny a paranoidní představy. Pozorný divák však nemá problém s orientací a postupně si v hlavě rekonstruuje celou událost. Tvůrci se logicky zaměřili především na ústřední postavu. Uvěřitelný výkon Toma Hankse netřeba komentovat. Diváci jsou svědky Sullyho narušeného soukromí a vnitřního boje. On i Jeff jsou přesvědčeni o korektním postupu a vzájemné nevinně, jenže důkazy mluví jinak. V druhé polovině filmu graduje soudní řízení, které působí díky nesympatickému vzhledu porotců a nacvičeným simulacím, které neberou v úvahu lidský faktor, až groteskně.

Drama s katastrofickými prvky připomíná Boj dánského režiséra Tobiase Lindholma. Vypráví příběh ve svém oboru respektovaného člověka, kterému jedno rozhodnutí může zničit život. Vysílá poselství, že boj proti byrokracii a vyšetřovacím komisím psychicky vyčerpává, ale pokud jste si jisti svou nevinnou, nevzdávejte se. Christian Jacob snímek podkreslil nenápadnou tesklivou hudbou, Tom Stern jej ozvláštnil kamerovými záběry z rozličných úhlů pohledu newyorských obyvatel, kteří se stali 15. ledna svědky incidentu. Spolu s tradičně skvělým Tomem Hanskem a dalšími méně známými herci (Aaron Eckhart, Laura Linney, Anna Gunn) představuje Sully: Zázrak na řece Hudson neobvyklý a emotivní film pro teenagery a dospělé. Výraznou tečkou jsou reálné záběry ze srazu kapitána Sullenbergera, jeho rodiny a přeživších cestujících letu 1549.
 
 

Na havárie se nedá vycvičit.

sully_zazrak_na_rece_hudson_2016_foto_10
 
 

A simulace připravené pro soud těžko dokážou odrazit realitu.

sully_zazrak_na_rece_hudson_2016_foto_09
 
 

Ale co když má komise pravdu? Co když jsem málem zabil všechny na palubě?

sully_zazrak_na_rece_hudson_2016_foto_06
 
 

75%

Sully: Zázrak na řece Hudson / Sully

Drama s katastrofickými prvky připomíná Boj dánského režiséra Tobiase Lindholma. Vypráví příběh ve svém oboru respektovaného člověka, kterému jedno rozhodnutí může zničit život. Vysílá poselství, že boj proti byrokracii a vyšetřovacím komisím psychicky vyčerpává, ale pokud jste si jisti svou nevinnou, nevzdávejte se. Christian Jacob snímek podkreslil nenápadnou tesklivou hudbou, Tom Stern jej ozvláštnil kamerovými záběry z rozličných úhlů pohledu neworských obyvatel, kteří se stali 15. ledna svědky incidentu. Spolu s tradičně skvělým Tomem Hanskem a dalšími méně známými herci (Aaron Eckhart, Laura Linney, Anna Gunn) představuje Sully: Zázrak na řece Hudson neobvyklý a emotivní film pro teenagery a dospělé. Výraznou tečkou jsou reálné záběry ze srazu kapitána Sullenbergera, jeho rodiny a přeživších cestujících letu 1549.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací