Pes Ro(c)ku / Rock Dog – recenze

„Je to tvůj život, tak ať je šťastný.“
 
 
 
Do kin přichází animák, který staví na klasické premise – nepřestávejte věřit ve své sny, všechno, co chcete, nakonec dokážete. Tentokrát je oním zpočátku smolařským hrdinou pes. Čtyřnohý nejlepší přítel člověka, ve filmu ochránce ovčí vesnice, který chce jít proti rodinnému dědictví a prorazit jako hudebník.

Z Bodiho měl být stejně jako z jeho otce vůdce fiktivní armády střežící Sněžnou horu před nájezdy krvelačných vlků. V jinak poklidné vesnici na vrcholku totiž žijí samé mírumilovné ovce, jejich část se strojí do psích kostýmu a pózují hledáčku dalekohledů obhlížejících terén a po dobytí městečka lačnícím vlkům. Dospívající Bodi má ale jiné plány. S láskou a občasnými vloupáními do zamčeného skladu hudebních nástrojů vzpomíná na dobu, kdy na Sněžné hoře zněla hudba, dokud ji jeho otec nezakázal, protože podle něj všechny rozptylovala.

Bodi tak raději po jednom nešťastném karambolu ochotně upouští od svého snu stát se slavným kytaristou a zpěvákem. A to i přesto, že z nebe padá tranzistorák a zrovna z něj zpívá hvězda hudebního světa Angus Kočkostár. Táta Bodimu ale dává šanci a věnuje mu jízdenku na autobus do města s jasnou zprávou: jeď a zkus prorazit, když se ti to nepovede, vrať se a už o tom nebudeme mluvit. Pro Bodiho tak začíná cesta plná dobrodružství, naděje, touhy, ale i naivních střetů s realitou, která je mnohem barevnější, pestřejší a krutější než kopec obývaný ovcemi, které se rády sprchují.

Pes Ro(c)ku dětským divákům ukazuje, že hledání svého vlastního ráje je nelehký úkolPes Ro(c)ku dětským divákům ukazuje, že hledání svého vlastního ráje je nelehký úkol, při němž mohou narazit na zklamání a mnohdy zjistit, že jejich idoly nejsou vždy tím, kým se snaží být na veřejnosti. Animovaný počin Ashe Brannona s průměrnou vizuální stránkou se snaží poutat i na první poslech chytlavými hudebními kusy, z nichž stěžejní část přezpívali čeští protagonisté. Původní aranžmá Rolfa Kenta, který skládal hudbu k lepším béčkovým filmům jako Lítám v tom, Nesvatbovi, Znovu 17 nebo Protivný sprostý holky, přetvořil Jan Maxián. Postavy k českým divákům promlouvají hlasy Ondřeje Brzobohatého, Terezy Kerndlové, Ondřeje Hejmy nebo Pavla Zedníčka. Nicméně ani ústřední píseň se do paměti nevryje déle než na den zhlédnutí filmu, marně budou někteří diváci druhý den dávat dohromady název skladby Nádhera.

Brannon, který už přivedl do kin Život brouka nebo Příběh hraček a dostalo se mu pocty v podobě nominace na Oscara za nejlepší animák (konkrétna za Divoké vlny v roce 2008), tentokrát sáhl po čínské novele. Na filmu se podíleli i čínští producenti, čehož si pozorní diváci všimnou, když vesničan Bodi dorazí na jakési osvícené Times Square napůl popsané čínskými znaky.

Pes Ro(c)ku je příjemný animák, který splňuje, co by jako plnohodnotný představitel svého žánru měl. Příjemně se na něj dívá, písňové pasáže příjemně zpestřují příběh určený dětským očím a mysli. V egoistických zahleděncích nachází kus dobrého srdce a ukazuje, že sny se mají plnit. I když k tomu vede k tomu cesta trnitá. Bodi svým ohněm v rukou děti bavit asi bude, ale zapomenout na hity jako Příběh hraček, Hledá se Nemo nebo Za plotem je spíš nedonutí.
 
 

Vzhůru za svým snem!


 
 

Můžu být váš kytarista?


 
 

Složit píseň není žádná hračka.


 

75%

Pes Ro(c)ku / Rock Dog

Pes Ro(c)ku je příjemný animák, který splňuje, co by jako plnohodnotný představitel svého žánru měl. Příjemně se na něj dívá, písňové pasáže příjemně zpestřují příběh určený dětským očím a mysli. V egoistických zahleděncích nachází kus dobrého srdce a ukazuje, že sny se mají plnit. I když k tomu vede k tomu cesta trnitá. Bodi svým ohněm v rukou děti bavit asi bude, ale zapomenout na hity jako Příběh hraček, Hledá se Nemo nebo Za plotem je spíš nedonutí.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací