Jack O’Neill, Jacob Kowalski nebo Roger Murtaugh – jaký byl letošní Comic-Con Prague?

Nechyběli ani Vecna, Dwalin nebo Constantine.

Comic-Con Prague 2023 už je za námi a organizátoři jako vždy připravili bohatý program plný zajímavých hvězdných hostů i doprovodných aktivit, které si užili návštěvníci všech věkových kategorií. Připomeňme si tedy, jak probíhal sobotní a nedělní program.

Sobotní ráno na pražském Comic-Conu bylo odstartováno ve velkém, a to besedou na téma Hvězdná brána s dvojicí herců Richard Dean Anderson a Corin Nemec. Anderson v pořadu ztvárnil Jacka O’Neilla, Nemec pak Jonase Quinna. Herci společně zavzpomínali na natáčení populárního seriálu, nejikoničtější momenty a zodpověděli palčivé otázky fanoušků.

Hned na úvod Anderson vyjádřil svůj dík za pozvání na český Comic-Con. „Dcera byla nadšená, že jsem sem šel. Byla ráda, že jsem se vůbec dostal ven z domu,“ prohlásil pobaveně. Oba herci pak zavzpomínali na natáčení Hvězdné brány i své oblíbené epizody a prozradili, že při hraní byla povolena i improvizace, zvláště pak Andersenovi. Organizátoři si následně připravili pro Andersona malou výzvu – postavili před něj papírový talíř, kečup a hořčici, herec pak dostal za úkol vytvořit ikonický smajlík, kterým jeho postava pobavila diváky v šesté epizodě čtvrté řady, což se mu úspěšně podařilo.

(Foto: Červený koberec)

Sobotní dopoledne patřilo i herci Danu Foglerovi, který se na své besedě rozpovídal především o filmové sérii Fantastická zvířata, kde ztvárnil mudlu Jacoba Kowalskiho a seriálu Živí mrtví, kde si zahrál Luka Abramse. Na naši otázku, co si myslí o nedávno oznámené televizní adaptaci knižní série Harry Potter, odpověděl, že je to poměrně brzy po ikonických filmech a jistě bude těžké obsadit hlavní postavy, které mají fanoušci tolik zafixované s jejich dosavadními představiteli. Podotkl také, že je zvědavý, jak tvůrci do seriálu zahrnou knižní momenty, které se nevešly do filmů.

Řeč padla i na jeho muzikálovou tvorbu, za kterou byl oceněn i prestižní soškou Tony, jeho komiksům (které píše a kreslí už delší dobu), jeho vlastnímu festivalu (který založil) i podcastu (kde měl v minulosti hosty jako jsou např. Eddie Redmayne či Norman Reedus). Odvážlivce, kteří mu položili otázku na mikrofon, Fogler obdaroval svou podpisovou fotografií.

(Foto: Červený koberec)

Na své si pak přišli i fanoušci Stranger Things, které potěšil sobotní panel s Raphaelem Lucem a Elodie Grace Orkin. Ti se objevili ve čtvrté sezóně seriálu jako mladé verze záporáka Vecny a puberťačky Angely šikanující Eleven. Mladí herci se rozpovídali o svých postavách i své budoucnosti ve filmovém průmyslu.

Jedním z nejvýznamnějších hostů letošního ročníku pak byl bezesporu Danny Glover, který se na své besedě rozpovídal o Smrtonosné zbrani i Predátorovi. Glover na úvod dojemně vyprávěl, jak svou první velkou roli (v dramatu Místa v srdci) věnoval své matce, která zemřela při autonehodě, když čekal na telefonát, zda byl obsazen. Zavzpomínal také na to, jak jeho obsazení ve Smrtonosné zbrani vyvolalo mírné kontroverze – produkce měla údajně problém s tím, že je černoch, ale castingová režisérka si progresivně stála za svým a nenechala se od svého rozhodnutí odradit. Glover také zmínil své dlouholeté přátelství s Melem Gibsonem i reakci na snímek Nabitá zbraň, který má být parodií na Smrtonosnou zbraň. Na závěr besedy pak přiběhlo na jeviště několik cosplayerů v kostýmech Predátora, aby předali pobavenému Gloverovi vzácný dárek – řemdih.

(Foto: Červený koberec)

Hlavní hvězdou nedělního programu byl bezesporu skotský herec Graham McTavish, a to především proto, že se jednalo o jediný den, kdy byl na akci přítomen. Jeho beseda pokryla spoustu témat, neboť McTavish má za sebou pestrou kariéru a objevil se jak v Hobitovi, tak Rodu draka, Cizince, Zaklínači, Castlevanii, Červeném trpaslíkovi, Preacherovi či Luciferovi. Jak sám herec pobaveně na to konto podotkl „Asi nějak přitahuju role ve středověkých fantasy, ideálně založených na vícedílných knižních sériích. A nikdy nehraju postavy, co by nosili oblek.

Největší porce panelu však byla věnována Hobitovi. McTavish vzpomínal na svůj kostým, který vážil 33 kg a skládal se mimo jiné z o několik čísel větších bot, nepohodlných rukavic a protetických rukou. Pro svou roli Dwalina si také nechal narůst vousy, jen aby mu bylo řečeno, že si je má oholit a každý den mu byly místo toho nalepovány vousy umělé. Živě se také rozpovídal o natáčení velkolepé scény s barely, ve kterých byl on a ostatní trpaslíci spolu s hobitem Bilbem posláni po proudu řeky – podle jeho slov byla scéna natočená bez kaskadérů a vyústila v mnoho život ohrožujících momentů. „Dva barely s trpaslíky se odchýlily a začaly plavat směrem k oceánu, Richard Armitage se málem potopil,“ vzpomínal McTavish.

(Foto: Červený koberec)

Na své si v neděli přišli i fanoušci seriálového Constantina – beseda s jeho představitelem, Mattem Ryanem, měla poměrně hojnou účast. Ryan odhalil, že při natáčení pořadu měli na place vždy přítomného skutečného exorcistu. „Všechna vymítání, kouzla i kletby jsou skutečná,“ podotkl. Ryan také připustil, že si z natáčení odnesl pár rekvizit, jako byl třeba Konstantinův ikonický trenchcoat, zapalovač nebo placatka. Řeč padla i na jiné verze Constantina, mezi které patří ikonický stejnojmenný film s Keanu Reevesem či poměrně nová adaptace v Sandmanovi, kde Constantina ztvárnila Jenna Coleman.

(Foto: Červený koberec)

Kromě panelů a focení s oblíbenými herci, si návštěvníci čtvrtého pražského Comic-Conu také užili již tradičně bohatý doprovodný program. Navštívit mohli tematické besedy o Harrym Potterovi, anime, Star Wars, Rodu draka, Prstenech moci, Wednesday, Marvelu nebo DC apod. Svůj panel měli i Lukáš Pavlásek a Jaroslav Němeček (tvůrce čtyřlístku), astronaut Aleš Svoboda nebo komiksoví tvůrci jako Jason Aaron či Brian Bolland a další. Na místě byl i praktický workshop, kde si zájemci mohli vytvořit záložku nebo magnetku se svými oblíbenými fiktivními postavami.

Nově pak v rozšířené části areálu přibyla místnost pro hraní pokémon kartiček. Nechyběly ani deskovky a turnaje ve Výbušných koťátkách, Krycích jménech a jiný hrách. Na své si přišli i milovníci videoher nebo arkádovek. Své místo si tu našli i cosplayeři, kteří měli také své vlastní přednášky, přehlídku i soutěže o nejlepší kostým.

Jak to na Comic-Con Prague 2023 vypadalo, se můžete podívat ve fotogaleriích na našem FB profilu (pátek, sobota a neděle) a videu na YouTube kanálu ČK LIVE.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací