25. Svět knihy Praha nám umožní zažít Latinskou Ameriku ve všech barvách

Přijedou i nobelisté Mario Vargas Llosa a Herta Müllerová.
 
 
Do neděle 12. května 2019 se na výstavišti v Holešovicích koná již 25. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha. Milovníci knih se ocitnou v záplavě nespočtu svazků nejrůznějších žánrů. Chybět nebudou ani slavní autoři, moderátoři či herci. Mezi ty nejhvězdnější bezesporu patří již zmínění nobelisté Mario Vargas Llosa a Herta Müllerová.

Ve čtvrtek 9. května 2019 bylo slavnostně přestřiženo hned několik pásek. Nejdříve byla rozstřihána ta v národní trikolóře, čímž byl symbolicky otevřen veletrh jako takový. O pár minut později se hosté a diváci přesunuli ke stánku čestného hosta Latinská Amerika. Zde se velvyslanci, velvyslankyně a zástupci vybraných zemí nejprve zaposlouchali do hudebního vystoupení, a potom přestřižením žluté stuhy zpřístupnili ústřední expozici. V tu chvíli se mohli všichni návštěvníci rozprchnout mezi 214 stánků a 461 vystavovatelů, které nabízí nespočet poutavých knih nejen za lákavou cenu, ale i takové tituly, které se těžko shánějí. Nechybí ani záložky do knih, obaly na knihy, časopisy, stolní hry a mnoho dalšího.

K hlavním hostů, na které se vášniví čtenáři bezesporu těší, patří nobelisté Mario Vargas Llosa a Herta Müllerová, kteří se s návštěvníky setkají prostřednictvím poutavých besed. Oba vzácné hosty také čeká společný večer v kině Lucerna v sobotu 11. 5., kterým provede moderátor Jakub Železný. O víkendu na Svět knihy Praha dorazí například Jakub Kohák, Michal Viewegh, Pavel Kohout, Josef Fousek, Petr Horáček, Iva Pekárková, Ladislav Špaček, Oldřich Kaiser,Bohumil Švarc, Bára Šťastná a nespočet dalších.

Jako každý rok, i letos se udělovaly Výroční ceny Mladé fronty za rok 2018. Radovali se nejen ocenění v osmi kategoriích, ale i zvířátka. Marta Kubišová převzala šek v hodnotě 30 000 Kč, který bude věnován depozitu zvířat Sirius v Záhoří u Písku.

Na své si samozřejmě přijdou i děti. Bohatý program pro děti a mládež nabízí stánek Albatros Media. Hned první den se například kluci a holky mohli zaposlouchat do četby z knihy Evička lhářka žhářka. Na sobotu je naplánovaný pořádný Humbook v prostoru před Průmyslovým palácem. V rámci akce jsou připraveny diskuse s překladateli, cestovatelský battle či clodenní workshopy s Potterfan.

Jak to na 25. Světě knihy Praha vypadá, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem Facebook profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací