Recenze Toy Story 4: Příběh hraček – čtvrté pokračování Příběhu hraček nás zavede do nekonečna a ještě dále

Poslední sbohem Woodyho, Buzze a spol.
 
 
Už je to nějaká doba, co Andy před odchodem na vysokou školu předal své hračky malinké Bonnie. Ta je skoro všechny opečovává svou láskou a často si s nimi hraje. Jednoho dne jim však z orientačního dne ve škole přinese nového kamaráda. Kamaráda, kterého sama vyrobila. Jmenuje je se Vidlík a je to, no, plastová vidlička. Kovboj Woody teď dostává nový smysl, musí za každou cenu ochránit Vidlíka, který je teď pro Bonnie tou nejdůležitější věcí na světě. Jenže to je těžší úkol, než se může zdát, protože tahle plastová vidlička je odhodlaná utéct zpátky do koše, kam patří. Na své cestě za záchranou Vidlíka potkává Woody nové i staré známé tváře.

Dobře navazuje na již známou trilogii a skvěle víceméně uzavírá tuto filmovou sérii.Děj čtvrtého pokračování úspěšné animované série studia Pixar je poměrně jednoznačný. Sám o sobě posouvá příběh těchto slavných hraček o kus dál a otevírá úplně nový svět uvnitř již ustanoveného světa. Dozvídáme se tu, jak je to se ztracenými, pohozenými a nechtěnými hračkami, které nemají majitele, tedy dítě, které by jim dávalo smysl „žít.“ Scenáristickému týmu, v jehož čele stojí ostřílený autor mnoha pixarovek John Lasseter, se zkrátka povedlo vytvořit kompaktní příběh, který dobře navazuje na již známou trilogii a skvěle víceméně uzavírá tuto filmovou sérii.

Nutno však podotknout, že v některých ohledech trochu pokulhává. Příliš moc se zaměřuje na postavu Woodyho a v důsledku toho jsou upozaděny mnohé jiné postavy. Jmenovitě hlavě Buzz Rakeťák, který v předchozích snímcích tvořil ústřední duo spolu s Woodym a bez nějž je Toy Story takřka neodmyslitelná. Zde je po celou dobu příběhu značně opomíjen, a i když má pár sympatických a dojemných momentů s Woodym, tak je jeho nedostatek značný a každého pořádného fanouška zamrzí. Podobné se dá říct o kovbojce Jessie a dalších postavách.

Naopak pozitivní je využití nových hraček, které se zde objevují. Zejména pak plyšáci Zajda a Káče, které v originále nadabovalo komediální duo Jordan Peele a Keegan-Michael Key. Tato dvojice hází jednu hlášku za druhou a jejich scény jsou bez pochyby jedny z nejvtipnější. Mezi nováčky patří i poněkud problematická záporačka Gábinka, či již zmíněný Vidlík a mnozí další. Všem se jim dostává dostatek prostoru, tak, aby nezastínili známé postavy. Opomenout by se neměl ani Hopeláhop, který baví podobně jako Zajda a Káče, a jemuž dal v originále hlas Keanu Reeves.

Tím se dostáváme k hereckému obsazení, které zde, i když propůjčuje pouze své hlasy, hraje poměrně velkou roli. I když český dabing v podání Michala Dlouhého, Zbyška Pantůčka, Vojty Kotka, Bereniky Kohoutové, Václava Rašilova nebo Barbory Munzarové, je kvalitní a povedený (vtipy předělané pro domácí publikum, jako třeba ovečky Teta, Kazi a Libuše, prostě potěší) a herci též odvádějí dobrou práci, tak se prostě nemohou vyrovnat originálu. Hvězdné obsazení, mezi které patří i výše zmíněná trojice, čítá jména, mezi která patří Tom Hanks, Tim Allen, Annie Potts, Joan Cusack, Christina Hendricks nebo Tony Hale.

Pochválit se musí i standardně dobrý soundtrack, na kterém se jako vždy podílel Randy Newman. Ten vytvořil hudební doprovod i pro tři předchozí snímky a ani tentokráte nezklamal. Od klasického doprovodu, který jemně podtrhává emotivní scény, po zpívané skladby. Zaznívají tu i známe hity jako You Got A Friend Me, ale i četné nové, které zkrátka chytnou za srdce.

V neposlední řadě je pak nutné zmínit i animaci, která je zde nejvýraznějším prvkem. Animátoři v Pixaru se i tentokráte, jako vždy, překonali a vytvořili opravdu realistické prostředí. Od úvodní scény v dešti, která působí, jako by se mohla klidně odehrávat ve skutečném světě, až po animovanou kočku, která prostě musí být živá. V tomto ohledu opravdu není co vytýkat.

Čtvrtý příběh ze světa hraček, co potají ožívají, nám přináší zábavnou a milou podívanou nejen pro ty nejmenší. Velkou vlnou nostalgie zaplaví zejména generaci, která s předchozími třemi snímky vyrůstala a je také vidět, že tvůrci na to z velké části cílili. Režisér Josh Cooley ve své celovečerní prvotině mísí humor s dojetím a poměrně dobře se mu to daří. Sice zamrzí nedostatek některých postav, ale to je vyrovnáno téměř nadčasovým vizuálnem.
 

„A tak vznikají plastové vidličky…“


 

„Jmenuju se Gábinka a moje maminka je Annabelle.“


 

„Psst, Buzzi! Uhni, to je naše místo!“


 

85%

Toy Story 4: Příběh hraček / Toy Story 4

Čtvrtý příběh ze světa hraček, co potají ožívají, nám přináší zábavnou a milou podívanou nejen pro ty nejmenší. Velkou vlnou nostalgie zaplaví zejména generaci, která s předchozími třemi snímky vyrůstala a je také vidět, že tvůrci na to z velké části cílili. Režisér Josh Cooley ve své celovečerní prvotině mísí humor s dojetím a poměrně dobře se mu to daří. Sice zamrzí nedostatek některých postav, ale to je vyrovnáno téměř nadčasovým vizuálnem.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací