Filmové události #37/19: Skončily Benátky, končí i TIFF

Sezóna festivalů je oficiálně u konce.
 
 
U nás se však ještě chystá Das Filmfest. Za dveřmi je také 3Kino. Blíží se i desátá řada StarDance. Televize Nova pak chystá Příběhy českých zločinů. Na druhou stranu Cartoon Network uvede nový DC animák. Hailee Steinfeld zase možná bude v marvelovském seriálu. Netflix pak chystá nový seriál s ženským obsazením. A Jennifer Aniston s Reese Witherspoon se opět sejdou na televizní obrazovce.

#37/19

Koncem předešlého týdne byl slavnostně ukončen Filmový festival v Benátkách. Ještě předtím se však stihly rozdat ceny, kromě Jokera, který si odnesl hlavní ocenění festivalu, uspělo drama z české produkce Nabarvené ptáče, které získalo Studentskou cenu. Snímek, odehrávající se v období druhé světové války, vyvolal četné kontroverze ze stran diváků.

(Foto: Nabarvené ptáče, Joker)

V duchu kontroverzí se nesl i letošní ročník Torontského mezinárodního filmového festivalu čili TIFF. Ten byl zahájen již 5. září a slavnostní zakončení se chystá na tuto neděli. Konverzaci rozvířil nejen již zmínění Joker, ale i snímek Jojo Rabbit. Toto dílo, pod kterým je podepsán režisér Taika Waititi, se zdá býti poněkud problematickým, neboť zlehčuje nacisty a vykresluje Hiltera jako sympatického moulu. U nás toto budeme moci posoudit až v lednu příštího roku.

I když světové festivaly už se zdánlivě chystají ke konci, tak u nás tomu zatím tak není. Třeba od poloviny října budeme moci zhlédnout německou filmovou tvorbu v rámci Das Filmfestu. V Praze odstartuje akce 17. října a potrvá až do 23., pak se přesune do Brna. V hlavním městě budou snímky k vidění v Kampusu Hybernská, Containallu a Klubovně.

Ještě předtím se však můžeme těšit na 3Kino, Festival středoevropské kinematografie. Ten proběhne od 10. do 15. října. Vybrané premiérové projekce se budou odehrávat v kinech Lucerna, Světozor a Atlas. Letošním motivem jsou „Ostrovy svobody“ a akce připomene třicáté výročí konání Festivalu nezávislé československé kultury v polské Vratislavi i demokratických změn regionu. Budou zde pak k vidění díla osobností, jako je Agnieszka Holland, Krzysztof Zanussi nebo Václav Marhoul.

Posuňme se však dál od festivalů. Blíží se i již desátý ročník tanečního pořadu StarDance. V uplynulém týdnu uspořádala Česká televize první tiskovou konferenci, kde představila nové soutěžící i změněnou porotu.  Letos se na tanečním parketu utkají osobnosti jako biatlonistka Gabriela Koukalová, youtuber Karel Kovář známý spíše jako Kovy, herečka Veronika Khek Kubařová, herec Miroslav Hanuš, herec Matouš Ruml, moderátorka Nora Fridrichová, zpěvák Xindl X, zpěvačka Tonya Graves, autorka a scenáristka Radka Třeštíková a rybář Jakub Vágner. Vedle Tatiany Drexler a Zdeňka Chlopčíka pak nově v židlích porotců zasednou Jan Tománek a Richard Genzer. Pořad pak odstartuje již brzy na podzim.

Vedle toho pak konkurenční televize Nova uvede nový pořad Příběhy českých zločinů. Zde se vydá Janek Kroupa po stopách brutálně zavražděné barmanky. Jak se to celé vyvrbí, se dozvíme již tuto neděli od 21:35.

Zahraniční televize Cartoon Network, zaměřující se hlavně na animáky, zase uvede zbrusu nový seriál Superhrdinky. Ten se zaměřuje na partu holek se superschopnostmi a pochází z dílny DC. Objeví se tu hrdinky jako Wonder Woman, Batgirl nebo Green Lantern, které budou bojovat proti padouškám jako Harley Quinn, Poison Ivy nebo Catwoman. Premiéru budou mít již 28. října od 14:55.

Konkurenční Marvel se pak na svou stranu snaží přetáhnout mladou herečkou Hailee Steinfeld. Ta by se potenciálně měla objevit v seriálu Hawkeye jako ženská verze titulního hrdiny. Pořad pak budek vidění na připravovaném streamovacím kanálu Disney+.

Jiný streamovací servis, tedy Netflix, zase chystá seriál, kterému vévodí dámské obsazení. V komediálním muzikálu The Politician se představí Lucy Boynton, Zoey Deutch, Laura Dreyfuss, Jessica Lange, Bette Midler, Gwyneth Paltrow nebo January Jones. Premiéru pak má naplánovanou na 27. září.

V poslední řadě tu pak máme opětovné shledání dvou televizních ikon, a to Jennifer Aniston a Reese Witherspoon. Ty se společně objeví v novém chystaném seriálu The Morning Show, který obě i produkovaly. V minulosti se na televizních obrazovkách setkaly v seriálu Přátelé, kde si Witherspoon krátce zahrála mladší sestru Rachel, kterou slavně ztvárnila Aniston. Kromě nich se tam pak má objevit i Steve Carell nebo Billy Crudup. Zveřejněn byl i první trailer.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací