Padesátka: Vojtěch Kotek nasadil paruku a Jakub Prachař vyrazil na trénink s Martinem Koukalem

„Hory, no.“
 
 
Vojtěcha Kotka všichni známe jako vynikajícího herce. V posledních letech tuto pozici utvrdil projekty jako je minisérie Marie Terezie či dramatická komedie Vlastníci, která mu vynesla i nominaci na cenu Český lev za výkon ve vedlejší roli. V roce 2015 se světu představil jako filmový režisér a získal si široké publikum. I když je jeho komedie Padesátka jen několik let stará, dalo by se říci, že již zlidověla a hlášky, za kterými stojí scénárista Petr Kolečko zná téměř každý. Jako příklad uveďme: „Hory, no.“

Natáčení probíhalo ve Špindlerově Mlýně, kam se Vojtěch Kotek vrátil po letech. V roce 2004 měla premiéru komedie Snowboarďáci, která tehdy začínajícího mladého herce proslavila. Jednalo se pouze o shodu náhod nebo o záměr? „Je to velká náhoda. Já jsem se leta letoucí snažil prosadit nějaký vlastní scénář, který má parametry trochu většího filmu, náročnějšího, myslím tím i rozpočtově… Dlouho jsem dostával nabídky i na jiné realizace různých scénářů, které jsem nenapsal. Každopádně nic z toho mi nepřišlo natolik blízké, jako scénář i humor Petra Kolečka. My už jsme spolu spolupracovali na několika divadelních představeních. Já jsem režíroval i jeho scénář do série Nevinné lži pro Českou televizi. Takže jsme se znali a věděli jsme, že si rozumíme, že ta spolupráce může fungovat… Takže proto ten debut dopadl takto. To, že se točí ve Špindlerově Mlýně, a že je to toto téma, už je souhra náhod,“ prozradil herec a režisér.

Tisková konference ve Špindlerově Mlýně

Ve filmu jednu z hlavních rolí ztvárnil Kotkův kamarád, a to Jakub Prachař, hrající Juru Bulána. Jeho postava se na otcův popud každoročně zapojuje do legendárního běžkařského závodu, ale Padesátku nikdy nedoběhl. Spíš objíždí místní „padesátky“, manželky rolbařů, vlekařů a tak. Aby jeho, byť krátký, pobyt na trati vypadal co nejrealističtěji, absolvoval Jakub Prachař nejen trénink s Martinem Koukalem, ale dokonce si domů pořídil běhací pás.

Ve filmu se dále objeví celá řada známých herců, a to Ondřej Pavelka, Marek Taclík, Vilma Cibulková, Tereza Ramba, Anna Kameníková, Eliška Křenková, Jiří Mádl, Jakub Štáfek, Hana Vagnerová, Oldřich Kaiser, Kryštof Hádek, Matěj Ruppert, Pavla Tomicová, Jaromír Dulava, Ondřej Malý a mnoho dalších. Jiří Schmitzer, jako obávaný Kuna, sice nenazul běžky, ale absolvoval noční natáčení se psy. „Se psy to bylo velmi náročné, ale byly tam dvě cvičitelky… Oni ti psi byli schopni chodit i se slepým, což já nejsem. Já vidím, ale to si ti psi neuvědomili, takže se často stávalo, že přišli jinam než já. I mě povalili, měli strašnou sílu,“ podělil se o zážitek z natáčení Schmitzer.

Film doprovází i píseň a klip BĚŽ!, jenž má na svědomí kapela Horal, kterou založil Jakub Prachař a František Soukup se zpěvákem Ezy Hýblem. „Písničku BĚŽ! jsme složili čistě z radosti k muzice a kapelu Horal jsme založili taky z čisté radosti k hudbě. A dost možná jen pro tuhle jednu písničku,“ řekl na křtu videoklipu František Soukup. A jak se zatím zdá, jeho slova se naplnila.

Fotografie z filmu Padesátka

(Foto: Format Factory) )

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací