Prázdninový Severský filmový čtvrtek promítne oceňovaný dokumentární snímek Palme

Kdo byl Olof Palme?
 
 
Druhý prázdninový Severský filmový čtvrtek bude velmi poučný, protože nabídne švédský dokumentární film Palme o životě a smrti legendárního švédského politika, premiéra Olofa Palmeho. Snímek se pyšní třemi prestižními švédskými cenami Guldbagge, a to za nejlepší dokumentární film, střih a hudbu.

V dokumentu, kromě již zmíněného politika, účinkuje i celá řada osobností z kulturní a politické scény, jako jsou Lisbet Palme, Ingmar Bergman, Fidel Castro, Shirley MacLaine, Barbra Streisand, Benny Andersson, Michail Sergejevič Gorbačov, George Harrison, Jacqueline Kennedy, John Lennon, Paul McCartney, Richard Nixon, Ronald Reagan, Pete Seeger, Ringo Starr, Max von Sydow  a mnoho dalších.

Vzdělávací bude i tradiční krátký úvod před filmem, který bude tentokrát věnován aktualitám z vyšetřování Palmeho smrti švédskou policií.

Co: Severské filmové čtvrtky – Palme

Kde: Kino Evald v Praze

Kdy: 6. srpna 2020 ve 18:00

Vstupné: 130 Kč

Verze: v originálním znění s českými titulky

Podrobnosti: skandinavskydum.cz

Synopse filmu Palme:

V pátek večer 28. února 1986 byl na ulici cestou z kina neznámým pachatelem zastřelen švédský premiér Olof Palme (1927‒1986). Jeho smrt tvrdě zasáhla mnoho obyvatel země a navždy změnila nevinnou tvář Švédska. Film vypovídá o životě a kariéře tohoto ambiciózního i kontroverzního politika od mládí až po jeho smrt a umožňuje nám nahlédnout do jeho soukromí prostřednictvím rodinných fotografií a videí.

Režie: Kristina Lindström, Maud Nycander

Scénář: Kristina Lindström, Maud Nycander

(Úvodní foto: Palme, Skandinávský dům)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací