Recenze: Projekt Power nabízí působivé efekty. Nejsilnější myšlenky však zazdí

Představte si svět, kde se můžete získat superschopnosti. Ale jenom na pět minut. 


 
Přesně takhle vykresluje budoucnost drogového trhu nový film Henryho Joosta a Ariela Schulmana. Pravidla jsou poměrně jednoduchá – ten, kdo chce být obdařen superschopností, spolkne zázračnou pilulku a na pět minut si může dopřát víc než být jen člověkem. A ačkoliv se diváci setkají s postavami, které oplývají superschopnostmi, jediný, komu bude ve finále zázračná superpilulka scházet, jsou sami tvůrci.

Zní to jako geniální byznys. Drogoví magnáti začnou v New Orleans distribuovat novou drogu, která dá svému uživateli na pět minut dechberoucí superschopnosti. Kdo toho využije? Jako první samozřejmě zločinci. A tak se ocitáme v situaci, kdy roste kriminalita takovým tempem, že policejní složky nemají šanci situaci ukočírovat.

A záhy jsme svědky situace, kdy o budoucnost New Orleans proti drogovému kartelu bojují policista, voják a teenagerka.Ledaže by si poradili tak jako policista Frank Shaver (Joseph Gordon-Levitt), který (ve snaze mít šanci „vyhrát město zpět“) se rovněž stane uživatelem této drogy. Vše se z komplikuje, když do města dorazí záhadný voják (Jamie Foxx), který si došlápne na místní dealery. A záhy jsme svědky situace, kdy o budoucnost New Orleans proti drogovému kartelu bojují policista, voják a teenagerka (Dominique Fishback).

Henry Joost a Ariel Schulman jsou mimo jiné známí jako duo, které se podepsalo pod dvěma díly hororů ze série Paranormal Activity. Jejich nový snímek Projekt Power je však žárově jinde, pohybuje se někde na hranici akčního filmu, který má prvky sci-fi a doplní ho pár vtípků. Bohužel se kdoví jakého úspěchu nejspíš nedočká.

Námět je to poměrně slibný. Představa, že i muži zákona se dostanou pod takový tlak, že ve snaze polapit zločince musí užívat stejnou drogu, je tajný sen každé farmaceutické firmy. Projekt Power však bohužel začne v průběhu pracovat s jinými nápady a svůj největší potenciál paradoxně postupně pohřbí na úkor “lidského příběhu” v pozadí.

Velmi zdařilé jsou i efekty spojené s různými schopnostmi – od působivého samovznícení po ukázku toho, jak vypadá lidská neprůstřelná vesta. Co tyto záběry posouvá o úroveň výš je kamera, která v jeden moment neváhá měnit perspektivy a snímat bojovou scénu i zevnitř klece, kde se mezitím odehrává jiná akce.

Ani toto v kombinaci s přesvědčivým projevem protagonistů ale nic nemění na tom, že ke konci je scénář překombinovaný. Tvůrci sice zapojují zajímavé myšlenky, z jejich směsi ale lepší výsledek nevzniká, naopak. To nejslibnější – kupříkladu fakt, že každý má jinou superschopnost, děti lidí užívajících drogu se s nimi dokonce narodí – zůstává nerozvinuto.
 

Tady někomu přišel účet za energie.


 

Joseph Gordon-Levitt jako agent Frank.


 

Nuda ve škole?


 

65%

Projekt Power

Ani toto v kombinaci s přesvědčivým projevem protagonistů ale nic nemění na tom, že ke konci je scénář překombinovaný. Tvůrci sice zapojují zajímavé myšlenky, z jejich směsi ale lepší výsledek nevzniká, naopak. To nejslibnější – kupříkladu fakt, že každý má jinou superschopnost, děti lidí užívajících drogu se s nimi dokonce narodí - zůstává nerozvinuto.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací