Filmové tipy: Krátké filmy na Netflixu, které by vám neměly uniknout!

Chcete si zpestřit home office nebo školní přestávku? 
 
 
Popularita internetových filmových magnátů narostla během pandemie takřka raketovou rychlostí. Digitální útočiště mezi nepřeberným množstvím seriálů a filmů našlo mnoho lidí, málo se však ví, že se v hlubinách Netflixu neukrývají pouze seriály nebo dlouhometrážní filmy.

Pokud nemáte čas na dvouhodinovou podívanou, příprava do školy vám zabere spoustu času nebo se jednoduše necítíte na rozkoukání seriálu, nabízí Netflix alternativní řešení v podobě krátkometrážních snímků. Ty jsou sice v jeho nabídce poměrně skryty, za pozornost ale stojí.

Nevíte, kterým krátkým snímkem začít? Připravili jsme pro vás filmové tipy na 10 kraťasů, které by neměly uniknout vaší pozornosti a můžete si je na Netflixu pustit už nyní.

What Did Jack Do? / David Lynch / 17 minut

Co Jack provedl? Na tuto otázku odpovídá známý americký režisér a scenárista David Lynch v krátkém příběhu o tom, jak detektiv vyslýchá opičáka podezřelého z vraždy. Unikátní a bizarní film je svým způsobem Lynchova noir one man show – představí se nám nejen jako detektiv, ale také propůjčí hlas gangsterskému opičákovi. Sedmnáctiminutový černobílý film natočil Lynch v roce 2017. Film uvedl Netflix jako poctu Lynchovi na jeho 74. narozeniny.

(Foto: What Did Jack Do?, Netflix)

John Was Trying to Contact Aliens / Matthew Killip / 16 minut

Věříte, že nejsme ve vesmíru sami? John Shepherd je o tom přesvědčen a už více jak třicet let se snaží mimozemskou civilizaci ze Země kontaktovat. Krátký dokument o muži, který si doma vyrobil vlastní radiostanici a vysílá do dalekého vesmíru hudbu z naší planety. Johnovi se nakonec sice nepodaří navázat spojení, v jaké původně doufal, avšak nalézá na Zemi něco neméně cenného.

(Foto: John Was Trying to Contact Aliens, Netflix)

Heroin(e) / Elaine McMillion Sheldon / 39 minut

Věděli jste, že jedním z nejpalčivějších problémů, kterým čelí současné Spojené státy, je vysoká míra užívání opiátů? V Západní Virginii je počet úmrtí na předávkování opiáty dokonce téměř desetkrát častější, než je celostátní průměr. Dokumentaristka Elaine McMillion Sheldon ve snímku představuje tři ženy, které se rozhodly s tímto negativním fenoménem bojovat. Film získal v roce 2018 nominaci na Oscara.

Resurface / Joshua Izenberg, Wynn Padula / 27 minut

Po letech nočních můr, depresí a záchvatů neviděl válečný veterán z Iráku Bobby Lane žádné jiné východisko ze svého traumatu než sebevraždu. Poté se seznámil s Van Curazou, bývalým surfařem, který založil projekt Operation Surf. Curaza zasvětil svůj život pomoci veteránům a snaží se jim pomoct tím, co umí nejlépe. Skrze surfování se veteráni srovnávají s fyzickými i duševními traumaty.

The Trader / Tamta Gabrichidze / 23 minut

Představte si místo, kde jsou brambory cennější než peníze. Že neexistuje? Snímek The Trader dokazuje opak. Diváky přenese do oblastí Gruzie zmítaných chudobou, nezaměstnaností a beznadějí. Sonda do života, který si mnozí z nás nedokážou představit, zvítězila v kategorii nejlepší krátký film v roce 2018 na festivalu Sundance i kanadském Hot Docs.

Little Miss Sumo / Matt Kay / 19 minut

Pro ženy je kariéra v sumu mnohem hůře dosažitelná než pro muže. Na rozdíl od nich se většina dívek snu o profesionální sumo kariéře vzdá už po střední škole. Že v ringu nemusí zápasit jen muži v krátkém dokumentu Little Miss Sumo ukazuje Matt Kay. Sledujeme postavu ženské zápasnice, která boří stereotypy a mýty o tom, že ženy do sumo ringu nepatří.

(Foto: Little Miss Sumo, Netflix)

A 3 Minute Hug / Everardo González / 28 minut

Jak byste se cítili, kdybyste po více než deseti letech neměli více než tři minuty na obejmutí členů své rodiny? Tento pocit v krátkém dokumentu nastíní Everardo González. V květnu 2018 proběhla akce s názvem „Hugs not Walls“, kdy se mohly na pár minut u řeky Rio Grande setkat rodiny, které od sebe striktně odděluje státní hranice.

(Foto: A 3 Minute Hug, Netflix)

Lorena, Light-footed woman / Juan Carlos Rulfo / 28 minut

Snímek Juana Carlose Rulfa z roku 2019 o mladé ženě z Tarahumary, která je známá svými mimořádnými běžeckými schopnostmi, zaujme nejednoho sportovce. Hlavní hrdinka totiž vyhrává běhy na dlouhé vzdálenosti, přestože nemá na nohách nic než pár sandálů.

Birders / Otilia Portillo Padua / 37 minut

Každoročně přelétají hejna ptáků tisíce mil tam a zpět přes hranici Mexika a USA, přičemž ignorují lidské zákony. Pozorovatelé ptáků na obou stranách hranice, nehledě na politiku nebo státní příslušnost, mají společnou vášeň a obdiv k tvorům, kteří se každý rok vydávají na dalekou, nebezpečnou cestu. Snímek Birders je poctou těm, kteří pozorují a zaznamenávají jejich pouť, věnují svůj čas a energii boji za práva těchto živočichů a přináší tak nový pohled na téma migrace ve snaze nalézt lepší život.

Zion / Floyd Russ / 12 minut

Dvanáctiminutový portrét přibližuje postavu dvaadvacetiletého wrestlera Ziona Clarka, který se sice narodil bez nohou a vyrostl v pěstounské péči, ale nevzdal se svého životního snu a stal se profesionálním zápasníkem. Film Floyda Russe byl oceněn jako nejlepší krátký film na několika mezinárodních filmových festivalech.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací