Nejlepší filmy na melancholické podzimní rozjímání? Tady jsou!

Podzim je nejlepší čas na dohnání filmových restů.
 
 
Ani jsme se nenadáli a rok 2020 se blíží ke konci. A že nám všem dal pořádně zabrat. Z pochopitelných důvodů nových snímků moc nepřibývá, a tak musí diváci při výběru zábavy zapátrat spíše v minulosti. To ale vůbec nevadí. Můžeme alespoň zavzpomínat na herce, kteří už tu s námi nejsou, znovu prožít příběhy, které nás kdysi zaujaly, nebo si konečně ze seznamu “Musím vidět” odškrtnout nějakou klasiku, na kterou nikdy nebyl čas. Melancholický podzim je k rozjímaní nad pozapomenutými filmy jako dělaný.  

Vůně ženy

Proč vidět: je dobré zkontrolovat, za co Al Pacino dostal Oscara a Zlatý Globus

Objeví se mladý: Al Pacino. Dobře, tak alespoň mladší

Jak přežít podzim života? Nikdy nevíte, zda se přece jen nedočkáte dalšího jara. Slepý, zapšklý a rezignovaný veterán má pocit, že už mu svět nemá co nabídnout. Dá mu ale poslední šanci: výlet do New Yorku by třeba mohl změnit názor. A když ne, pořád je to výlet do New Yorku! Možná přijde na to, že žít se musí, dokud se neumře, a to i bez jednoho smyslu. 

Společnost mrtvých básníků

Proč vidět: protože pláč je zdravý pro oči a pomáhá odplavovat stres

Objeví se mladý: Ethan Hawke


John Keating je novým učitelem na elitní chlapecké škole. Jeho studenti mají každý den nalinkovaný jak školními osnovami, tak přísnými rodiči. On je ale učí milovat poezii a s ní i život. Bouřit se a žít podle svého. V legendární roli inspirativního rebelujícího profesora, který chce své svěřence vést k individuálnímu myšlení, neztvárnil nikdo jiný, než Robin Williams. Ó kapitáne, můj kapitáne! 

Pravidla moštárny

Proč vidět: důvodů je mnoho. Třeba dva Oscary

Objeví se mladý: Tobey Maguire s Charlize Theron

Režisér Lasse Hallström umí dojmout a spisovatel/scénárista John Irving zase dějově zaujmout. Citlivý a lidský příběh o sirotkovi, který v dospělosti konečně vyráží poznat svět a lásku, si získal diváky před více než dvaceti lety, a stejně hravě to zvládne i dnes. Vysloužil si sedm nominací na Oscara, i když proměnil jen dvě, je tu toho k vidění spousta. Doporučujeme ke zhlédnutí krabici kapesníků.

Ospalá díra

Proč vidět: Tim Burton a mystické počasí k sobě neodmyslitelně patří

Objeví se mladá: Christina Ricci


Tipy na filmy o sychravém podzimu? Tak na takový seznam to samozřejmě musí dotáhnout i režisér Burton. Ale které z jeho děl jenom vybrat? Protentokrát asi nejvíc přijde vhod Ospalá díra. Mysteriózní příběh nás přivádí do 18. století. Mladý vyšetřovatel je povolán k případu vražd do vesničky, kde údajně řádí bezhlavý jezdec. Upozornění: Po zhlédnutí možná nějakou dobu nebudete vycházet ven za mlhy…

Fantastický pan Lišák

Proč vidět: Jestli někdo umí natočit podzim, tak je to Wes Anderson

Objeví se mladá: liščata

Dobrodružství liščí rodiny na nebezpečné misi zahřeje u srdce a je vyloženě podzimem na filmovém plátně. Příběh s okouzlující animací je vhodný pro celou rodinu a dospělé rozhodně nudit nebude. Můžete se kochat přehlídkou barevných odstínů a zkusit hádat, která hollywoodská star propůjčila hlas té či oné postavě. Může to být George Clooney, Meryl Streep či Bill Murray.

(Foto: Vůně ženy, Universal Pictures, Společnost mrtvých básníků, Buena Vista Pictures, Pravidla moštárny, Miramax, Ospalá díra, Paramount Pictures, Fantastický pan Lišák, Fox Searchlight Pictures)

Listopadová romance

Proč vidět: protože podzim a umírající láska tvoří skvělou kombinaci

Objeví se mladý: Keanu Reeves

Je libo něco zamilovaného a smutného? K podzimu samozřejmě patří i romantika. Ta ostatně patří do každého ročního období. Zde navíc s atraktivní dvojicí, která se už sehrála v Ďáblově advokátovi. Postava Charlize Theron chce lidem měnit životy, ale sama se bojí závazků. Co dokáže provést s jedním workoholikem za omezený čas, který si vyhradila? 

Cesta domů

Proč vidět: pokud se vám stýská po cestování, tento film vás vezme do oblak

Objeví se mladá: Anna Paquin

Na podzim odlétají ptáci do teplých krajů. Co ale s hejnem divokých hus, které od vylíhnutí považuje za svou mámu dospívající slečnu? Amy má naštěstí tátu dost bláznivého na to, aby vymyslel, jak opeřené členy jejich rodiny přivést do bezpečí. Bude prostě potřeba, aby se lidé taky naučili létat. A jak je nutné u každého správného “dojáku”: inspirováno skutečným příběhem. 

Přízrak

Proč vidět: protože tenhle snímek možná právě teď potřebujete

Objeví se mladá: Rooney Mara, která je mladá pořád

Máte pocit, že se zastavil čas? Podobně se může cítit člověk, který ztratil životního partnera. A jak se teprve cítí ten, co zemřel? Mystické a poetické zamyšlení nad tím, co tu po nás zůstane, na čem záleží. O jednom domě, nadpřirozenu a lásce, která nás provází i po smrti. Ideální, pokud máte rádi opravdu pomalé a poetické snímky, které jsou spíše vizuální hrou.

Magická posedlost

Proč vidět: protože jde o příběh o silných ženách, které si poradí s magií i mužskými

Objeví se mladá: Sandra Bullock a Nicole Kidman

Nenáročná oddechovka pro dámské publikum, které ví, jak těžké je najít toho pravého. A je to ještě mnohem těžší, pokud je vaše rodina prokletá a každý partner je odsouzen k brzké smrti. V takovém případě vaše vyhlídky na romantiku opravdu nevypadají moc dobře. Ale čarodějnické sestry v podání Bullock a Kidman si s tím už nějak poradí.

Dobrý Will Hunting

Proč vidět: protože Boston na podzim má výjimečné kouzlo

Objeví se mladý: Matt Damon

Matematický génius Will mrhá svým talentem, protože se nedokáže vyrovnat s traumaty z minulosti. Třeba mu v tom pomůže terapeut Robin Williams (který si za roli odnesl Oscara) anebo možná láska. Matt Damon a Ben Affleck, autoři scénáře, si za inspirativní příběh také odnesli zlatou sošku. Poznejte s hlavním hrdinou, že nikdy nemusí být pozdě změnit svůj život a to, co se nám stalo, neurčuje, kým budeme zítra. 

(Foto: Listopadová romance, Warner Bros., Cesta domů, Columbia Pictures, Přízrak, A24, Magická posedlost, Warner Bros., Dobrý Will Hunting, Miramax Pictures)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací