Filmové tipy: To nejlepší s americkými prezidenty napříč žánry

Filmů s prezidentem Spojených států je celá řada. Znáte všechny na našem seznamu?
 
 
Americké prezidentské volby jsou již nějaký ten pátek velké téma, tudíž jsme se rozhodli připravit pro vás filmové tipy, ve kterých figuruje právě postava prezidenta Spojených států. Nemusí ovšem jít ve všech případech o prezidenta v hlavní roli. Výběr celovečerních filmů s americkou hlavou státu je opravdu velký, proto jsme se rozhodli vybrat devět filmů, které prochází všemi možnými žánry, aby si každý mohl v našem seznamu ideálně najít to svoje.

LINCOLN (2012)

Snímek Lincoln od režiséra Stevena Spielberga je jedním z nejvýraznějších filmů o amerických prezidentech vůbec. Příběh se soustředí na poslední období života Abrahama Lincolna, který se v období ničivých bojů rozhodne udělat vše pro zrušení otroctví, přestože by to mohlo znamenat prodloužení válečných konfliktů. Role Abrahama Lincolna se ujal Daniel Day-Lewis, kterému skvěle sekundují další hollywoodské hvězdy jako Sally Field, Tommy Lee Jones, Joseph Gordon-Levitt, James Spader a mnoho dalších. Film získal dva Oscary, jeden Zlatý glóbus a několik dalších ocenění. Pokud si tedy chcete pustit životopisný snímek o jednom z nejvýznamnějších amerických prezidentů, Lincoln by určitě nebyl špatná volba.

VŠICHNI PREZIDENTOVI MUŽI (1976)

Když v roce 1972 vypukla v Bílém domě aféra zvaná Watergate, šlo o velkou událost, která vedla o dva roky později k rezignaci prezidenta Nixona. Poté v roce 1976 vznikl na motivy knižní předlohy právě tento oceňovaný film, který se soustředí na rozklíčování celé kauzy. Konkrétně se o to zasadila dvojice novinářů z Washington Post, kterou zde ztvárňují Robert Redford a Dustin Hoffman. Oba novináři stojí v tomto snímku před svojí doposud největší výzvou, kdy se snaží celou kauzu odhalit, a přitom se neustále střetávají s neochotou svědků vypovídat a s tlakem na zastavení vyšetřování z nejvyšších úředních pozic. Skvěle natočený film o dvou investigativních novinářích se může pochlubit čtyřmi Oscary a několika dalšími oceněními. Jsou-li detektivní thrillery vaším šálkem kávy, můžeme vám jej tedy vřele doporučit.

DUEL FROST/NIXON (2008)

Následující filmový počin ostříleného režiséra Rona Howarda do určité míry navazuje na události z výše rozebíraného filmu. Po aféře Watergate se prezident Nixon (Frank Langella), který ze své funkce odstoupil, rozhodl stáhnout do ústraní a vyhýbat se veřejnosti. Jistý britský novinář jménem David Frost (Michael Sheen) se přesto rozhodne požádat Nixona o účast v sérii televizních rozhovorů, na konci kterých by chtěl získat omluvu Nixona za účast v aféře Watergate. K Frostovu překvapení Nixon s rozhovory souhlasí, načež Frost začne zanedlouho zjišťovat, že možná udělal největší chybu svého života. Ačkoli nemusí znít premisa zrovna dvakrát zajímavě, Duel Frost/Nixon si odnesl skvělé recenze a šlo o jeden z nejlepších filmů roku 2008.

(Foto: Lincoln, Twentieth Century Fox Film Corporation, Všichni prezidentovi muži, Warner Bros., Duel Frost/Nixon, Universal Studios)

AMERICKÝ PREZIDENT (1995)

V tomto filmu s příhodným názvem od režiséra Roba Reinera se příběh točí kolem ovdovělého prezidenta Andrewa Shepherda (Michael Douglas), kterému se blíží konec jeho prvního volebního období a snaží se udělat vše pro to, aby byl znovu zvolen. Zároveň se prezident Shepherd seznamuje se Sydney Ellen Wade (Annette Bening), ochránkyní životního prostředí, do které se zamiluje. Jako prezident Spojených států máte ovšem mizivou šanci k tomu mít opravdové soukromí a když vypluje romantický vztah této dvojice na povrch, rozhodnou se rivalové prezidenta v čele se senátorem Bobem Rumsonem (Richard Dreyfuss) využít tuto informaci ve svůj prospěch. Úspěšné romantické drama, které bylo nominováno na Oscara a několik Zlatých glóbů, v sobě dobře mísí milostnou zápletku s bitvou o Bílý dům. Když si k tomu přičtete obsazení s herci jako Martin Sheen, Michael J. Fox, David Paymer nebo Anna Deavere Smith, tak zde máte záruku na povedenou romantickou komedii.

STRÁŽCE (2006)

A ještě jednou film s Michaelem Douglasem, tentokrát ovšem ne v roli prezidenta, nýbrž jeho bývalého ochránce. Pete Garrison kdysi zachránil prezidentův život a nyní je jako respektovaný agent v čele ochranky První dámy (Kim Basinger), se kterou má tajně poměr. Zanedlouho ovšem někdo začne Garrisona kvůli jeho tajnému poměru vydírat. Ve stejnou dobu vyjde najevo, že někdo zevnitř se chystá zabít prezidenta (David Rasche), načež podezření padne právě na nevinného Garrisona. Ten se rozhodne vydat na útěk, aby prokázal svou nevinu a našel skutečného podezřelého, přičemž po krku mu jde vrchní vyšetřovatel David Breckinridge (Kiefer Sutherland) a jeho nová pomocnice Jill Marin (Eva Longoria). Celou situaci ještě zintenzivňuje fakt, že Garrison a vyšetřovatel David jsou bývalí přátelé, kteří se rozešli ve zlém. Vyloženě oscarový film nečekejte, ale pokud máte rádi akční thrillery a obsazení se vám zdá sympatické, určitě neprohloupíte, když dáte tomuto snímku šanci.

KANDIDÁTI (2000)

Příběh tohoto filmu se zaměřuje na postavu senátorky Laine Hanson (Joan Allen), kterou navrhne prezident Spojených států (Jeff Bridges) na post viceprezidentky. S tímto rozhodnutím ovšem někteří vysoce postavení politici a úředníci nesouhlasí a jsou ochotni udělat cokoli, aby se Laine Hanson viceprezidentkou nestala. Když na základě jejich přičinění vypluje na povrch citlivá věc z minulosti Laine Hanson, musí kandidátka udělat vše pro to, aby se dokázala obhájit a nepodlehla tlaku svých odpůrců. Zmíněnou Joan Allen a Jeffa Bridgese v tomto ryze politickém thrilleru doplňují herecké hvězdy jako Gary Oldman, Christian Slater či Sam Elliott.

(Foto: Americký prezident, Columbia Pictures Corporation, Strážce, 20th Century Fox, Kandidáti, 2000 Dreamworks Pictures)
 
 

DAVE (1993)

Nyní opět něco více odlehčeného. Režisér Ivan Reitman má za sebou velkou řadu zábavných filmů a jeho počin z roku 1993 není výjimkou. Dave (Kevin Kline) je jakožto dvojník prezidenta Spojených států požádán, aby se dočasně ujal prezidentské funkce poté, co skutečný prezident dostal infarkt během intimních hrátek se svojí sekretářkou a je v kómatu. Dave je prezidentovi sice podobný fyzicky, ovšem z hlediska osobnosti je mnohem více energický a nezvladatelný, což vede k řadě zábavných situací, které komplikují život zejména prezidentovým odpůrcům uvnitř Bílého domu. Kevinu Klinovi v jeho dvojroli skvěle sekundují herci jako Sigourney Weaver, Ben Kingsley a dokonce se zde mihne i Arnold Schwarzenegger.

KOMORNÍK (2013)

Tento film mapuje skutečný příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který byl v letech 1952 až 1986 komorníkem v Bílém domě. Během výkonu své profese pracoval celkem pro sedm amerických prezidentů, snímek tedy pokrývá hned několik důležitých etap Spojených států, ať už jde o válku ve Vietnamu, zabití Johna F. Kennedyho či o hnutí za občanská práva. U toho všeho byl komorník Gaines přítomen, načež vidíme, jak tyto události Gainese ovlivňují a jak se jeho práce promítá i do jeho soukromého života. Jde o vskutku netypický a zajímavý pohled na prostředí Bílého domu, amerických prezidentů a na důležité události v poměrně nedávné historii Spojených států.

JFK (1991)

Snímek Olivera Stonea patří k jedním z jeho nejlépe hodnocených, ale také nejvíce kontroverzních filmů. Hlavní postavou příběhu je Jim Garrison (Kevin Costner), který vyšetřuje vraždu amerického prezidenta Johna F. Kennedyho. Garrison odmítá věřit oficiální verzi, podle které stojí za vraždou jakýsi Lee Harvey Oswald. Vyšetřování vede Garrisona k odhalení, že střelců bylo pravděpodobně více a že celé spiknutí vede k vojensko-průmyslovému komplexu a k samotné CIA. Film s hutnou atmosférou si odnesl dva Oscary, jeden Zlatý glóbus a dvě ceny BAFTA. V kategorii kvalitně zpracovaných thrillerů o vraždě Kennedyho byste těžko hledali něco lepšího.

(Foto: Dave, Warner Bros., Komorník, Follow Through Productions, JFK, Warner Bros. Pictures)
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací