Recenze: Utajený pasažér jako pomalá sci-fi cesta na Mars. Skrytý zůstane její význam

Jak se vesmírná mise změní ve smířený boj o přežití.

Myšlenka to byla vždycky lákavá. S vizí dostat lidstvo na Mars a proměnit rudou planetu v rajskou zahradu si nepohrává jen Elon Musk. V novém sci-fi snímku, který se nedávno objevil na Netflixu, ji zkouší rozvinout režisér Joe Penna. Jeho mise má ale jeden háček. Nejen posádka, ale i hlubší pointa zhavarují už kdesi na oběžné dráze.

Začíná to opět idylicky. Přes počáteční technické obtíže se posádce vedené ostřílenou kapitánkou (Toni Collette) povede opustit Zemi a vydat se na misi na Mars, od které si společnost slibuje urychlení možnosti kolonizace rudé planety. K dispozici má kapitánka ten nejlepší tým – dva lékaře a výzkumníky (Anna Kendrick, Daniel Dae Kim). Všichni jsou plní nadšení, pochopitelně.

Tedy až do chvíle, než v lodi objeví čtvrtého člena – zmateného mechanika (Shamier Anderson), kterého tým techniků jaksi zapomněl dostat ven před startem rakety. A nešťastná náhoda na sebe nenechá dlouho čekat – systém kontroly životních funkcí je poškozen, Země daleko a zásoba kyslíku udrží při životě pouze tři z nich. Jeden člen posádky musí z kola ven.

Opatrně, přesto důrazně, klade otázku – je důležitější výzkum nebo lidský život?Joe Penna, známý hlavně krátkometrážními sci-fi filmy či snímkem Arctic: Ledové peklo, před očima diváků konstruuje originální námět v podobě nepředvídatelného etického dilematu, s nímž se vesmírná mise musí vypořádat. Opatrně, přesto důrazně, klade otázku – je důležitější výzkum nebo lidský život? A kam až sahá moc jednotlivce?

Bohužel se mu na to během téměř dvouhodinové stopáže nedaří dostatečně jasně odpovědět. Film, přestože se opírá o přesvědčivé herce, má velmi rozvláčné tempo, které sice neurazí, ale ani nenadchne. Stejně jako martská mise, i on zůstane zaseknut někde uprostřed cesty.

Co však příjemně překvapí je výkon Anny Kendrick v roli mladé lékařky, která prostor využívá a ukazuje divákům nové, pro její dosavadní role méně typické polohy. Ačkoliv diváci nedostanou příliš možnost si k postavám vybudovat vztah (intenzivnějšího zážitku se během táhlé stopáže nedočkají), není Utajený pasažér film, který by každého hned unudil.

Čtvrtý pasažér bude odhalen, co ale zůstane utajené, je důvod, proč tvůrci film označují za thriller. Nový Pennův film je pohodová sci-fi podívaná, která nenaplní přehnaná očekávání, ale jako žánrový doplněk poslouží.

Toni Collette v roli zkušené kapitánky. 

Utajený pasažér
(Foto: Netflix)

Kdo by na oběžné dráze čekal Annu Kendrick? 

Utajený pasažér
(Foto: Netflix)

Zapomněli jsme z lodi vyndat mechanika, oops. 

Utajený pasažér
(Foto: Netflix)
50%

Utajený pasažér / Stowaway

Čtvrtý pasažér bude odhalen, co ale zůstane utajené, je důvod, proč tvůrci film označují za thriller. Nový Pennův film je pohodová sci-fi podívaná, která nenaplní přehnaná očekávání, ale jako žánrový doplněk poslouží.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací