Recenze Armáda mrtvých: Zack Snyder přináší na Netflix nadupaný akčňák se zombíky, který sice postrádá hloubku, ale baví

Zombie apokalypsa, Las Vegas a největší loupež v historii.

Přesně to jsou základní pojmy, které definují nejnovější snímek Netflixu a Zacka Snydera. Armáda mrtvých ve svém jádru představuje zábavnou a nabitou podívanou, která je postavena především na skvělých akčních scénách a povedené vizuální stránce. Z příběhového hlediska však nenabízí nic objevného.

Sledujeme zde Scotta Warda, kterého najme boháč Tanaka, aby dostal peníze z jeho sejfu v kasinu v Las Vegas. K tomu však potřebuje Scott sestavit neohrožený tým, neboť město je v nedobytném lockdownu a uvnitř na ně číhají stovky zombíků. A tak se Scott a jeho skupina, do které se přimotá i jeho dcera, vydávají do víru Las Vegas dobýt jedno kasino, pozabíjet pár zombíků a vydělat si u toho nějaké peníze. Jenže ne všechno je tak, jak se zdá a naši nebojácní hrdinové jsou ve větším nebezpečí, než se může zdát.

I z této krátké synopse je znát, že půjde o poměrně tuctovou akční podívanou, která po dějové stránce opravdu moc nepřináší. A opravdu to tak je, i když svižné vyprávění plné akce většinu času baví, tak je v zásadě v mnoha ohledech plytké a až přihlouplé. Nachází se zde opravdu spousta nelogických momentů, jako třeba fakt, že potřebují někoho k otevření sejfu, přestože je najal majitel onoho sejfu, a tak by logicky měli znát jeho kód. Pak je tu také spousta chvil, kdy hrdiny tlačí čas, ale přes to se rozhodnou mít dlouhé srdceryvné rozpravy, které by jistě mohly trochu počkat.

Snyder také spoustu věcí naznačuje, ale nikdy nedojde k jejich správnému paybacku. Zde stojí za zmínku třeba ukázka pily jednoho z protagonistů, která však nikdy nebude použita. Ve snímku se najde spousta takových naznačení, které v závěru nikam nevedou (např. vyschlí zombíci na sluníčku, kteří mají oživnout s deštěm, ale nic z toho nakonec nebude atp.). Zkrátka se zdá, že Snyder se zde snažil udělat hodně věcí naráz, ale mnoho z toho nevyšlo.

Najde se zde velmi málo počítačových efektů, většina věcí je skutečně vytvořená, a tak dostává Armáda mrtvých autentičtější nádech.Co však vyšlo a povedlo se opravdu hodně, jsou masky zombíků, které jsou autentické a skvěle zrealizované. Jednotlivé masky a kostýmy jsou opravdu vypracované do nejzazších detailů a tvoří jeden z nejzajímavějších elementů celé podívané. Ona ostatně celá vizuální stránka je kvalitní a povedená. Najde se zde velmi málo počítačových efektů, většina věcí je skutečně vytvořená, a tak dostává Armáda mrtvých autentičtější nádech.

Prakticky odvedené jsou i veškeré bojové scény, které jsou tím nejzábavnějším, co tato podívaná nabízí. Krvavé řežby jsou opravdu kvalitně odvedené a divák se zkrátka u akce nenudí. Vděčit tomu můžeme i díky spoustě kaskadérů a atletů, kteří se vyskytují v rolích zombíků a tak dodávají svým postavám i akčním scénám ten pravý šmrnc.

Co se pak týče hereckých představitelů, tak ti naopak nepodávají bůhvíjak přesvědčivé výkony. V hlavní roli se zde představuje bývalý wrestler Dave Bautista, který se proslavil jako Drax ve Strážcích Galaxie. Bautista je coby protagonista sympatický a dovede dobře nést děj, avšak jeho přednes není nijak oslnivý a je spíše podprůměrný, i když je znát, že se opravdu snaží. Zkrátka Bautista je více akčním hrdinou nežli seriózním hercem, a je to znát. Podobně plytké výkony pak podává i zbytek obsazení, kde se nachází například Ella Purnell, Ana de la Reguera, Omari Hardwick, Theo Rossi, Tig Notaro, Raúl Castillo nebo Garret Dillahunt a další. Snad jedinou světlou výjimkou je německý herec Matthias Schweighöfer, českému divákovi známý z komedií jako Bez věcí nad věcí. Schweighöfer podává sympatický výkon s komediálním nádechem, který působí v celém snímku velmi osvěživě.

V podobném duchu se pak také nese i soundtrack, který stojí v neposlední řadě za zmínku. Ten pro snímek složil skladatel Junkie XL (Deadpool, Godzilla vs. Kong ad.). Junkieho hudební doprovod je svěží a chytlavý a dodává filmu zajímavý nádech. Ten doplňují i skladby typu Viva Las Vegas nebo Zombie, které prostě v rámci jejich zasazení děje baví.

Dohromady je tak Armáda mrtvých zábavná podívaná, od které však není třeba očekávat nějaký koherentní děj. A to i přes to, že se o něj Snyder a spol. snaží. V příběhu je spousta chyb, nesmyslů a nedořečených věcí, které až trochu iritují. Zdá se tak, že tvůrci se spíše snažili o vytvoření nadupané zombie podívané se skvělými praktickými efekty, a přesně to se jim povedlo. Z akčního hlediska tak jde sice o nadprůměr, z celkové filmové stránky pak spíše o lehčí podprůměr a trochu bordel.

Ten jackpot je můj! 

Armáda mrtvých
(Foto: Netflix)

Ty jsi snědl mojí poslední sušenku?!

Armáda mrtvých
(Foto: Netflix)

Vyfoťte mě prosím tady u týhle hromady zombíků, to bude pěkná profilovka.

Armáda mrtvých
(Foto: Netflix)
60%

Armáda mrtvých / Army of the Dead

Dohromady je tak Armáda mrtvých zábavná podívaná, od které však není třeba očekávat nějaký koherentní děj. A to i přes to, že se o něj Snyder a spol. snaží. V příběhu je spousta chyb, nesmyslů a nedořečených věcí, které až trochu iritují. Zdá se tak, že tvůrci se spíše snažili o vytvoření nadupané zombie podívané se skvělými praktickými efekty, a přesně to se jim povedlo. Z akčního hlediska tak jde sice o nadprůměr, z celkové filmové stránky pak spíše o lehčí podprůměr a trochu bordel.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací