Recenze: Eternals nabízí vlnu aktuální korektnosti, ale i hluboký příběh a začátek zbrusu nové éry MCU

Žili, byli kdysi jedni Eternals…

A ti už od pradávna chránili lidstvo před jeho zhoubou. Byli to první superhrdinové lidstva, a to dávno před tím, než se objevili Avengers. Eternals připluli na planetu Zemi pět tisíc let před naším letopočtem, aby jí ochránili před Devianty. Na Zemi však přetrvávají i v současnosti a čekají na to, až nastane jejich čas a na to, kdy bude jejich mise oficiálně dokončena a oni se budou moci vrátit na svou rodnou planetu. Jenže ve vzduchu začne vyset něco nekalého, když jsou jeden po jednom napadáni novými vylepšenými Devianty, a tak postupně odkrývají, proč vlastně byli před několika milénii povolání na naši planetu.

Tak se, bez větších spoilerů, prezentuje nová marvelovka Eternals, za kterou stojí režisérka Chloé Zhao (Země nomádů), jež se podílela i na scénáři. Ten nabízí poměrně hutný příběh, který do světa Marvelu přináší mnoho nových prvků, jež mají potenciál ho navždy změnit. Eternals totiž nejsou typickou marvelovkou, nebo superhrdinským filmem obecně. V první řadě zde jde především o drama s prvky nadpřirozena a akčními momenty.

A z tohoto hlediska je scénář i celkové pojetí vyprávění poměrně inovativní a zcela novým elementem v MCU, který většinou obsahuje ohrané a humorem nabité příběhy. To je sice příjemná změna, ale neuspívá úplně na všech frontách. Největší výtkou je poměrně vleklý děj, kde dlouho trvá, než se skutečně začne něco pořádného dít a řešit prezentovaná zapeklitá situace. Příběh je zkrátka statický, což je pro superhrdinský žánr trochu nepřirozené. Ovšem tento aspekt není zcela úplně na závadu, vyprávění je totiž, i přes svou stálost, dostatečně zajímavé a sledování osudů jednotlivých Eternals nenudí.

Záživnosti pomáhá i místy odlehčený humor, který většinu času baví. Najde se zde však pár opakujících komediálních prvků, které jsou po chvíli spíše iritující než vtipné. Největším vroubkem je z tohoto hlediska zahrnutí postavy indického sluhy jednoho z Eternals, který je všude doprovází a má být tzv. comic relief, ale působí spíše trapně a bez jeho přítomnosti bychom se v klidu obešli.

Na druhou stranu jsme však do samotného dění vtáhnuti už od samotného akcí nabitého začátku, který nabízí silnou bitku, v níž je nastolena a dokázaná ohromná moc Eternals a představeno, jak odlišnými postavami od zbytku MCU hrdinů skutečně jsou. Nehledě na to, že tento úvod obsahuje úchvatné vizuální efekty, kterými se vyznačuje i zbytek celého filmu. Monstrózní Devianti jsou sice digitální, ale jsou dostatečně realističtí a je z nich místy znát, že jsou z části i prakticky vytvoření. Vizuální stránka celého snímku je pak velmi povedená a šeravé zvolení barev mu dodává tu správnou melancholickou atmosféru.

Tu doplňuje i hudební doprovod, který je, opět jako zbytek tohoto snímku, pro MCU velmi netypický. Za tímto trochu éterickým soundtrackem stojí Ramin Djawadi, který se podílel na hudbě například prvního Iron Mana. Djawadi doplňuje pomalé vyprávění i akci o půvabné atmosférické skladby, které skvěle dotváří náladu této podívané.

Jejím jádrem je však obsáhlé a silné herecké obsazení. V jeho čele tkví beze sporu Gemma Chan jako Sersi. Chan podává výrazný výkon a dobře v ansámblu vyniká. Osobitý je pak i přednes Richarda Maddena jako Ikara, který je v zásadě odpovědí Marvelu na Supermana. Madden odvádí kvalitní práci a je přesvědčivý jako konfliktní postava. Silný je i zbytek hereckého týmu Eternals, který tvoří Kumail Nanjiani, Lia McHugh, Brian Tyree Henry, Lauren Ridloff, Barry Keoghan, Dong-seok Ma, Salma Hayek nebo Angelina Jolie, kterou je sice trochu zvláštní vidět v takovém typu filmu a ze začátku do něj skutečně nesedí, ale postupně divák zjišťuje, jak moc jí její role skutečně sedla.

Zmínku si pak zaslouží i Kit Harington jako Dane Whitman, budoucí komiksový Black Knight. Haringtonova role je sice poměrně malá, ale za to velmi výrazná. Nehledě pak na významnost legendy, která za jeho postavou stojí a její celková budoucnost v MCU. Na tu ostatně Zhao a zbytek scenáristického týmu povedeně navnazují.  

Eternals jsou v mnoha ohledech inovativní.Eternals však neotevírají dveře do MCU jen Black Knightovi, jsou také v mnoha ohledech inovativní. V první řadě se poměrně očividně snaží o jakousi korektnost, která v dřívějších marvelovkách trochu chyběla. Tým titulních hrdinů například obsahuje všechny druhy charakterů, jaké si dovedeme představit. Nalezneme zde tak nejen černocha, bělochy, Asiaty nebo Latinoameričanku, ale i LGBTQ+ představitele, genderově neutrální postavu nebo hluchoněmého. Tato korektnost se může zdát na první pohled trochu okatá, ale po delším zamyšlení v rámci celého příběhu dává tato inkluzivita smysl a vložení těchto prvků do příběhu působí nenásilně.

Inovativnost Eternals však tímto nekončí. Nejen, že zde nalezneme jednu z prvních otevřeně LGBT postav, ale naskytne se nám pohled i na úplně první milostnou scénu v celém MCU. I díky tomu tak Eternals působí dospěleji než dosavadní marvelovky, což je rozhodně příjemná změna. Navíc se skrz tento příběh také do Marvelu dostávají postavy z nejrůznějších bájí a legend (Ikaros, Gilgameš nebo Athéna) a je nabídnut úplně nový pohled na ně.

V závěru jsou Eternals beze sporu kvalitně a zručně zpracovaným filmem a do MCU skrze ně dýchá příjemný závan novosti (a to v mnoha ohledech). Příběh by sice mohl mít trochu větší spád a energii, ale naštěstí je vyprávění dostatečně zajímavé, takže jeho unylost a melancholičnost vlastně nakonec zas tolik nevadí. Vše to pak vyrovná povedená, a navíc vizuálně úchvatná akce. Jádrem Eternals je však rozhodně herecké obsazení, které tvoří silný a sehraný tým líbivých a charismatických postav. Eternals tak nejspíše nebudou snímkem pro každého, ale svojí fanouškovskou základnu a místo v MCU si určitě najdou.

  Avengers? Na ty zapomeňte, ty si strčíme do kapsy!

Eternals
(Foto: Marvel Studios)

 Schopnosti mám sice podobné, ale Superman mi neříkejte…

Eternals
(Foto: Marvel Studios)

 Vy neznáte Hru o trůny?!

Eternals
(Foto: Marvel Studios)
80%

Eternals

V závěru jsou Eternals beze sporu kvalitně a zručně zpracovaným filmem a do MCU skrze ně dýchá příjemný závan novosti (a to v mnoha ohledech). Příběh by sice mohl mít trochu větší spád a energii, ale naštěstí je vyprávění dostatečně zajímavé, takže jeho unylost a melancholičnost vlastně nakonec zas tolik nevadí. Vše to pak vyrovná povedená, a navíc vizuálně úchvatná akce. Jádrem Eternals je však rozhodně herecké obsazení, které tvoří silný a sehraný tým líbivých a charismatických postav. Eternals tak nejspíše nebudou snímkem pro každého, ale svojí fanouškovskou základnu a místo v MCU si určitě najdou.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací