Na slavnostním zahájení 3KinoFestu zahrál Česko – Polský kvartet, zpěvu se chopila Malgorzata Hutek

Slyšet byla nejen čeština, ale i polština.

 Již 8. ročník Mezinárodního filmového festivalu 3KinoFest je v plném proudu. Slavnostní zahájení proběhlo ve Velkém sále Městské knihovny v Praze. Večerem provázelo moderátorské duo, kterému byla po ruce překladatelka. Divákům večer zpestřil i Česko – Polský kvartet ve složení Malgorzata Hutek – zpěv, Štěpánka Balcarová – trubka, Vojtěch Procházka – piano a Jiří Slavík – kontrabas.

Ředitel festivalu Vavřinec Menšl přivítal na tamním pódiu letošní porotu, a to herečku Vicu Kerekes, scénáristku a režisérku Beatu Parkanovou a uměleckého ředitele Gdynia Film Festival Tomasze Kolankiewicza. Generální ředitel Slovenského filmového ústavu Peter Dubecký se k trojici připojil on-line. Polská herečka Sonia Bohosiewicz v té době přistávala na Letišti Václava Havla.

I když letošní ročník teprve začal, bylo již uděleno první ocenění. Ředitel festivalu Vavřinec Menšl byl vyznamenán za propagaci polské kinematografie v zahraničí. Na festivalu 3KinoFest bylo od jeho založení uvedeno přes 300 polských snímků.

Zlatým hřebem slavnostního zahájení byla projekce dramatické komedie Czarna Owca (Černá ovce) polského režiséra Aleksandera Pietrzaka. Snímek přibližuje příběh o přehodnocování priorit a vypořádávání se s nečekanými zvraty životních osudů jedné rodiny. Hlavních rolí se chopili Arkadiusz Jakubik a Magdalena Popławska. Festival přinášející filmy ze čtyř středoevropských zemí, z Polska, Slovenska, Maďarska a České republiky, bude trvat do 12. listopadu 2021.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací