Divadlo Archa představilo nové projekty Centra dokumentárního a sociálně-specifického divadla

Proběhl i křest odborné metodologické příručky.

Pražské Divadlo Archa si vzalo za cíl propojit všechny svoje umělecké a vzdělávací aktivity, a proto vzniklo Centrum dokumentárního a sociálně-specifického divadla. V sezóně 2021/22 přinese tento projekt několik novinek, a to Divadlem k demokracii či Artists in War. Vyšla i odborná metodologická příručka režisérky Jany Svobodové s názvem Sociálně-specifické divadlo v praxi/zapojování neprofesionálů do kreativního procesu.

Centrum dokumentárního a sociálně-specifického divadla na tiskové konferenci představili ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab, divadelní režisérka a dramaturgyně Jana Svobodová a další hosté. „Divadlo Archa otevírá prostor pro rozvoj scénického umění, který se zabývá autentickými zdroji. Typ divadla, jenž odborná veřejnost nazývá dokumentárním nebo sociálně-specifickým, prosazujeme od roku 2003, kdy jsme zahájili dlouholetou práci v uprchlických táborech v České republice. Divadelníci vytvořili v průběhu let způsob práce, který zve skutečné lidi, reprezentanty určité skupiny, do kreativního procesu,“ uvedla Svobodová.

V lednu odstartoval projekt Divadlem k demokracii, jehož součástí je pět inscenací Divadla Archa, které reprezentují způsob tvorby založený na týmové práci, respektu k názorům členů skupiny a prostředí pro rozvoj osobnosti každého účastníka. Jedná se o inscenace Žlutá tma (Petra Nikl), Ti, kdo mluví sami za sebe (Jana Svobodová a kol.), Virtual Ritual (Jan Mocek), Kůrovec (Amálie Poledníčková a kol.), Zbytečnosti (Spielraum Kollektiv). 

Artists in War vytváří most mezi ukrajinskými a českými umělci. Jeho snahou je přinést možnost navázat dialog vždy dvou umělců, jednoho z Ukrajiny a druhého z Čech. „Naše myšlenka vychází z dlouhodobých zkušeností z práce v uprchlických táborech, kde mnoho lidí, kteří utekli před válkou, nemělo žádný hlas. Jejich životy přerušila válka. Jako divadelníci jsme vyvinuli velmi intimní způsob, jak mohou místní umělci vytvořit atmosféru důvěry s člověkem, který se nachází v životní krizi,“ přiblížil program ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab. 

K dalším aktivitám Centra dokumentárního a sociálně-specifického divadla patří již zavedené projekty Divadla Archa, a to Mezinárodní letní škola divadla v sociálním kontextu, Mezinárodní festival dokumentárního divadla Akcent nebo projekt What’SAP – Exchange of Social Art Practices, jenž má za cíl podpořit mladé umělce v práci s různými sociálními skupinami a dát jim možnost vytvořit vlastní inscenaci.

Během setkání v Divadle Archa proběhl i křest odborné metodologické příručky Sociálně-specifické divadlo v praxi/zapojování neprofesionálů do kreativního procesu, jehož autorkou je režisérka Jana Svobodová. „V této praktické příručce se dělím o své osobní objevy, které jsem spolu se svými kolegy-divadelníky učinila v průběhu posledních dvaceti let. Popsaný sled cvičení, her a dalších postupů byl vyzkoušen na mnoha workshopech, v nejrůznějších prostředích, při práci s rozličnými skupinami lidí,“ přiblížila publikaci autorka.

Jak to na setkání v Divadle Archa vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací