České filmy 2023: Na co lákají diváky naši tvůrci?

Spousta dokumentů, slibné komedie i dramata s hvězdným obsazením, to vše nás letos čeká.

Zase tu máme nový rok a s ním přehled chystaných premiér. Z českého rybníčku tentokrát nevzejde moc úlovků, ale některé z nich by mohly být výstavní kousky, také si přijdou na své příznivci mnoha žánrů. Držme českým tvůrcům i letos palce a podpořme je svou návštěvou v kinech. 

Leden

Od 5. ledna můžeme zhlédnout česko-slovenské historické drama Piargy s Juditou Bárdos o milostném trojúhelníku a střetu s vírou. Pokud jste fanoušci experimentálních snímků, můžete se 12. ledna těšit na á-B-C-D-é-F-G-H-CH-í-JONESTOWN, filmovou rekonstrukci audiozáznamu největší hromadné sebevraždy 20. století. 19. ledna zvedne náladu příznivcům komedií Přání k narozeninám, které se věnuje vděčnému tématu vztahům v rodině a účast Evy Holubové a Jaroslava Duška slibuje spoustu zábavy. 26. ledna vstoupí do kin dva dokumenty: Nic bych neměnila, emotivní portrét Kateřiny, která sdílí svou zkušenost života s těžkým zdravotním hendikepem, a dále Věčný Jožo aneb Jak jsem potkal hvězdu, česko-slovenský snímek věnující se komu jinému než lídrovi kapely Elán.

(Foto: á-B-C-D-é-F-G-H-CH-í-JONESTOWN – Jan Bušta, Přání k narozeninám – Bioscop, Nic bych neměnila – i/o post)

Únor

2. února nás čeká dobrodružná komedie Ostrov s Jiřím Langmajerem a Janou Plodkovou, ztvárňující rozhádaný pár, který ztroskotá v divočině a bojuje nejen o přežití, ale také o záchranu svého vztahu. Týden nato vstoupí do kin Všechno dobře dopadne, poetický dokument o včelách a jejich fascinujících společenstvech. 16. února tu máme další dokument, Šťastně až na věky, tentokrát spíše intimního rázu, neboť se věnuje alternativním modelům partnerských vztahů. Od 22. února se můžeme těšit na sportovní rodinnou zábavu Děti Nagana, nabídne mladé hrdiny a jak jinak než hokejové prostředí.

(Foto: Ostrov – CinemArt, Všechno dobře dopadne – Mimesis Film, Šťastně až na věky – Punk Film)

Březen

Od 2. března můžeme vyrazit na adrenalinovou komedii plnou testosteronu Zatmění s Jakubem Štáfkem, ale také na temný dokument Kuciak: Vražda novináře, na kterém se podílela také Česká republika. Vít Klusák se po úspěchu V síti pustil do dokumentární tragikomedie o doposud ještě čerstvém tématu Covid-19. Jeho snímek Velké nic má premiéru 9. března. Historické drama Slúžka vstoupí do kin 16. března, hvězdně obsazený snímek nám nabídne nejen historické kostýmy, ale také romantický vztah dvou dívek v době, která takové lásce nepřála. O týden později vtrhne do kinosálů Buď chlap!, komedie, ve které se Jakub Prachař bude snažit získat srdce Terezy Ramby tím, že jí dokáže… no přece jaký je chlap. O týden později můžeme navštívit dokument Návštěvníci o antropoložce, která se přestěhuje na Špicberky a zkoumá místní komunitu a to, jak drsná příroda ovlivňuje tamní obyvatele. Také fanoušci krimi a psychologických dramat se mají na co těšit, od 30. března mohou vyrazit na Němá tajemství, kde budeme rozplétat složité vztahy a osudy na pozadí tragické nehody. 

(Foto: Velké nic – Adam Hříbal / Hypermarket Film, Slúžka – Igor Stančík, Návštěvníci – Cinémotif Films)

Duben

Polsko-český dokument Boylesque potěší LGBTQ komunitu, sleduje osudy Lully La Polacy, která začínala jako drag star v době, která jí rozhodně nebyla nakloněná. Premiéru má 13. dubna. O dva týdny později můžeme zavítat na Bod obnovy, sci-fi, které si pohrává s myšlenkou zálohování naší duše.

(Foto: Boylesque – Haka Films, Bod obnovy – Bioscop)

Září

Další české snímky mají plánovanou premiéru až v září. Od 14. to bude Sucho Bohdana Slámy, drama o sousedských vztazích mezi dvěma farmáři v podání Martina Pechláta a Marka Daniela. Pravdivý příběh skokanky do vody Andrey Absolonové, která se po úrazu musela rozloučit se sportovní kariérou a proslavila se jako pornoherečka Lea De Mae, vstoupí do kin pod názvem Její tělo 28. září.

Říjen

Na road movie se skvělým obsazením Citlivý člověk se můžeme těšit od 5. října. Čeká nás v ní David Prachař, Jiří Schmitzer a Jiří Lábus a půjde o volnou adaptaci díla Jáchyma Topola. Příznivci Karlose Vémoly si jistě nenechají ujít sportovní dokument s výmluvným názvem Karlos, k vidění bude od 12. října. Také film Bratři nám svým jménem napovídá, ale už vyžaduje trošku zamyšlení: příběh bratrů Mašínů byl vždy emotivní a kontroverzní, máme se tedy určitě na co těšit, hlavní role ztvárnili Oskar Hes s Janem Nedbalem a do kin snímek zavítá 26. října.

Listopad

Dobový snímek Úsvit s Eliškou Křenkovou si detaily o svém ději hlídá, ale zdá se, že půjde o napínavé drama. Premiéru bude mít 16. listopadu. O týden později vstoupí do kin mysteriózní animák Petra Vachlera Tajemství a smysl života, který není o moc sdílnější a nejspíš nám přinese víc otázek než odpovědí, každopádně půjde o originální dílo. Ani na prosinec prozatím nejsou nahlášeny premiéry dalších českých snímků.

(Foto: Citlivý člověk – CinemArt, Bratři – CinemArt, Tajemství a smysl života – VAC – Vachler Art Company)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací