Slavnostní premiéra Cyrila a Metoděje proběhla v kině Radotín

[singlepic id=6408 w=120 h=120 float=left]Bratrské duo na dlouhou cestu vyprovodil kardinál Dominik Duka a režisér Petr Nikolaev s bohatou filmovou delegací.

 

 

[singlepic id=6405 w=250 h=200 float=right]Dnešní den není jen 2. svátkem vánočním, ale i dnem, kdy do kin vstupuje výpravná filmová rekonstrukce Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů. Dobrodružné drama nejen shrnuje děj stejnojmenné čtyřdílné minisérie, která přibližuje příchod Cyrila a Metoděje na území Velké Moravy, ale obsahuje i nové záběry. Mezi ty nejočekávanější patří například nelítostná bitva o Veligrad. Aby byl výsledný efekt co nejrealističtější, podílela se na tvorbě více než desítka poradců z řad historiků, religionistů a členů římsko-katolické i pravoslavné církve.

Že se snímek Cyril a Metoděj natočený pod režisérskou taktovkou Petra Nikolaeva začal promítat právě na sklonku roku 2013, není pouhou náhodou, ale vyvrcholením oslav 1150. výročí příchodu slavných věrozvěstů.

[singlepic id=6406 w=250 h=200 float=left]Než se vydáte do oblíbeného kina, můžete se podívat, jak to vypadalo na slavnostní premiéře filmu, která se konala 19. prosince 2013 v kině Radotín. Pětaosmdesát minut dlouhé historické dílo přišlo podpořit mnoho významných osobností, mezi kterými nemohl samozřejmě chybět režisér Petr Nikolaev. Na plátně i v sále jsme mohli spatřit Romana Zacha (Metoděj), Ondřeje Nováka (Cyril), Jana Jankovského (Svatopluk), Kajetána Písařovic (Eiben) a Jiřího Ployhara (Jan z Benátek). Nejen svojí přítomností, ale i několika slovy poctil akci pan kardinál Dominik Duka a PhDr. Vladimír Vavřínek, CSc. (český historik specializující se na byzantsko-slovanské vztahy). Mezi významnými hosty jsme mohli dále zahlédnout například i profesora PhDr. Petra Piťhu, CSc. dr. h. c., vladyku Kryštofa nebo Jaroslava Kučeru.

Fotogalerii věnovanou slavnostní premiéře naleznete na našem FB profilu.

[singlepic id=6407 w=600 h=500 float=center] [singlepic id=6404 w=600 h=500 float=center]

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací