Dlouhá cesta dolů / A Long Way Down – recenze

„Parta zoufalců si zoufá společně, aby se cítili méně zoufalí.“
 
 
Snímek je natočen na základě stejnojmenné knižní předlohy anglického spisovatele Nicka Hornbyho. A nejedná se o ojedinělý počin. V audio-vizuální podobě jsme mohli již spoustu jeho děl vidět, jmenujme například Fanaticky zamilován, Jak na věc či Všechny moje lásky.

Ostuda, bezmoc, zoufalství, nešťastná láska, tyto a mnohé další důvody mohou být odpovědí na to, proč překročit okraj římsy a ukončit tak svůj život. A není lepšího načasování než silvestrovská noc. To si alespoň myslí čtveřice hrdinů Dlouhé cesty dolů, kteří se potkají na střeše londýnského věžáku Topper’s Tower. Jess Crichton (Imogen Poots), J.J. (Aaron Paul), Martin Sharp (Pierce Brosnan) a Maureen (Toni Collette) mají společné pouze jedno, už nechtějí dále žít, jinak jsou ovšem naprosto rozdílní. Možná to byla náhoda, možná osud, ale právě tato mrazivá noc je spojí dohromady. Dokonce spolu sepíší pakt, že až do Valentýna se nikdo z nich neodhodlá k radikálnímu smrtonosnému kroku. Jak tohle může dopadnout?

Film naťukává velmi silná témata.Film naťukává velmi silná témata. Bohužel opravdu jen naťukává. Dozvíme se sice základní motivy jednotlivých postav, ale opravdu se jedná pouze o hrubé obrysy. Spousta nastolených otázek zůstane nezodpovězena. Postupem času se z poměrně zajímavé směsice lidí stávají pouhé postavičky, jejichž úkolem je pronést občas srdceryvnou a jindy vtipnou repliku. I když se herci opravdu snaží, zejména Imogen Poots a Toni Collette jsou výborné, nemají šanci dodat celkovému vyznění potřebný šmrnc a zajímavost, aby z Dlouhé cesty dolů udělali něco výjimečného.

Dlouhá cesta dolů bezesporu zaujme námětem a obsazením. O to více zamrzí, že se snímek postupem času stává tuctovou a velmi předvídatelnou záležitostí, která sice neurazí, ale ani nijak výrazně nenadchne.
 

Šlápnout do pedálů se vyplatí, protože na oblíbeném místě pro sebevrahy se již tvoří fronta.


 

 A jaké to bylo stát na střeše Topper’s Tower s exagentem Jejího veličenstva?


 

Že by bujarý večírek na rozloučenou?


 

50%

Dlouhá cesta dolů / A Long Way Down

Dlouhá cesta dolů bezesporu zaujme námětem a obsazením. O to více zamrzí, že se snímek postupem času stává tuctovou a velmi předvídatelnou záležitostí, která sice neurazí, ale ani nijak výrazně nenadchne.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací