Filmové události #44/14: Jihlava chválí Francii, Marvel prozrazuje, Terminátor rodičem

the_terminator_1984_posterVěřme v možnost nápravy!
 
Novinek, nebo pouhých smyšlenek ze světa DC Comics i Marvelu přibylo tolik, až se bojím, že to nebude dlouho trvat a fanouškům komiksových filmů explodují mozky. Pokud jste z Brna, můžete si koncem následujícího týdne vyčistit hlavu klasikou, deseti snímky z minulých dekád. Doufejme, že nejsou spojeny s ničím tak kontroverzním, jako stíhaný zločinec Roman Polanski. Každý má však šanci na nápravu. Vždyť z Terminátora je nyní „milující“ otec a Victor Frankenstein se svým asistentem Igorem naváže silné přátelství.
 
 
 
Nejoceňovanější dokumenty

18. Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava počátkem tohoto týdne skončil. V hlavní kategorii Opus Bonum – nejlepší světový dokument vybrala porota francouzský počin Já jsem lid režisérky Anny Rousillion zachycující egyptskou vesnici v období arabského jara. Snímek získal také ocenění První světla – nejlepší první nebo druhý celovečerní dokument v sekci Opus bonum, Mezi moři či Česká radost. Ze samotné sekce Česká radost – nejlepší český dokument vyšel jako vítěz režisér Martin Dušek se snímkem K oblakům vzhlížíme o mladých lidech v severních Čechách. V kategorii Mezi moři – nejlepší dokument střední a východní Evropy zvítězilo zmapované vykořisťování Afriky, tedy Přicházíme jako přátelé od Huberta Saupera. Ze sekce Fascinace – nejlepší experimentální dokument byl vybrán patnáctiminutový Napadený obvod, v němž Deborah Stratman jediným záběrem zkoumá soukromí moderního člověka. Pouze devíti minutami se může pochlubit Papoušek Babash, vítěz v kategorii Krátká radost – nejlepší krátký dokument. Lisa Truttmann a Behrouz Rae kreativně líčí dorozumívání se zvířetem. Cenu diváků obdržel Danielův svět režisérky Veroniky Liškové, kde se důvěrně seznámíme s jedním homosexuálním pedofilem. Zvláštního uznání se dostalo filmům Dvacetník, Několik Let a Sexuální boj zboží. Cenu za přínos světové kinematografii obdržel americký režisér Godfrey Reggio.


 

Vize světla o deseti chodech

Brno bude ve dnech 6-8. listopadu 2014 hostit filmový festival Visions of Light. Osmý ročník bude prezentovat snímky ve zdejším kině ART. Sloganem „Ta pravá vize je jen jedna!“ zdůrazňuje akce výjimečnost, o niž zdejší filmy usilovaly. Jako první snímek se zde divákům letos představí Černý pirát, starožitné dobrodružství z roku 1926. Následovat bude dalších devět příspěvků světové kinematografie. Možná vás rozesmějí Sullivanovy cesty nebo Sir Henry na panství Rawlinson. Častěji však budete cítit tíseň z Brutální soboty, Kdo zabil medvídka či Rituálu. Rodinné drama vám přijde jako Blesk z čistého nebe. Zajít můžete i na dokumenty Temná záře nad horami, Balada o vojáčkovi a Bude to nahlas!


 

Marvel promluvil a internet se otřásl

Poté, co jsme byli obeznámeni s oficiálním rozvrhem superhrdinských příběhů od DC (viz Filmové události #42/14), vyrukoval Marvel s detailním popisem své Fáze 3, která začíná příští rok Ant-Manem.

Občanská válka lidí se superschopnostmi propukne 6. května 2016, kdy má premiéru Captain America: Civil War.

Práci režiséra Scotta Derricksona na čaroději jménem Doctor Strange posoudí diváci 4. listopadu 2016. Hlavní roli zřejmě získá stále vzestupující Benedict Cumberbatch (Sherlock, Star Trek: Do temnoty).

Na 5. května 2017 byli nedávno přesunuti Strážci Galaxie 2.

28. července 2017 nás na Asgard vrátí Thor: Ragnarok. Název odkazuje jak k apokalypse severských bohů, tak ke jménu Thorova zlého klonu, stvořeného v komiksech Tony Starkem.

Africký kontinent začne reprezentovat válečník přezdívaný Black Panther od 3. listopadu 2017. Hrdého náčelníka Panteřího kmene si zahraje Chadwick Boseman, někdejší představitel průlomového afroamerického hráče baseballu Jackieho Robinsona a zpěváka Jamese Browna. Poprvé se s ním setkáme v třetím Captainu Americovi.

Třetí fází budou potěšeny i ženy. Hrdinka Captain Marvel vyráží na cestu 6. července 2018.

Nelida nemusí být špatný člověk. Inhumans, vylepšená verze lidské rasy, se představuje 2. listopadu 2018.

Třetí týmový snímek bude skutečně rozdělen na dva díly. První část Avengers: Infinity Wars rozehraje válku o osud vesmíru 4. května 2018 a ukonči ji 3. května 2019.

Druhý Hulk či samostatné dobrodružství Black Widow zatím nejsou na programu dne.

marvel_lineup_movies


 

Superhrdinky včera a zítra

Captain Marvel se možná ocitla v převážně mužské společnosti, ovšem další studia připravují vlastní dámské jízdy. S Wonder Woman v podání Gal Gadot se podle serveru Bleeding Cool v jejím samostatném filmu vydáme do 20. let, abychom viděli její počátky na ostrově Amazonek, z něhož se vydá, aby poznala svět, kde ženy teprve pomalu začínají získávat rovné postavení s muži. Sequel se pak má odehrávat ve 30. a 40. letech. Wonder Woman se nicméně poprvé ukáže mezi hrdiny Batman v Superman: Dawn of Justice.

Společnost Sony, vlastnící spidermanovský materiál od Marvelu, chce věnovat prostor celému ženskému týmu. Možný popis naznačuje, že se chystaný komiksový snímek bude jmenovat Glass Ceiling („Skleněný strop“ – označení pro bariéru vůči ženám i menšinám) a společnou partu v něm utvoří významné dámy ze Spider-Manovy série, jako Black Cat, Silver Sable, Silk, Spider-Girl a Spider-Woman.


 

Polanski pořád stíhán

Vláda USA požádala Polsko o vydání dlouhodobě stíhaného režiséra Romana Polanského (Pianista, Bůh masakru). Ten se vyhýbá odpovědnosti za zločin z roku 1977, zneužití tehdy třináctileté Samanthy Geimer. Dívce se později omluvil. Filmař žije ve Francii, ale do  rodné země svého otce se přijel zúčastnit otevření Muzea dějin polských Židů. Polsko jej vydat nehodlá, jelikož jeho čin je podle zdejšího práva promlčený.


 

Uživatel Googlu z chatrče

Hugh Jackman a Nicole Kidman se v chystaném filmu Lion stanou australským manželským párem, jenž v dramatizaci skutečného příběhu adoptuje ztraceného Inda Saroo Munshiho. Ve vysokoškolském věku se z chlapce stane Dev Patel (Milionář z chatrče, Poslední vládce větru) a pomocí internetové aplikace Google Earth se pokusí najít svůj původní domov.


 

13 hodin Baye

Michael Bay se podle serveru The Hollywood Reporter chystá natočit drama 13 Hours o útoku na americkou ambasádu v libyjském Benghází z roku 2012. Scénář napsal Chuck Hogan (The Strain) na základě knihy Mitchella Zuckoffa.


 

Caesar až za víc jak rok

Hail, Caesar!, nová komedie od bratrů Coenových, se do kin dostane 5. února 2016. V Hollywoodu 50. let se ocitnou Josh Brolin, George Clooney, Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Channing Tatum, Scarlett Johansson nebo Jonah Hill.


 

Tatumův gambit

Scénář k x-menovskému spin-offu Gambit s Channingem Tatumem napíše Josh Zetumer. Autor nedávného remaku Robocopa použije připravený základ od Chrise Claremonta, člena týmu Marvel Comics.


 

Svět rudého slunce

Pokud něco v supermanském Muži z oceli skutečně ohromilo, bylo to provedení planety Krypton. Na tu by se mohl soustředit prequelový televizní seriál, jenž možná připravuje scénárista David Goyer. Přejme si, ať je to pravda!


 

Taťka Terminátor

Údajný popis chystaného sci-fi rebootu Terminator: Genisys ze stránek magazínu Entertainment Weekly nastiňuje podivný vztah mezi vraždícím robotem z budoucnosti (Arnold Schwarzenegger) a novou Sarah Connor (Emilia Clarke). Žena měla již v devíti letech přijít o oba rodiče kvůli zabijákům umělé inteligence Skynet. Od té doby ji vychovává Terminátor, takže je v současnosti mistryní v používání zbrání, ale nerozumí lidským citům. Česká premiéra připadá na 9. července 2015.


 

Předpokračování v masakru

Leatherface, prequel k hororové sérii Texaský masakr motorovou pilou, budou režírovat Francouzi Julien Maury a Alexandre Bustillo, známí díky snímkům Uvnitř nebo Livide.


 

Frankenstein nespěchá

Daniel Radcliffe překvapil svým popisem snímku Victor Frankenstein, kde hraje Igora, asistenta slavného vědce (James McAvoy). Podle jeho vyjádření vypráví příběh hlavně o vztahu dvou neobvyklých jedinců a slavné Frankensteinovo monstrum je stvořeno až na jeho samotném konci. V Česku se nezvykle pojatého hororu dočkáme 1. října 2015.


 

Nový animátorský gigant?

Producenti Haim Saban (seriál Strážci vesmíru) a Jeremy Zag spolu s režisérem Chrisem Columbusem (Sám doma, Harry Potter a Kámen mudrců) založili novou společnost pro natáčení kreslených snímků nazvanou Zag Animation Studios. Columbus má režírovat jejich první výtvor. Animák Melody čeká premiéra v roce 2017. Následovat jej má Abominable a hraný titul Ghostforce.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací