San Andreas – recenze

san_andreas_2015_plakatPevně se něčeho chyťte, blíží se pořádný otřes.
 
 
 
V hlavních rolích nejnovějšího katastrofického filmu San Andreas se ocitnou dva giganti, a to stejnojmenný nebezpečný tektonický zlom a herec a bývalý wrestler Dwayne „The Rock“ Johnson. Nám se tak naskytne možnost téměř dvě hodiny sledovat, nejen co dokáže napáchat zemětřesení o síle 9 Richterovy stupnice, ale i záchrannou misi zmíněného svalovce čítající cestu z Los Angeles do San Francisca, kde o život bojuje jeho dcera Blake (Alexandra Daddario).

Pokud si myslíte, že snímků, které se zaměřují na ničení, bylo natočeno již mnoho a nemají tak šanci nás dostatečně zaujmout, neskonale se pletete. Spojení Johnsona a využití moderních technologií na maximum se opravdu vyplatilo.

San Andreas nabízí vše, co od katastrofického žánru z rukou Američanů očekáváme. Máme tu rodinu, která se odcizila, rozvod je na spadnutí a dítě toužící po tom, aby se rodiče dali opět dohromady. S každým novým otřesem a rozpadlou budovou se toto přání pomalu mění v realitu. Nechybí ani rodinná tragédie, sobecký otčím, polibky ve vypjatých situacích a plápolající vlajka plná hvězd a pruhů s troskami města v pozadí. Ano, máme tu opravdu všechna klišé, která bychom mohli očekávat.

Snímek neotálí, nepřipravuje nás půl hodiny na první otřes a hned z kraje nás nechá i s autem spadnout do pukliny v zemi.Ono to ale zas tak moc nevadí, protože snímek neotálí, nepřipravuje nás půl hodiny na první otřes a hned z kraje nás nechá i s autem spadnout do pukliny v zemi. Záchranář Ray (Dwayne Johnson) proto může rovnýma nohama skočit do akce, napnout svaly a připsat si 601. zachráněného. V tomto případě mladou slečnu (nečekaně). I když Dwayne předvádí opravdu nadlidské kousky, rozhodně mu to věříme více, než kterémukoliv jinému hollywoodskému herci. Kdo má větší šanci vyrvat dveře z pantů či se probít do vedlejší místnosti? On nebo například střízlík John Cusack, kterého jsme viděli v obdobném 2012?

Pro San Andreas hraje i fakt, že jednotlivé otřesy nejsou „na jedno brdo“. Pokaždé nás čeká trochu něco jiného. Máme tu obří přehradu, podzemní garáže, balancování na střeše mrakodrapu, klasické prostředí ulice i nezastavitelný vodní živel. Povedeným oživením je i dlouhá scéna bez střihu, kdy se Rayeova žena Emma (Carla Gugino) snaží uniknout ze střešní restaurace jednoho z mrakodrapů. Tvůrci se zkrátka snaží za každou cenu udržet naši pozornost.

A aby byl váš zážitek z katastrofické podívané co nejrealističtější, doporučuji sáhnout po ingredienci 4DX. Protože pokud si najdete cestu do speciálního sálu a připlatíte si za vstupenku, určitě nebudete litovat. Díky otřesům, naklánění sedaček, větru svištícího kolem uší, zábleskům a vodní tříšti budete mít pocit, že jste se skutečně ocitli uprostřed katastrofy.

San Andreas v sobě snoubí vše, co současný hollywoodský katastrofický film může nabídnout. Očekávatelný děj plný objímaní, srdceryvných scén a pekelné dávky štěstí i hrdinských činů je především prostředkem k tomu, aby tvůrci mohli ukázat, co vše dnes dokážeme natočit (+ varování pro Američany, jak tektonický zlom San Andreas může být zákeřný). A umíme toho hodně. Pohled na bortící se Los Angeles a San Francisco, svaly Johnsona a pohlednou Alexandru Daddario rozhodně nudit nebude.
 
 

Dwayne „The Rock“ Johnson si jde osobně popovídat s tektonickým zlomem San Andreas.

san_andreas_2015_foto_02
 
 

Opravdu potřebuje tento záběr komentář?

san_andreas_2015_foto_06
 
 

Já chci taky zachránit! Prosím.

san_andreas_2015_foto_10
 
 

70%

San Andreas

San Andreas v sobě snoubí vše, co současný hollywoodský katastrofický film může nabídnout. Očekávatelný děj plný objímaní, srdceryvných scén a pekelné dávky štěstí i hrdinských činů je především prostředkem k tomu, aby tvůrci mohli ukázat, co vše dnes dokážeme natočit (+ varování pro Američany, jak tektonický zlom San Andreas může být zákeřný). A umíme toho hodně. Pohled na bortící se Los Angeles a San Francisco, svaly Johnsona a pohlednou Alexandru Daddario rozhodně nudit nebude.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací