Kamera, klapka, mapa, jedeme! – část 2.

televize_otaznik_plakat_ck_v2Filmový průvodce pokračuje: Cestujeme za vínem, koblihami i krásnou přírodou…

V první části článku Kamera, klapka, mapa, jedeme! jsme se podívali na zoubek filmům Postřižiny, Samotáři, Pelíšky, Kolja, Vesničko má středisková, Ať žijí duchové! a sérii Slunce, seno, … . Máte chuť si zajít na procházku do přírody, vychutnat si sklenku vína v prostředí vinohradu či se podívat do pohádky? Nejen to, ale i mnoho dalších tipů na filmový výlet na vás čeká v druhé polovině speciálního letního článku.

Na samotě u lesa

Jiří Menzel je nesmazatelně spjat s českými klasikami, takže jeho díla proslavila spoustu míst. A při sledování některých filmů si člověk připadá opravdu, ale opravdu starý. Tak je tomu i u české klasiky, která vznikla už v roce 1976. Exceluje tu bezprostřední Josef Kemr jako děda Komárek, který půvabným způsobem „terorizuje“ manželský pár v podání Zdeňka Svěráka a Daniely Kolářové. Chtěli si odpočinout od shonu velkoměsta na chalupě, ale s ní si adoptovali i předchozího majitele, který se nedá vyhnat, jakoby šlo o nějakého neodbytného ducha. O to smutnější je, že lokace natáčení v obci Radošice se dnes prostředí z kultovního snímku už nepodobají, a podobně dopadl i mlýn v Rabyni – Nedvězí.

Bobule

Snímek opěvující krásy Jižní Moravy, vína a krásných žen, se musel samozřejmě natáčet právě tam. Malebná krajina a romantické scenérie vyloženě lákají k návštěvě. Konkrétně musíte zamířit do Velkých Bílovic a Valtic. Při pohledu na západ slunce se sklenkou úžasného vína v ruce určitě pocítíte kouzlo, které inspirovalo filmaře k natočení dvou báječných filmů z prostředí okouzlujících vinohradů, kterým podlehnou hned ve dvou dílech i Prahou protřelí podvodníčci Kryštof Hádek a Lukáš Langmajer.

Smrt krásných srnců

Karel Kachyňa projevil v jednom z nejoblíbenějších českých snímků nesmírný cit pro filmařinu i vidění světa spisovatele Oty Pavla, jehož předlohu si zvolil. Karel Heřmánek s Rudolfem Hrušínským a dalšími členy štábu natáčeli třeba ve Vlkonicích, v Křivoklátu, Karlových Varech, a také v Tuchlovicích. Film je také poctou krásnému okolí Berounky.

Musíme si pomáhat

Snímek Jana Hřebejka, který si vysloužil i nominaci na Oscara, měl u diváků velký ohlas. Natáčel se převážně ve specifických lokacích Josefova u Jaroměře, kde i dnes můžeme spatřit místa z dojemných i smutných záběrů, přestože některé z nich musel štáb přikrášlit a stylizovat. Pokud vás zaujala restaurace z letního výletu, navštívit ji můžete u Nového Města nad Metují.

Saturnin

V půvabné komedii podle nesmírně vtipné knihy Zdeňka Jirotky sledujeme dobrodružství, která zažívá mladý gentleman Ondřej Havelka, když se do jeho života nachomýtne sluha Oldřich Vízner. První část snímku se ocitáme v Praze, a jedna z nejznámějších scén s házením koblihami probíhá samozřejmě v kavárně Slavia. Léto pak hrdinové tráví ve vile Ladislava Prýgla v Hýskově u Berouna, kde se už točil nejeden film.

Anděl Páně

Jedna z nejpovedenějších pohádek posledních let vsadila spíše na silný příběh a skvělé herce, počínaje Ivanem Trojanem a Jiřím Dvořákem, než na honosné kulisy. Nebe vzniklo samozřejmě ve studiu, ale můžeme navštívit dva hrady z filmu, Kašperk a Křivoklát. Jednu z přírodních scenérií najdete u Plešného jezera na Šumavě.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací