Kamera, klapka, mapa, jedeme! – část 1.

televize_otaznik_plakat_ck_v2Objevujte v Česku místa, kde vznikaly nezapomenutelné scény našich filmů.

I když zrovna nemáte dost času nebo financí na pořádnou dovolenou někde v exotických krajích, i u nás se najde spousta krásných zákoutí. Navíc vám stačí pouhý den či víkend na to, abyste vyrazili z domu a poznali nová místa v naší malé zemičce. A pokud jste správní filmoví fanoušci, určitě se vám budou hodit tipy na města, vesničky či ulice, které si režiséři kdysi vybrali pro kultovní scény svých snímků. Dodejte svým výletům novou perspektivu a vydejte se tam, kde před lety stáli vaši oblíbení herci a odříkávali repliky, které bude mít celý národ navždy v paměti!

Samotáři

Cynická komedie Davida Ondříčka z roku 2000 se proplétá životy mnoha postav, a stejně tak bylo natáčeno na velkém množství lokací, převážně ovšem v Praze. Ve scénách zahlédneme krásná zákoutí na Malé Straně, po kterých se musíme poohlížet pozorněji, ale i známá místa jako vlakové nádraží nebo budovu Městské knihovny. Na drink do stejného podniku, jako vaši oblíbení hrdinové, si můžete zajít do baru La Casa Blu v Kozí ulici.

Postřižiny

Kultovní snímek Jiřího Menzela s nostalgickou atmosférou a nekončící přehlídkou českých hereckých legend se natáčel v pivovaru v Dalešicích. Tam dnes můžete zajet na prohlídku, navíc se v areálu dá přímo ubytovat a užívat si výhled na slavný komín. Bohužel už v horším stavu jsou budovy ze scén natáčených v Počátcích.

Pelíšky

Pokud je vaší srdcovou záležitostí tragikomedie Jana Hřebejka Pelíšky, čekají vás procházky především pražskou čtvrtí Košíře. Legendární scény se však často odehrávaly v interiérech.  Můžete si prohlédnout alespoň dům hlavních hrdinů ve Schodové, nebo budovu FTVS na ulici José Martího, která představovala školu, v níž pracoval Jaroslav Dušek a Eva Holubová.

Slunce, seno, …

Populární komediální trilogii zasadil režisér Zdeněk Troška do své rodné vesnice Hoštice, a nejen že se tu natáčela drtivá většina záběrů, také se zapojili téměř všichni obyvatelé v podobě komparsu. Víska je dodnes hojně navštěvovaná a díky autentickému prostředí, ve kterém byly filmy natáčeny, můžete dodnes spatřit místa ze svých oblíbených scén.

Kolja

Z Prahy pochází i četné záběry dojemného oscarového Svěrákova Kolji. Petřínskou rozhlednu, Václavské náměstí nebo stanici metra není obtížné rozeznat. Filmový štáb se ale vydal i na jiná místa naší republiky, například do Nymburka, Františkových lázní či do Úštěku, třeba kvůli záběrům krematoria a kostela. Úštěk si „zahrál“ třeba i v muzikálu Filipa Renče Rebelové.

Vesničko má středisková

Natáčelo se především v obci Křečovice, a většina míst zůstala doteď velmi dobře zachovalá. Můžete se tak procházet po takřka totožných cestičkách a kochat se stejným okolím, jako hrdinové, a chvílemi si budete připadat, jako byste se ocitli skutečně ve filmu.

Ať žijí duchové!

Pro příznivce hradů, pohádek, strašidel a kouzelných bytostí je určitě nutnost navštívit hrad Krakovec, který opravovaly děti v muzikálu z roku 1977. Nejmenuje se sice Brtník, ani se nepyšní tak honosným vybavením, jako některé jiné české hrady, ale atmosféra z půvabného dětského snímku na nás dýchne snad o to víc. Ani se nenadějete a už si budete pobrukovat některou svou oblíbenou melodii, nebo dostanete nevysvětlitelnou chuť na Pribináček…

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací