Hologram pro krále / A Hologram for the King – recenze

hologram_pro_krale_2016_plakatČekání na Godota v poušti aneb ani Tom Hanks není zárukou úspěchu.

Alan Clay (Tom Hanks) je muž ve středním věku, který se najednou ocitne na mrtvém bodě svého života. Je po rozvodu, prodává dům, a jeho práce závisí na jediném obchodu, který musí vyjít. Firma ho vyšle do Saudské Arábie, aby se svým týmem prezentoval králi unikátní technologii pro konferenční hovory. Král se ale už nějakou dobu neukázal a kdo ví, jak dlouho na něj budou muset čekat. A zda zakázku vůbec získají.

Alanův tým je nucen pracovat v nevyhovujících podmínkách ve stanu bez jídla a wifi připojení, kdesi u moderního velkoměsta v poušti, které ovšem zatím existuje jen narýsované ve velkolepých plánech. Večer se hlavní hrdina vrací na hotel, kde přemítá nad svým životem a jeho samota se prohlubuje.

Jediné dobro v jeho světě představuje dcera, se kterou má blízký vztah, ale musela odejít ze školy, protože neměl na zaplacení školného. Děsí ho tedy představa, že zakázka pro krále nevyjde. Přímé zhmotnění všech jeho obav reprezentuje velká bulka na zádech, kterou si nenechal vyšetřit a mohla by představovat jeho smrt. Alan prostě neví co se svým životem, a v cizí kultuře daleko od všeho a všech, co zná, na to asi ani nepřijde. Nebo snad ano?

Hrdinova zmatenost a vnitřní prázdnota se dobře snoubí se situací, ve které se ocitá.Čekání na krále si krátí ve společnosti řidiče Yousefa (Alexander Black), který upjatého a vystresovaného muže donutí trochu užívat života. Ochutnat zdejší jídlo, poslouchat hudbu, smát se, vyrazit na výlet. A v neposlední řadě ho přiměje zajít se zlověstnou bulkou k lékaři. Tedy lékařce. I když se Alan seznámí s Dánkou Hannou (Sidse Babett Knudsen), která je veselá a přátelská, možná až příliš, víc ho upoutá právě ona doktorka. Zara (Sarita Choudhury) působí díky exotické tváři tajemně a mnohem sofistikovaněji, ovšem drží si profesionální odstup. Jak to dopadne s Alanovým zdravím a psychickým rozpoložením? A co jeho kariéra, a nakonec i láska?

Hrdinova zmatenost a vnitřní prázdnota se dobře snoubí se situací, ve které se ocitá. Najednou se každý den probouzí v neznámém prostředí, kde nikoho nezná. Stejně jako neví, co si počít sám po rozvodu a s krachující kariérou. Jeho sebejistota a láska k životu jsou na tom podobně, jako to dosud nevystavěné město. Všichni se k němu chovají slušně, ale vlastně mu nikdo nepomůže.

Americký snímek v režii Toma Tykwera je adaptací stejnojmenné knihy Davea Eggerse. Předloha uchvátila jak Tykwera, tak Hankse. Některé silné stránky se však z papíru do filmu přenést nepodařilo. V první polovině se Tykwerovi dobře daří zachytit Alanovy pocity, frustraci a bezradnost. Máme ale problém vytvořit si k hrdinovi pouto, je dost nevýrazný, nezábavný a deprimovaný. Jediné štěstí snímku je, že má Toma Hankse, ale i on zde působí bezradně a půjde o jeden z jeho nejslabších projektů.

Vyprávění působí chaoticky, a přitom se zároveň skoro nic neděje. Žádná scéna se nám nevryje do paměti, nerozbuší nám srdce, nedojme nás, ani nevyvolá záchvat smíchu. Pokus na pomezí romantického drama a komedie je nakonec bez atmosféry. Spousta momentů se opakuje, sdělení jsou prezentována úsečně, situace na sebe navazují zmateně, i vyústění se zjeví úplně nečekaně a nesouvisle.

Snímek nás nevtáhne, Alanovi nemůžeme přijít na chuť, k tomu je Hologram pro krále plný nepřesností a klišé souvisejících s arabskou kulturou. Takže se nedá říct, že by nás alespoň střet dvou světů zaujal a poučil. Film plný nevýrazných hrdinů, kteří dělají nezajímavé věci, si jen tak odplyne. Bez gradace, vášně a napětí. Těžko se věří, že hlavní roli ztvárnil Tom Hanks.

 

Vypadá to, že ani Hankse film nebavil.

hologram_pro_krale_2016_foto_07

Začátek je ještě slibný a příjemný.

hologram_pro_krale_2016_foto_01

„Dobrý den, neměla byste tu lepší scénář?“

hologram_pro_krale_2016_foto_05

50%

Hologram pro krále / A Hologram for the King

Snímek nás nevtáhne, Alanovi nemůžeme přijít na chuť, k tomu je Hologram pro krále plný nepřesností a klišé souvisejících s arabskou kulturou. Takže se nedá říct, že by nás alespoň střet dvou světů zaujal a poučil. Film plný nevýrazných hrdinů, kteří dělají nezajímavé věci, si jen tak odplyne. Bez gradace, vášně a napětí. Těžko se věří, že hlavní roli ztvárnil Tom Hanks.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací