Umění jíst a milovat (2023)

Režie:
Premiéra v ČR: 9. 11. 2023 ()

Synopse: V hrnci bublá lahodný vývar, ostrý nůž seká právě natrhané bylinky a o kousek dál v bílém víně odpočívá čerstvě ulovená ryba. Film Umění jíst a milovat je pastvou pro oči a poctou francouzské gastronomii. Vypráví příběh gurmána Dodina a jeho dvorní kuchařky, kteří společně přivádějí na svět kulinářské skvosty.

Píše se rok 1885. V rozlehlém domě v údolí Loiry začíná další den a kuchařka Eugénie (Juliette Binoche) od časného rána pobíhá v kuchyni. Její jedinečný talent a láska k vaření dávají vzniknout neuvěřitelně chutným pokrmům. Posledních 20 let pracovala pro slavného gurmána Dodina (Benoît Magimel). Společně hledají a nalézají nové, neotřelé recepty, zkoumají chutě a sdílejí lásku ke gastronomii. Během let mezi nimi vzniklo silné pouto ovoněné upřímnou láskou.

Dodin by byl rád, kdyby se Eugénie stala jeho ženou. Tak ale zarputile odmítá, nechce ztratit svobodu. Vždyť jejich soužití je takto dokonalé. Tráví spolu dlouhý čas, zkoumají a hledají recepty. Není to lepší než kdejaké manželství? Dodin je ale neústupný a tak se rozhodne udělat něco, co ještě nikdy neudělal: uvaří on pro ni. Možná mu poté řekne své Ano.

Recenze:
Film inspirovaný románem Marcela Rouffa nás bere na konec 19. století na venkovské panství jistého pana Dodina (Benoît Magimel), který je vyhlášeným kuchařem a labužníkem, i když sám vaří jen výjimečně. Už dvacet let mu totiž jídlo obratně obstarává Eugenie (Juliette Binoche), která si s ním v kuchařském umění nezadá. Dodinovi a jeho podobně smýšlejícím kamarádům připravuje dlouhé hodiny nekonečná menu a my sledujeme jejich přípravu.

(photo&video: )

Video



Galerie


Články k filmu

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací