Křest knihy Češi znovu dobývají vesmír Kamila Mikety

Prozkoumejte 21 českých stop v kosmu.

 
 
V rámci Evropského setkání „hvězdných“ inkubátorů European Space Agency, pořádaných ESA BIC PRAGUE, proběhlo i představení velice atraktivního knižního titulu, a to Češi znovu dobývají vesmír autora Kamila Mikety.

„Věděli jste třeba, že vynálezce Ludvík Očenášek již ve 30. letech minulého století vypouštěl rakety do mnohakilometrové výšky nad Prahou, vymyslel vzdušné torpédo a raketovou poštu, a jeho projekty a patenty dnes využívá NASA? A že slavný prvorepublikový herec Antonín Novotný navrhl tepelné štíty pro první americké raketoplány? A znáte třeba příběh českých hodinek Bulova, které se tajně prošly po Měsíci na zápěstí velitele Apolla 15 Davida Scotta? Anebo neobyčejné osudy amerických astronautů s českými kořeny?“ říká autor knihy Kamil Miketa a vybízí nás tak, abychom se vydali na napínavou výpravu za 21 českými stopami v kosmu, jak zní podtitul knihy.

 

Anotace knihy Češi znovu dobývají vesmír:

Cesta do „evropského“ vesmíru se nám otevřela v roce 1978, kdy se Vladimír Remek stal prvním evropským kosmonautem v historii. V programu Interkosmos jsme ještě téhož roku, kdy odstartoval Vladimir Remek, vypustili z kosmodromu Pleseck družiciMagion, „cvrčka“ o rozměrech pouhých 30×30×16 centimetrů a váze 15 kilogramů. Družic bylo více, ale po rozpadu východního bloku a zániku Interkosmu v roce 1990 se nad našimi vesmírnými projekty zavřelo nebe.Z mezihvězdného prostoru jsme však nikdy úplně neodešli. Teď se do vesmíru vracíme. A s plnou parádou. České technologie na robotickém vozítku Curiosity, které už od roku 2012 brázdí povrch Marsu, sklízejí zasloužený obdiv a uznání na celém světě.Stejně jako naše optika, speciální nanolepidla pro raketové nosiče, navigační a měřicí přístroje na palubách raket a družic, tantalové kapacitory či speciální sendvičové panely, jimiž jsou potažena zrcadla největších evropských teleskopů,komunikujících na vzdálenost milionů kilometrů.

 

Jak to na slavnostní akci vypadalo, si můžete prohlédnout i ve fotogalerii na našem FB profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací