Alois Nebel – recenze

alois_nebel_plakat Výtvarný komiks, či film?
 
 
Nu co říct, hned první scéna poodhalí nejsilnější stránku tohoto českého filmu, doopravdy zajímavá a neotřelá grafika černobílého komiksu, převedená do skutečného pohyblivého světa. Až na výjimky, zaznamenatelné pouze okem přísného kritika, se tvůrcům povedl opravdu mistrovský kousek ve vymazání původní herecké předlohy a člověk začne přemýšlet, zda není film snad zanimovaný pouze ve studiu (nebo spíše bravurně nakreslený).

Tuto myšlenku však vyvrátí silné herecké obsazení v čele s Miroslavem Krobotem, jako Aloisem Nebelem, němým přeběhlíkem Karlem Rodenem, vychytralým kšeftařem Leošem Nohou, jeho otcem Aloisem Švehlíkem, Terezou Voříškovou, Ivanem Trojanem a mnohými dalšími.

Překvapivě na české poměry až nadprůměrnou visuální stránku filmu ovšem malinko kazí nepřehledný a často zmatený děj, o kterém by se těžko dalo říci, že vás do sebe vtáhne. Spíše někdy až uspí a jakmile se dobře nesoustředíte, uteče vám pointa právě probíhající scény.

Děj se odehrává na přelomu dvou režimů v Československu roku 1989. Alois Nebel, jako vysloužilý výpravčí vlaků v Jesenické obci Bílý Potok, zažívá těžké chvíle v době revoluce. Díky uprchlíkovi, co přeběhl přes hranice do Československa, vzpomíná na období po druhé světové válce, kdy při odsunu Němců z ČSR, docházelo někdy až k nelidskému chování. Dostáváme tak srovnání dvou velkých převratů a do očí nás praští jejich, v jistých ohledech, až nepěkná podobnost. Jak se časem ukáže, němý přeběhlík Karel Roden, se do jinak nevýznamné obce Bílý Potok, vrací, kvůli pomstě za krutosti páchané na jeho matce, a vraždě jednoho z Němců, při odsunech 1948. Alois se kvůli tomu dostane do blázince a nakonec přijde i o místo výpravčího, vydává se do Prahy žádat o nové umístění a zde se zamiluje. Ovšem hříčka událostí donutí Aloise se vrátit a „pomoct“ tak přeběhlíkovi v jeho plánech.

Film též doprovází dobře zvolená hudba a není proto divu, že obdržel 3 České Lvy 2012: za zvuk, za hudbu a za výtvarné řešení. Což vlastně vypovídá vše o jeho hlavních přednostech a kvalitách.
 

Na první kolej přijíždí vlak z …


 

Praha, nové možnosti? To těžko…


 

Jeden si nemůže ani v klidu zatelefonovat.


 

65%

Alois Nebel

Film též doprovází dobře zvolená hudba a není proto divu, že obdržel 3 České Lvy 2012: za zvuk, za hudbu a za výtvarné řešení. Což vlastně vypovídá vše o jeho hlavních přednostech a kvalitách.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací