Česká televize ke státnímu jubileu představí osudy Rašína a Kramáře

Pohled na to, kterak se stalo, že první republika založena byla.
 
 
Takový příběh nabízí nový dvoudílný film České televize zaměřující se na dvě klíčové osobnosti, které stály při vzniku Československa. A ne, není řeč o Masarykovi s Benešem. Hlavními postavami zde jsou ministerský předseda Karel Kramář a ministr financí Alois Rašín. Zatímco Masaryk s Benešem v exilu snovali plán na založení samostatné ČSR, Kramář s Rašínem doma usilovně pracovali na jeho realizaci. A to nebyl úplně jednoduchý úkol.


Tomáš Garrigue Masaryk a Edvard Beneš jsou dvě jména běžně a nejčastěji spojována se vznikem první republiky, ale nebyli na to ani zdaleka sami. A právě to se snaží ukázat režisér Jiří Svoboda ve svém novém díle, kde přibližuje osudy „mužů 28. října“ a zejména Aloise Rašína. Dvoudílný projekt vznikl na počest jubilejnímu výročí založení ČSR. Svoboda se zde pokouší srozumitelně podat poněkud spletitý příběh a přiblížit ho i těm méně znalým divákům.

Pro Rašína je významné i silné herecké obsazení. Tomu vévodí v titulní roli Ondřej Vetchý. Ten je ztělesněním osobnosti, kterou Rašín byl. Je to jak odhodlaný politik i podnikatel, který mimo jiné s Kramářem vlastnil noviny, tak i rodinný člověk, který miloval nadevše svoji ženu a děti. Navíc Vetchý dobře mezi těmito dvěma osobnostmi odlišuje. Zkrátka ztělesňuje Rašína takového, jaký byl a snaží se o jeho co nejautentičtější zobrazení. Věrnou oporou mu pak je Miroslav Donutil coby Kramář. Ten představuje Rašínův pravý opak, pochází z bohaté rodiny, a právě proto, jak tvrdí sám jeho představitel, vidí celou situaci trochu jinak. A i když se Rašín s Kramářem ideově rozcházejí, vlivem okolností jsou nuceni spojit síly a vytvořit, i když nesourodou, tak silnou dvojici. A to se Vetchému spolu s Donutilem velmi dobře daří, oba herci si spolu rozumějí. Už předtím se spolu tato dvojice objevila ve filmu Můj strýček Archimedes, a zde se opět potvrzuje, že zkrátka dohromady fungují. V roli jejich žen jsou jim pak velkou oporou Zuzana Stivínová a Lenka Vlasáková. V dalších (menších či větších) rolích se zde pak také objevují Viktor Preiss, Martin Finger, Jaroslav Plesl či Tomáš Töpfer.

Rašín je jedním z mnoha pořadů, které si Česká televize připravila na počest stému výročí vzniku první republiky. Ovšem je svým způsobem i jedinečný, protože se zaměřuje na osoby, o kterých se v souvislosti se známým datem většinou moc nemluví. Svoboda se zde snaží představit tyto slavné události z jiného, ještě neokoukaného úhlu pohledu. Ten mimo jiné natočil i dokumentární film Rodina Aloise Rašína. Zde se spojil s pravnučkou Aloise Rašína Karolinou Breitenmoser-Stransky, která se podílela i na vzniku Rašína, kde působila jako odborný poradce a poskytla Svobodovi všechny potřebné materiály ohledně Rašína, díky nimž pak byl schopen co nejvěrněji vykreslit tuto postavu.

Na Rašínovi zaujmou mimo jiné i kostýmy. Ty však často nejsou dobové. Kostýmní výtvarnice Evženie Rážová totiž na tiskové konferenci přiznala, že se spíše než o dobovou autenticitu, snažila o to, aby kostýmy co nejlépe vystihly charaktery jednotlivých postav.

Rašín je sice převážně faktografický, ale má i hlubší příběhovou stránku, kterou jistě upoutá mnoho diváků. Jeho první díl odvysílá ČT1 v neděli 14. října od 20.25 hodin, druhou polovinu pak za týden, tedy 21. října ve stejném čase.

Podívejte se, jak to vypadalo na natáčení TV filmu Rašín.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací