Severské kraťasy 2019 nabídnou králíky, sex i náboženství během pěti filmových večerů

Okuste atmosféru Dánska, Finska, Islandu, Norska i Švédska z pohodlí kina.
 
 
Pestrost stylů, žánrů, nálad i příběhů, přesně to nám nabídne třetí ročník Severských kraťasů. Filmová nabídka snímků z Dánska, Finska, Islandu, Norska a Švédska bude v pražském kině Evald k vidění od 4. do 13 června 2019. Kraťasy v délce od šesti do dvaadvaceti minut nás vezmou nejen na průzkum severské přírody, ale i do tamních supermarketů, na pokec s důchodkyněmi o sexu či nám poodhalí zákoutí lidské povahy a mezilidských vztahů.

„V pěti večerech představíme náš výběr toho nejlepšího, co krátké filmy z Dánska, Finska, Islandu, Norska a Švédska nabízí. Každému severskému státu je věnován jeden blok o pěti až sedmi snímcích. Diváci si tak mohou vybrat svou oblíbenou zemi, nebo si díky návštěvě všech promítání užít reprezentativní filmový průřez,“ popisuje přehlídku Tomáš Moravec z pořádajícího Skandinávského domu.

První večer (4. 6.) nese název Potrhlé Finsko a celou pětidenní akci otevírá. Jak již název napovídá, čeká na nás v kině nestandardní podívaná. Program nabídne například snímek Zasraní králíci?, který vypráví příběh středostavovského Raima, do jehož sousedství se nastěhuje satanistická sekta uctívající kult sexu. Následný středeční večer Neklidný Island se bude zabývat vírou Islanďanů v nadpřirozeno a v bytosti z lidových pověstí či neklidem z dospívání mladých lidí.

Ani Svérázné Švédsko (11. 6.) se nebude držet při zemi. Elegantní důchodkyně nás přizvou na Kávový dýchánek, kde se budou řešit otázky viagry, orgasmických prožitků a všemožných milostných eskapád. Naopak citlivý dokument Dědeček, já a helikoptéra do nebe nám zprostředkuje poslední chvíle, které spolu tráví dědeček a vnuk. Ve středu (12. 6.) si nás získá Podmanivé Norsko, které nás vezme i do budoucnosti prostřednictvím snímku Tunel. Dle filmařů na nás ale nečeká růžová budoucnost, protože lidstvo se přemnožilo natolik, že společnost sáhla k radikálnímu řešení. Severské kraťasy uzavře ve čtvrtek (13. 6.) (Ne)spoutané Dánsko, které poodhalí zákoutí lidské povahy a mezilidských vztahů.

 

Co: Přehlídka skandinávských krátkometrážních filmů Severské kraťasy 

Kdy: 4., 5., 11., 12. a 13. června 2019

Kde: kino Evald v Praze

Vstupné: 120 Kč / 1 blok

Podrobnosti: skandinavskydum.cz

 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací