Recenze: Rim of the World se tak moc snaží pobavit každého, že nakonec nepobaví nikoho

Děti zachraňují planetu před mimozemšťany a u toho mají vulgární průpovídky.
 
Doby, kdy děti zachraňovaly kosatky nebo dalmatiny jsou, zdá se, nenávratně pryč. V dnešních filmech musí spasit zdevastovaný svět před mimozemšťany. Alespoň takovou zábavu nám nyní předkládá Netflix. Alex (Jack Gore) je fanoušek vesmíru a NASA. Není zrovna společenský a stále se nevzpamatoval z rodinné tragédie, při které přišel jeho otec o život. Není tedy divu, že je dospívající kluk spíše uzavřený do sebe. Jeho máma mu chce dopřát trochu toho sociálního kontaktu a rozptýlení, proto ho pošle na letní tábor. Jenže během výletu se stane osazenstvo svědky invaze z vesmíru.

Alex zůstane oddělený od zbytku tábora jen se třemi dalšími dětmi: mlčenlivou ZhenZhen (Miya Cech), rozmazleným zbohatlíkem Dariushem (Benjamin Flores Jr.) a tajemným Gabrielem (Alessio Scalzotto). Tato skupinka bude mít netradiční bojovku: zachránit svět. Mimozemšťané nás totiž nemilosrdně masakrují a děti najdou umírající kosmonautku, která jim předá klíč, jedinou naději na záchranu planety, který musí doručit do výzkumného centra desítky kilometrů daleko. Do toho přestanou fungovat všechny komunikační kanály, elektronická zařízení, a navíc hrdiny pronásleduje vesmírné monstrum…

Hlavními hrdiny jsou děti kolem 12 let, a příběh tomu celkem odpovídá.Hlavními hrdiny jsou děti kolem 12 let, a příběh tomu celkem odpovídá: musí spojit síly a překonat svůj strach či nedostatky, aby zachránily svět. Málokdy se povede, aby takový film zaujal diváky, kteří jsou výrazně starší. A to se snaží scénář dohnat nekonečnými narážkami na sex a různé jeho praktiky, případně sprostými slovy. Tím pádem se snímek stává pro děti i ty, co se za „děti“ už nepovažují, příliš vulgární a nevhodný. A starší diváky zase neuspokojí naivní příběh. I když jsou dospívající dnes už trochu někde jinde, snímek to s peprností přehání, a navíc je to zcela zbytečné a trapné. Málokterá sexuální narážka je opravdu vtipná. Výsledkem je leda to, že se budou rodičům ježit vlasy.

Film se snaží kombinovat žánry a nálady, takže jsme nejednou celkem překvapeni. Celkově je ale děj předvídatelný a často nám svou neoriginalitou připomene scény z Jurského parku, po chvíli zase Transformers, tu Den nezávislosti a tady E.T. mimozemšťana. Triky jsou průměrné, vzhled monstra také nepřekvapí. Product placement se dostává až na hranici únosnosti, když si hrdinové v liduprázdném nákupním centru vyberou oblečení nejmenované značky a následně v něm tancují. Je jedno, že jim je v patách krvelačný mimozemšťan, důležité je vypadat stylově. Prvek romance mezi dětmi je také úplně nadbytečný.

Hrdinové jsou v rámci možností sympatičtí, až na Dariushe. Je to tak extrémně protivný charakter, až si většina diváckého osazenstva přeje, aby byl jednou z prvních obětí mimozemšťanů, a ani časem toto přání nemizí. V určitých momentech musí hrdinové čelit svým traumatům a slabostem, což působí dost účelově, například zrovna hrdina, co se bojí výšek a ohně, se musí postavit právě tomuto strachu, zatímco jiný, který má problémy s čísly, je jediný, kdo může zadat důležitý kód do počítače…

Tohle mohl být fajn dobrodružný, strašidelný a akční film pro celou rodinu. Místo toho prokládá honičky s mimozemšťany přehnanými vtípky a vulgaritami, které jsou zcela nevhodné. Rim of the World dosáhne především jednoho: důrazně nám připomene, jak vzácným a kvalitním úkazem je seriál Stranger Things, který ho převyšuje ve všech ohledech.
 

Na tenhle tábor jen tak nezapomenou…


 

Tohle není jen tak ledajaké usbčko…


 

45%

Rim of the World

Tohle mohl být fajn dobrodružný, strašidelný a akční film pro celou rodinu. Místo toho prokládá honičky s mimozemšťany přehnanými vtípky a vulgaritami, které jsou zcela nevhodné. Rim of the World dosáhne především jednoho: důrazně nám připomene, jak vzácným a kvalitním úkazem je seriál Stranger Things, který ho převyšuje ve všech ohledech.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací