Recenze Yesterday: Milá romantická komedie s hity Beatles a bláznivou zápletkou

V záplavě romantických komedií Yesterday vyniká, ale mohlo to být ještě lepší.
 
 
Co kdybyste byli neúspěšným muzikantem, až do momentu, kdy všichni obyvatelé planety zapomenou, že existovala jedna z největších hudebních legend: The Beatles? Využili byste své šance? Do takové situace se dostane hlavní hrdina Jack (Himesh Patel). Na začátku vidíme krušný osud pouličního muzikanta, který už léta ne a ne prorazit. Už se svého hudebního snu chce vzdát nadobro, když se přihodí dvě nepříjemné a zvláštní věci: Jack má nehodu na kole a ve stejný moment na celé planetě vypadne proud. Když se Jack probere v nemocnici, zjistí, že se svět změnil.

Spousta věcí neexistuje, nikdy nevznikla. Třeba Coca-Cola. Co je ale pro hlavního hrdinu důležitější, v této nové realitě nejsou Beatles. Žlutá ponorka nebo John Lennon prostě nikomu nic neříká. A to je konečně Jackova šance, jak prorazit v hudebním průmyslu. Pokusí se vzpomenout si na co nejvíce „beatlesáckých“ hitů a vydává je za vlastní. A davy šílí. Unese to ale jeho svědomí? Není přece škoda žít ve světě, který nikdy nezaslechl Let It Be nebo Here Comes the Sun? Bude nakonec Jack prozrazen? A jak jde skloubit zářná kariéra hudebního génia s láskou z malého městečka?

Sledujeme totiž ještě jednu dějovou linku, a to tu romantickou. Jack se už odmalička kamarádí s Ellie, která mu dělá manažerku a vlastně holku pro všechno. Nikdy se ovšem neodhodlali začít spolu vztah. I když je Ellie v podání Lily James velmi půvabná, roztomilá a sympatická, možná jim to opravdu víc sluší jako kamarádům. Navíc vývoj jejich snah o sblížení se je dost utahaný, chaotický a bez gradace. Zručný režisér Danny Boyle mohl možná nechat snímek trochu více prostříhat.

Základem filmu je však originální a milý nápad, přestože ne zcela geniální.Základem filmu je však originální a milý nápad, přestože ne zcela geniální. Místo romantiky by možná bylo zábavnější zařadit více vtipů na téma, co v nové realitě schází, ve finále však scénář nevyždímá nápad na 100 %. Nemůžou samozřejmě chybět hity Beatles, někdy vtipně moderně upravené, i když v trošku amatérském podání. V porovnání třeba s Taronem Egertonem, který září v kinech jako Elton John, kterému musel být navíc podobný, je pěvecký výkon Patela slabší. V dalších rolích vyniká jeho nová krutá manažerka (Kate McKinnon), velkou úlohu zde také sehraje Ed Sheeran. Pokud jste příznivci konverzačního humoru a suchých vtípků více než bláznivých taškařivých komedií, tak budete jistě spokojeni. A lehce nostalgická atmosféra navozená hity Brouků je pro letní večery jako stvořená.

Yesterday obsahuje celou řadu povedených hlášek a trefně si utahuje z hudebního průmyslu, v této satiře se mohlo klidně přitlačit na pilu. Obsazení je zdařilé a sympatické. Malou slabinou snímku je někdy slabší pěvecký výkon Patela, který požitek z hitů Beatles trochu kazí. Romantická zápletka nedokáže strhnout tak jak by mohla. Vášeň nebo osudovou lásku z tohoto páru prostě není cítit, romance je tak podobně průměrná jako Jackův zpěv. Ale stále je tento film skvělou volbou pro příjemně strávenou Hard Day’s Night.
 

„Ale no tak, vážně neznáš Beatles?“


 

Hudebního génia je nutné pořádně oškubat.


 

Ed našel silnou konkurenci.


 

75%

Yesterday

Yesterday obsahuje celou řadu povedených hlášek a trefně si utahuje z hudebního průmyslu, v této satiře se mohlo klidně přitlačit na pilu. Obsazení je zdařilé a sympatické. Malou slabinou snímku je někdy slabší pěvecký výkon Patela, který požitek z hitů Beatles trochu kazí. Romantická zápletka nedokáže strhnout tak jak by mohla. Vášeň nebo osudovou lásku z tohoto páru prostě není cítit, romance je tak podobně průměrná jako Jackův zpěv. Ale stále je tento film skvělou volbou pro příjemně strávenou Hard Day's Night.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací