Quentin Tarantino a jeho krvavý filmový svět

Tenkrát v Hollywoodu se chystá do kin, pojďme se ohlédnout za jeho ostatními díly.
 
 
Režisér a scenárista Quentin Tarantino se po čtyřech letech vrací na velká plátna, připomeňme si tedy život a dílo bezpochyby jednoho z největších a nejobskurnějších filmařů. Debutoval v roce 1983 se svou krátkometrážní prvotinou Love Birds in Bondage, kde si střihl i hlavní roli. Prvním velkým projektem však byla až komedie My Best Friend’s Wedding z roku 1987. Zde se předvedl jako režisér a spolu s Craigem Hamannem se podílel i na scénáři. Proslavil se však až na počátku devadesátých let se snímkem Gauneři, kterým započala jeho éra. Od té doby přichází jeden hit za druhým. Kromě svých filmů se Tarantino věnoval i televizi, kdy třeba zrežíroval jednu epizodu pro seriál Pohotovost či dva díly Kriminálky Las Vegas. Podílel se i na vzniku komedie Čtyři pokoje, která je společným dílem jeho, Allison Anders, Alexandra Rockwella a Roberta Rodrigueze. Do budoucna se pak chystá na nový Star Trek.

Ve svých filmech Tarantino často spolupracuje s herci jako je Samuel L. Jackson, Tim Roth, Kurt Russell nebo třeba Uma Thurman. Nehledě pak na to, že si již tradičně ve svých počinech Tarantino vždy střihne menší cameo, nebo se při nejmenším ujme role vypravěče.

Jeho snímky pak mají jaksi svůj vlastní žánr a dalo by se říci, že žijí svým vlastním životem, jsou zkrátka Tarantinovské. Vesměs se vyznačují velkou dávkou krvavých scén, střílečkami, sprostým jazykem a unikátním stylem vyprávění.  Pojďme si teď tedy shrnout osm jeho nejpopulárnějších děl, které sám zrežíroval i napsal, než do kin vtrhne jeho nejnovější biják. A vezmeme to pěkně chronologicky.

Tarantinův první samostatný celovečerní počin jsou Gauneři z roku 1992. Tento krimi-thriller se zaměřuje na partu gangsterů, které najme mafián Joe na vyloupení klenotnictví. Akce je však zmařena příjezdem policie a skupinka se musí ukrýt ve starém skladišti. Napětí ve skaldu tak stoupá, protože policie je jim v patách a stupňuje se podezření, že někdo z lupičů je zrádce. Každý má však svou vlastní verzi, co se stalo. V této Tarantinově, dnes již klasice, se v ústředních rolích objevuje Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen, Chris Penn a Steve Buscemi.

O dva roky později pak následuje bezesporu jeden z nejznámějších, ne-li nejznámější, Tarantinův film, tedy Pulp Fiction: Historky z podsvětí. Děj se zde dělí na několik částí. Sledujeme osudy dvou zabijáků z gangu, mafiána a jeho ženy, boxera a páru banditů, co chtějí oloupit restauraci. Jejich příběhy se pak protnou v jeden větší. Tato gangsterka, drama, kriminálka, thriller a trochu i komedie, má bezpočet ikonických momentů, za které vděčí i hvězdnému obsazení. To čítá jména jako Samuel L. Jackson, John Travolta, Bruce Willis, Uma Thurman, Tim Roth nebo Ving Rhames. Tarantino si pak za tento snímek odnesl i Oscara za nejlepší originální scénář, nominovaný byl i za režii a Jackson, Travolta a Thurman se pak utkali v hereckých kategoriích. Po Gaunerech to byl druhý film, který odstartoval Tarantinovu kariéru a dal ho hledáčku celého světa.

(Foto z filmů: Gauneři, Pulp Fiction: Historky z podsvětí)

 

Na této slávě se vezou i jeho další jeho snímky, stejně jako Jackie Brown z roku 1997, jedno z mála Tarantinových děl, které vzniklo na náměty populární knihy. Předlouho se stal román Rum Punch spisovatele Elmora Leonarda. Děj se zaměřuje na titulní Jackie Brown, letušky ve středních letech, která si přivydělává pašováním špinavých peněz drogového dealera a obchodníka. Jednoho dne je chycena dvěma policejními agenty a její život se obrací naruby. Hlavní hrdinku zde ztvárňuje Pam Grier, vedle ní se tu pak objevují Samuel L. Jackson, Robert Forster, Michael Keaton nebo Robert De Niro.

Dvacáté první století odstartuje Tarantino ve velkém, když světu v roce 2003 předvede Kill Bill a rok na to Kill Bill 2. I když jde o dva rozdělené filmy, tak Tarantino je bere jako jeden jediný. Sledujeme zde zhrzenou Nevěstu, která je vedena pomstou za svou krvavou svatbu. Kdo za to může? Její bývalý šéf a mentor Bill a jeho zabijácké komando, jehož členem dříve bývala. Nevěsta je odhodlaná je všechny po jednom pozabíjet a dostat se k Billovi. V hlavní roli se tu objevuje Uma Thurman, jejího Billa ztvárňuje David Carradine a dále tu pak máme například Daryl Hannah, Michaela Madsena, Lucy Liu nebo Julie Dreyfus. Oba díly Kill Bill představují již kultovní klasiky, které se vysloužily četné nominace na různá ocenění.

(Foto z filmů: Jackie Brown, Kill Bill, Kill Bill 2)

Méně známý je pak film Grindhouse: Auto zabiják z roku 2007. Tento thriller s hororovým nádechem se zaměřuje na dvě oddělené skupinky vnadných žen, které se chystají na párty a jsou nevědomky sledovány kaskadérem Mikem, vraždícím maniakem za volantem svého kaskadérského auta. Do role nebezpečného řidiče Tarantino obsadil Kurta Russella, čímž započala jejich opakovaná spolupráce.

Pak ale o dva roky později přicházejí na scénu Hanebný pancharti, kteří se všem zaryjí do paměti. Příběh zasazený do druhé světové války sleduje osudy skutečných i smyšlených osob, je to poprvé, kdy si Tarantino pohrává se skutečnými událostmi. Také je to poprvé, kdy jsou dvě třetiny jeho filmu v jiném jazyce, než je angličtina, postavy zde mluví německy, francouzsky i trochu italsky. Ve zkratce tu jde o to, že se nacházíme v nacisty okupované Francii během druhé světové války. Skupinka Panchartů, amerických židovských vojáků zabíjejících nácky, má plán zavraždit nacistické vůdce. To se však shodou okolností kříží s vlastním pomstychtivým plánem majitelky pařížského kina, která má v úmyslu totéž. Tento Tarantinův snímek je přeplněn slavnými americkými a především evropskými herci jako jsou Brad Pitt, Diane Kruger, Eli Roth, Mélanie Laurent, Christoph Waltz, Michael Fassbender, Daniel Brühl, Til Schweiger nebo Mike Myers a mnozí další. Waltz si za svůj výkon vysloužil Oscara za nejlepšího herce ve vedlejší roli.

(Foto z filmů: Grindhouse: Auto zabiják, Hanebný pancharti)

Waltz se objevuje i v Tarantinově dalším snímku, kterým je Nespoutaný Django. Zde si však střihnul o něco pozitivnější roli než předtím. Příběh se točí kolem osvobozeného otroka Djanga a německého lovce odměn, kteří se společně vydávají osvobodit Djangovu zotročenou manželku od krutého plantážníka v Mississippi. V hlavních rolích se tu objevují, vedle Waltze, Jamie Foxx, Leonardo DiCaprio, Kerry Washington nebo Samuel L. Jackson. Tento netradiční western sklidil i mnohá ocenění, mimo jiné si sošku odnesl opět Waltz, ale i Tarantino za scénář.

A dostáváme se k Tarantinově osmému filmu z roku 2015, který trefně nese název Osm hrozných. Příběh je poměrně jednoduchý, v mrtvém a zamrzlém Wyomingu lovec odměn a jeho vězeňkyně nacházejí úkryt v chatrči momentálně obývané několika individui. A tak se tu nachází sedm mužů a jedna žena, kteří spolu musí přežít drsnou noc, jenže každý má vlastní skrytý motiv, nic není náhoda. Toto mysteriózní drama je opět hvězdně obsazeno, titulní osmičku tvoří Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Walton Goggins, Demián Bichir, Tim Roth, Michael Madsen a Channing Tatum.

(Foto z filmů: Nespoutaný Django, Osm hrozných)

Tarantinův aktuální snímek, který u nás zanedlouho poběží v kinech a v zámoří už je k vidění, je Tenkrát v Hollywoodu. Oficiální premiéru měl skoro před dvěma měsíci na festivalu v Cannes, kde dostal ovace ve stoje. Hlavními hrdiny jsou vysloužilý herec, jehož kariéra je téměř u konce a jeho věrný kaskadér. Na scéně se objevuje mladá a nadějná herečka Sharon Tate. Tarantino si tentokráte vzal na paškál vraždu Sharon Tate a zároveň chtěl vzdát poctu zlaté éře Hollywoodu, kterou byl konec šedesátých let. Do svého nového díla pak obsadil plejádu hereckých osobností. Poprvé se díky tomu spolu na plátně střetávají Leonardo DiCaprio a Brad Pitt, a objevují se zde i Margot Robbie, Emile Hirsch, Timothy Olyphant, Dakota Fanning, Bruce Dern, Luke Perry, Damian Lewis, Al Pacino, Damon Herriman nebo Kurt Russell.  Do kin u nás Tenkrát v Hollywoodu vstupuje již 15. srpna.

(Foto z filmu: Tenkrát v Hollywoodu)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací